Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











Още по темата
Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският посланик откри Салона за обучение и професионална реализация

Серия от тематични ателиета за придобиване на техники и знания, необходими при обучението във висшите учебни заведения, както и умения за намиране на работа и стаж, са част от тазгодишното издание на Салон "Обучение и професионална реализация“,..

публикувано на 20.10.17 в 18:20

Болните от муковисцидоза се нуждаят от центрове за лечение и повече средства за медикаменти

Създаването на регистър на болните от рядкото заболяване муковисцидоза, както и центрове за терапия на тези пациенти в България са от основно значение за лечението на болестта у нас. Около това мнение се обединиха специалисти и пациентски организации в..

публикувано на 20.10.17 в 17:31

TEDx - идеите, които си струват да бъдат споделяни

На 27 януари 2018 г. в столицата ще се проведе TEDxVitosha: Щастливците. Форматът, който представлява програма от местни, самостоятелно организирани събития, и който събира хора, които споделят преживяване, е част от мрежата TED. Тя пък от своя..

публикувано на 20.10.17 в 17:03

Светослав Малинов: Негативите от Брекзит се стоварват най-вече върху гражданите

Сред най-обсъжданите международни теми от последните месеци е излизането на Великобритания от ЕС. Преговорите вървят на много нива, някак бавно и дори мъчително. За повече яснота и за една интересна идея, свързана с Брекзит и програмата Еразъм ,..

публикувано на 20.10.17 в 15:49

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на..

публикувано на 20.10.17 в 12:07