Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Неимунизираните деца повече от обявените, извежда в заглавне ТРУД. Част от личните лекари в страната съобщават, че под натиск и заплахи от страна на родители са принудени да издават бележки за имунизация на децата им, без реално такава да е направена. С това на практика реално ваксинираните са по-малко от действителния им брой. Министерството на здравеопазването не разполага обаче с данни за броя на тези случаи. В европейската седмица на имунопрофилактиката специалисти и педиатри подчертаха, че ваксините могат да предпазят нашите деца от 26 инфекциозни заболявания, които причиняват смърт или тежки увреждания. Въпросните болести все още са заплаха и епидемията от морбили, която бушува у нас и в Европа, е пример в това отношение.

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести – туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит.

Виж повече

Целогодишен замърсител на въздуха в София е транспортът и по-точно лошото състояние на пътната инфраструктура и пътната настилка, пише още ТРУД. Това е един от изводите в одита на Сметната палата за общинските мерки за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Има значително намаляване на средногодишните стойности на запрашаване, но нормата за опазване на човешкото здраве все още не е постигната във всички пунктове на измерване. В началото на април Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България за неспазване на директивата за качеството на въздуха. У нас нивата на запрашаване са най-високите сред всички 28 държави членки.

Виж повече

33 млн. лв. ни струват джигитите без „Гражданска“, отбелязва МОНИТОР. Българската държава, в лицето на Гаранционния фонд, е платила близо 33 млн. лева заради катастрофи с шофьори, които не са имали задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Това е станало за година. 17 млн. лева само са отишли заради инциденти в чужбина. Парите са изплатени през 2016 година и са били по общо 964 катастрофи.

Според изданието един от най-скъпите траншове е отишъл към Гърция където ром без документи, който имал българско гражданство, е убил трима души при инцидент на пътя. Той нямал книжка, нямал и сключена „Гражданска отговорност“, въпреки че управлявал автомобил с българска регистрация. Мъжът вече се намира в затвор в Гърция, където излежава присъдата си.

Виж повече

80% от завършилите туризъм работят друго, четем в СЕГА. Туризмът е най-неперспективната специалност у нас, защото завършилите я студенти масово не работят в тази сфера. 80% от висшистите от това професионално направление не се реализират в туризма, а работят нещо друго. За сравнение, при останалите професионални направления средният процент на реализация на висшистите е 47%, или над два пъти по-добър от този на завършилите туризъм. В същото време фирмите от сектора постоянно се оплакват от липсата на кадри. Заради това от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" бяха заделени 30 млн. лв. за обучение на сезонни работници за три сектора - освен от туризма и строителството и преработващата промишленост.

Виж повече

Купуват сгради за уикенд туристи, съобщава СТАНДАРТ. 30% от всички сделки с луксозни имоти в София са с инвестиционна цел. Причината е, че столицата става все по-предпочитана дестинация за уикенд и градски туризъм. Затова много апартаменти се отдават под наем на хотелски начала, сочи анализ на компанията Unique Estates. Очакваната доходност от подобен бизнес е 5-6%.

Виж повече

Обмислят закон срещу омразата в интернет, пише още СТАНДАРТ. Европейската комисия обмисля законодателни мерки за хармонизиране на това как интернет платформи като "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" премахват публикации, подстрекаващи към омраза и насилие. Проектът трябва да бъде проект в средата на май.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16