Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











print Отпечатай
Още по темата
Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как протича ремонта на тротоара на ул. “Цар Петър“?

Сега обръщаме внимание на една тема, която вълнува столичани не от скоро- ремонта на тротоара на ул. „Цар Петър“ в участъка между ул. „Шандьор Петьофи“ и бул. „Ген. Скобелев“. Ремонтни дейности се извършват около цялата сграда на Софийският районен..

публикувано на 23.05.17 в 19:01

Христо Раянов: Богатството на книгата е в разсъжденията, които читателят сам прави

С Христо Раянов - автор на две книги ( Трудният начин и Ами ако? България на три морета ) и сценарист в тв сериал ( Откраднат живот ) говорим днес за езика, неговите възможности. Няма рецепта за майсторлък в писането. Всеки читател си има..

публикувано на 23.05.17 в 17:41

Изложбата "Небесни закрилници на дома" представя 105 произведения на иконографски теми

В криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски" тази вечер ще бъде открита изложбата, озаглавена "Небесни закрилници на дома", която представя експонати изцяло от частната колекция на Румен Манов. По думите на куратора Мариела Стойкова..

публикувано на 23.05.17 в 17:41

Студенти от НХА показват живописни интерпретации на тема "Просвета"

В Столичната библиотека, зала „София“ от 16:30 ч. ще бъде открита изложба живопис „Просвета“ на студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“ от Националната художествена академия, посветена на 24 май – ден на българската просвета и култура..

обновено на 23.05.17 в 16:45

Започна Пролетният базар на книгата

Пролетният базар на книгата, най-голямото книжно изложение за сезона, бе официално открит днес. По традиция домакин е Националният дворец на културата, като изложбената площ е на три етажа. Присъстват едни от най-големите издателства у нас, които..

публикувано на 23.05.17 в 16:28