Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Ползваме по-лесно данъчни облекчения, извежда в заглавие СТАНДАРТ. От тази година вече не е необходимо документите, които са представени пред работодателя, да се прилагат и към годишната данъчна декларация за доходите. Това гласят текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които вече са в сила. Остават само 15 дни, в които всички хора, които са имали доходи извън работната си заплата през 2016 г., трябва да подадат данъчна декларация. Тези, които искат да ползват данъчни облекчения и не са го направили чрез работодателя си, също трябва да подадат декларация. До края на данъчната кампания (2 май) информационният център на НАП ще работи с удължено време, отбелязва изданието.

Българите плащат повече данъци и осигуровки, отколкото гражданите в редица държави с по-високи нива на заплащане, пише СЕГА. Това показва доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), в която членуват страните с развити икономики. България не е член на организацията и не фигурира в класацията, но според последните данни в момента облагането на труда у нас е над средните 36% за страните от ОИСР за 2016 г. У нас отчисленията за данък върху доходите и различните видове осигуровки достигат 41.40%. От тях 23.34% са за сметка на наемния работник - 13.34 % осигуровки и 10% данък върху общия доход, а останалите 18.36% са осигуровките, които плаща работодателят. С този дял облагането на труда в България е по-високо, отколкото в Гърция, Испания, Естония и Полша, а далеч зад нас са богати държави като Люксембург, САЩ, Канада, Великобритания. В богата Швейцария например удръжките от заплатата на един несемеен работещ без деца са близо два пъти по-ниски от България - 21.8%.

Виж повече

Стажантите в областните дирекции на МВР ще получават поне 732 лв., основното месечно възнаграждение на главния секретар на вътрешното ведомство ще е 2136 лв., а командирът на баретите ще се разписва за най-малко 1584 лв., отбелязва СЕГА. Това е записано в проектонаредба за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по Закона за МВР, както и за размера на началните и максималните заплати на хората, които работят по трудови договори във ведомството. Документът бе пуснат за обществено обсъждане миналия месец, а подготовката му се налага, тъй като действащите в момента правила и размери не съответстват на направените големи промени в Закона за МВР, които са в сила вече от месец и половина. Това е актуализиран вариант на проекта, който претърпя сериозни промени след първото събиране на предложения.

Виж повече

Тунел „Витиня“ на магистрала „Хемус“ ще бъде затворен напълно за няколко дни, научаваме от МОНИТОР. Плановете са това да стане към края на седмицата, като причините са ремонт на съоръжението. По време на обновяването трафикът ще бъде пренасочен по обиколен път. При ремонта трябва да бъдат отстранени щетите от инцидента в началото на почивните дни, при който извънгабаритен камион събори кабели и част от мазилката на тунела.

Магията на Родопа оживява в НДК, четем в СТАНДАРТ. Родопският фолклор, на който никой българин не може да устои, ще омагьоса публиката на 18 май в зала номер едно в НДК. Емоциите, които са закодирани в недрата на народната памет и гените ни, ще изригнат в каба гайдите, в космическия глас на Валя Балканска и в ритъма на танците. Първата част е за уникалния спектакъл "Невястата" - най-новият проект на ансамбъл "Родопа". Пред зрителите ще оживее легендата за девойката, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката вплита изразността на фолклора, хореографията и песента. Втората част е концерт бенефис на гордостта на фолклорния ансамбъл "Родопа" - Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Те ще отпразнуват с публиката в НДК 75-годишнината на Валя Балканска, половин столетие на сцената и четвърт век като дует. В репертоара, представян по цял свят, са песните "Шар планино", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха",  "А бре, юначе лудо и младо",  "Горо ле, горо зелена".

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35