Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доходите на домакинствата у нас - откъде идват различията

Снимка: БГНЕС
За всички ни е ясно, че доходите на домакинствата у нас не са еднакви. От къде обаче идват различията? За да разберем, се обърнахме към Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика.

Това, което ние правим, е да разгледаме как се разпределят доходите в децилните групи на българското общество.

10 % най-бедни хора са първия децил, след тях е вторият, 10% най-богати съставят последния децил от обществото. Ние направихме една съпоставка между структурата на доходите между най-бедните и най-богатите 10 процента. И се вижда ясно от къде идват разликите и кои видове домакинства на какво могат да разчитат. Основното заключение е консистентно с други анализи, които сме правили – че всъщност тези 10% най-бедни са тази група, която можем да определим като живеещи в трайна бедност, при които има много ниска мобилност в това да се изкачват в по-високи групи. Това са най-вече многодетни семейства, самотни пенсионери и ромски семейства, които живеят в гетата, посочи Явор Алексиев.

Основен проблем са много ниските доходи от работна заплата. Едва 30% от доходите на тези домакинства се формират от работна заплата, за страната средно процентът е 55.

Това е проблем, защото дори, когато има възстановяване на икономиката, на пазара на труда, повече работни места и растящи заплати, тези групи не биват обхванати от процеса. Дори, когато има повишаване на минималната работна заплата, това няма кой знае какво отношение към техните доходи, защото поради своя многочленен характер, всъщност са малко хората, които получават работна заплата в домакинството. Дори 1000 лева да получава един човек, когато трябва да се раздели на 5 или 6 души, можете да си представите колко спада доходът на лице от домакинството.

Още по темата - чуйте от разговора на Добрина Добрева с Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09