Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Специалистът съветва:

Родителите да не оставят улицата да храни децата им

| обновено на 18.04.17 в 14:17

Преди Великден в предаването "Часът на здравето" отново обръщаме внимание на храната. В предишния ни разговор със специалиста по „Хранене и диететика“ проф. д-р Донка Байкова тя препоръча да четем внимателно етикетите и да избягваме продукти с множество добавки.

С какво да се хранят децата?

Когато детето има алергия към нещо, родителите търсят причината и след изследване вече спират да предлагат на детето определена съставка или продукт - ядки, млечен продукт, хляб. Ако искат да профилактират, или пък алергизираното дете да не развива повече фактори за алергична реакция на организма, да избягват предлагане на технологично обработени храни, каза проф. Байкова. Тя призова родителите да не оставят улицата да храни децата им, а да им подготвят храна от вкъщи. Плодовете да бъдат обелени, защото там са концентрирани химическите субстанции, с които са обработени с цел растителна защита. Специалистът съветва още зеленчуците да бъдат бланширани за 2-3 минути във вряла вода. Обикновено производителите на колбаси за деца внимават и до минимум са вложени технологични добавки.

В никакъв случай имитиращи млечни продукти


Проф. Байкова посочи, че те (имитиращите сирене и кашкавал продукти) съдържат трансмастни киселини. Те повишават нивата на лошия холестерол, на триглициридите в кръвта, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те се включват в клетъчната мембрана и клетката започва да не може да разпознава болестотворните агенти на външната среда, в частност и  канцерогените.

Децата са с по-несъвършени адаптационни механизми


Всичко при тях е по-рисково. Докато растат и се развиват те усъвършенстват своите бариери. Затова е важно да ги храним с натурални продукти. Проф. Байкова съветва да се приемат не готови сокове, а фрешове, както и напитки с млечно-кисели бактерии - или кисело мляко.

Какво представляват лецитините, за вредата от хидрогенираните мазнини в солети и бисквити, както и други добавки в готовите храни - чуйте в звуковите файлове!











print Отпечатай
Още по темата
Проф. Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Добавките в храните могат дори да обострят астматичен пристъп

Може ли храната да бъде и опасна за здравето ни и колко вредни са т. нар. Е-та? В "Часът на здравето" гостува специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова , преподавател в   Катедрата “Превантивна медицина” на Факултета по обществено..

публикувано на 01.04.17 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята се създава там, където живеят големите по дух хора

Ново село или днешно Априлци става един от важните центрове на Априлското въстание. За него Захари стоянов пише, че там хората въстават най-организирано и масово в сравнение с цяла Северна България. Споменът за въстанието, а и за участието на хора от този..

публикувано на 23.04.17 в 10:10

"Сцена на вековете" - мащабни спектакли под открито небе

През 1985 г., по повод националното честване на 800-годишнината от от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма "Царевец"..

публикувано на 22.04.17 в 16:20

Доц. Бакрачева: Младите търсят в духовното обяснителна рамка за себе си

Доц. д-р Маргарита Бакрачева - лектор и психолог към БАН, коментира пред Радио София как възникват за основните проблеми на днешния човек, какви са трудностите и потребностите на младото поколение днес, както и препятствията, които трябва да..

публикувано на 22.04.17 в 12:15

Енергийната психология помага на всеки, освен при 1% кармични болести

Тази седмица в "Контрасти" ви запознахме с приложението и ползите от енергийната психология, както за здравите, така и за психично болните хора. Разбрахме повече за изграждането на чувството за отговорност, за свободата като отговорност, за потребностите..

публикувано на 22.04.17 в 11:05

Текила, такос и салса - добре дошли в Мексико

Текила, такос и салса-така се забавляват мексиканците. На площадите по селата, в петък и събота вечер всички са едно цяло. През седмицата обаче работата е от зори до мрак. Надежда Гърбова е на 23 години. Тя е фоторепортер, пътешественик и изследовател...

публикувано на 22.04.17 в 10:30