Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Захариев: Един път качиш ли се на сцена пред много хора, винаги си оставаш там

4
Снимка: blog.tenevagency.eu

Гост на предаването "Кой Кой е" на Великден е един от най-големите наши музиканти - барабанистът на група "Сигнал" Владимир Захариев. Той обърна внимание на слушателите на Радио София веднага след завръщането си от Варна, където групата имаше концерт в един от най-големите рок клубове в града. Там бандата също е изненадала феновете с "непознати" парчета, които бяха представени и на големия концерт на "Сигнал" в зала 1 на НДК на 21 март.

"Затова мотото на концерта беше "Сигнал - Антология - Абсолютно непознати", понеже това са песни, създадени преди 35- 36 години, както и след това. Интересното е, че селекцията за концерта в НДК беше направена и от феновете. Те си избираха песни, които не сме пускали от много години. Тази година правим 39 години на сцената - обаждаха се фенове от САЩ, Германия, от други страни в Европа, както и от България. Бих го нарекъл предизвикателство и за нас, защото не сме изпълнявали тези песни от много време. Трябваше много да репетираме и като започнахме от 6 януари, та до 20 март, почти през ден-два правихме репетиции. Някои песни преработихме", каза Владимир Захариев. Самият той бил изненадан от това как е свирил преди 37-38 години. Много интересни неща и за себе си открих, споделя музикантът.

Доста се притеснявахме - предизвикателство е да напълниш НДК

Не че не се е случвало и до сега. Залата е пълна. В концерта се включват още Ясен Велчев от група "Те", вокална група "ЛаТиДа", Константин Цеков от ФСБ, както и барабанистът Алекс Лазаров, за да свири на барабаните, докато титулярът Владимир Захариев пее "Вундеркинд" от едноименния албум на групата от 1986 година.

"Музиката е нещо изключително духовно. Тя е хваление, тя е замислена като хваление към Бог. Сама по себе си е силно изкуство, не можеш да я видиш, докосва ти душата. Понякога, когато ми е тъжно или не съм в добро настроение, си пускам някои песни и тогава разбирам колко е велико това изкуство", казва барабанистът. По думите му, преди концерт на "Сигнал" феновете са с различни настроения, нагласи, но в края - всички стават, викат и пеят заедно с музикантите.

Българите в чужбина жадуват за България

Мъчно им е, на тези концерти българите плачат. Винаги! Винаги... Това е музика на 2-3 поколения Радостта от това, че песните ни са част от подсъзнателните емоции на хората. Това чувство те захранва, споделя Владимир Захариев. Разказва и за трудностите - дълги пътувания след концерти, от държава в държава и от град в град. Радостта след концерт обаче ги зарежда.

"Един път качиш ли се на сцена, пред която има много хора, това ти остава винаги в съзнанието. Винаги си оставаш на сцената. Групата е едно голямо семейство. И както в семейството винаги може да има проблеми, така и в групата. Но с годините сме успели да ги изгладим. Води ни музиката, тя ни сплотява", казва още Владимир Захариев.

Към младите хора, решили да се занимават с музика

"Музиката не е само забавление, а преди всичко много много упоритост, много труд, много отговорност. Човек трябва да се научи на дисциплина, в свиренето, дисциплина към колегите си, към целия бизнес. Не може да говориш безотговорно зад гърба на други хора. Трябва да си точен, конкретен и ясен за всяко нещо, което правиш. Музиката е изпитание, дали ще устоиш. Не може да закъсняваш за репетиции, за турнета. За младите хора сега е много по-лесно, по-достъпно. Няма нещо, което да липсва на музикантите сега - има инструменти, има информация и в интернет дори", каза музикантът.

Как Владимир Захариев започва да свири?

"В началото на 60-те години чух една песен на групата Animals и все едно нещо влезе в мен завинаги. До такава степен ме придърпа музиката. 1964-1965-та започнах с духовата музика - избрах да свиря на барабан с духов оркестър. Не знам защо точно това направих, но разбрах, че това е инструментът, който ми пасва", казва Владимир Захариев. Вижда за първи път истински барабани, когато е бил в 7 клас

"Никой никога нищо не ми беше казвал - как да хвана палките дори. Когато седнах, като че ли всичко ми беше подготвено. Сядам и започвам да свиря - всичко излиза от мен", споделя музикантът. След това формира различни училищни банди, свири и в чужбина. В началото на 1979 година влиза в група "Сигнал", след като музикантите го издирвали в продължение на месеци...

За интересната история на началото на общия път на музикантите от "Сигнал" и за предстоящите им участия - чуйте интервюто с Владимир Захариев!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с гостите от група

Група "Порок" представя своята песен-послание "Когато часът удари"

Непорочно забавният екип на предаването "Добър вечер, София", посрещна своите гости – група "Порок", по-точно част от тях – барабанистът Мартин Димитров и Кирил Миланов – китарист и текстописец, а липсващата част от групата са братята Никола Филчев – композитор и аранжьор и Борис Филчев. "Казваме се група "Порок", но това не винаги е..

публикувано на 19.04.24 в 17:53

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34