Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна седмицата на Евровизия 2017

С огромни очаквания и при засилени мерки за сигурност ще се проведе 62-рото издание на Конкурса за песен на Евровизия, който започва днес в украинската столица Киев. Скептиците от месеци повтарят, че тази година конкурсът е опорочен заради политически игри и че не можем да очакваме честно класиране на песните. Всъщност от миналата година регламентът при гласуването е променен, като във финалната вечер зрителите виждат подробно как са гласували журитата, а зрителският вот се добавя накрая, с което коренно се променя подреждането. Това се прави с цел победителят да не е ясен както в предишните години още от началото и средата на гласуването. Големият финал ще бъде в събота, на 13 май, а двата полуфинала са съответно на 9 и 11 май. 

Тази година броят на държавите, които участват в конкурса, е 42 и не беше подобрен рекордът от 2008 г., когато участваха 43 страни.  Португалия и Румъния се завръщат на сцената на Евровизия след кратко прекъсване, но пък от участие тази година се отказа Босна и Херцеговина, поради невъзможност на обществения оператор BHRT да заплати непосилно високите такси както за вътрешния конкурс, така и за участие на голямата сцена в Киев. Русия се отказа от участие след политически скандал с Украйна. Спечелилата правото да представи Руската федерация на конкурса Юлия Самойлова няма право да стъпва на територията на Украйна, заради това, че през 2014 г. е изнесла концерт на полуостров Крим, който пък е анексиран от Русия и според новите украински правила важи тригодишна забрана за всеки, който е посещавал Крим, без разрешение от украинските власти. Прецедент в 62-годишната история на Евровизия. Общественият телевизионен оператор на Русия "Первий канал" предложи руската песен да се излъчва, чрез телемост като Юлия Самойлова би могла да пее в зала на територията на Русия. От централата на ЕBU в Женева отговориха, че няма да правят такова изключение и че такъв прецедент не е имало досега.

На двата полуфинала ще участват по 18 песни, които са предварително определени чрез жребий. От тях по 10 песни ще се класират за големия финал в събота. Така двайсетте песни ще се борят заедно с още шест за победата, тези на т.нар. "Голяма петорка" - Италия, Франция, Германия, Испания и Великобритания, както и на страната-домакин: Украйна. Надпреварата ще бъде излъчвана в над 45 държави по света. Освен в Австралия, Израел и страните от Европа, които участват в конкурса, също и в Китай, Казахстан и САЩ.  Зрителите в Международния изложбен център в Киев се очаква да бъдат около 10 хиляди души, поне такъв е капацитетът на залата, доста малък, според мнозина критици. През последните 15 години Конкурсът за песен на Евровизия се провежда в зали с капацитет 13-20 хиляди души, като отново изключение направи Украйна през 2005 г.

Къде сме ние? СнимкаПесента, с която младият Кристиан Костов ще представи България (Beautiful Mess), е под №15 на втория полуфинал в четвъртък. Както знаете той е от казахско-български произход, роден и отраснал в Русия, което засили спекулациите, че зрителите от Руската федерация ще гласуват за него "по подразбиране". Факт е, че Русия няма да може да гласува, тъй като бе принудена да се откаже от участие тази година. Факт е, и че има много руснаци в останалите страни от Източна Европа, но от БНТ и авторския екип се надяват тази песен да бъде оценена заради качествата ѝ. Над нея отново работи същия шведско-български екип около Йоаким Бо Персон. Любопитна подробност е и това, че същите автори стоят и зад песните на Сърбия и Бившата Югославска Република Македония тази година, същото важи и за българската песен миналата година в изпълнение на Поли Генова и македонската песен през 2015 г. , изпята от Даниел Каймакоски. Успешен екип от млади хора, които показаха, че могат да правят както модерни поп и денс песни, така и балади. Всичко друго е въпрос на късмет. Жребият отреди зрителите от страните с най-много българи като Гърция, Испания, Великобритания и Кипърската гръцка част да не могат да гласуват за българската песен. За Кристиан Костов може да се гласува от държавите, участващи на втория полуфинал, с изключение на България по регламент, това са: Швейцария, Естония, Израел, Малта, Холандия, БЮР Македония, Сърбия, Дания, Румъния, Сан Марино, Литва, Хърватия, Норвегия, Беларус, Унгария, Австрия, Ирландия и три от страните-финалистки: Украйна, Франция и Германия. Следете обществените телевизии, ако се намирате на територията на някоя от изброените държави, там ще бъде изписан краткият номер за SMS гласуване. Ако "Beautiful Mess" e в челната десятка, ще има право да продължи на финала в събота. Резултатите от гласуването на двата полуфинала няма да бъдат показвани до ранните часове на неделя, за да не се влияе на зрителския вот по време на големия финал.

У нас двата полуфинала и финалът ще бъдат излъчени пряко по БНТ1 и БНТ HD в 22.00 ч. българско време на 9, 11 и 13 май.
БНР има ексклузивните права за излъчване на концертните записи от трите вечери.
Подробности слушайте в "Чуй света" по Радио София в сряда след 20 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и..

публикувано на 17.04.24 в 12:05
Фантомът на операта

Отзвук от “Фантомът на операта“ в НДК

35 години след премиерата си, след близо 14 000 спектакъла и баснословни приходи, миналата година – на 16-и април, най-дълго играният на Бродуей мюзикъл – “Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър, слезе от афиша на нюйоркския Majestic Theatre заради постпандемичната криза. Знаменитият продуцент Камерън Макинтош обеща, че някой ден “Фантомът“ ще се..

публикувано на 16.04.24 в 09:42

“Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър на софийска сцена

Преди дни най-големият карго самолет в света - Боинг 747 Freighter, кацна в София с декорите за предстоящите спектакли на “Фантомът на операта” у нас. Знаменитият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър ще се играе от 11-и до 21-и април в зала 1 на НДК.  Една от най-мащабните продукции, гостували някога на българска сцена, пристига със стотици тонове декори,..

публикувано на 11.04.24 в 14:25

Задава се деветото издание на успешния проект "Ритъмът на Балканите"

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите".   В концерта публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните  Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от..

публикувано на 01.04.24 в 08:40

Тромбонист от Датския радиооркестър с майсторски клас в София

В „Радиокафе“ в четвъртък гостува Ларс Карлин, роден в Швеция, понастоящем първи тромбонист на Симфоничния оркестър на Датското национално радио. Той е в България по покана на сдружението „Брас перспективи“, представено от Атанас Карафезлиев, който пък е първи тромбонист на Симфоничния оркестър на БНР, така че в студиото ни бяха представени цели..

публикувано на 29.03.24 в 14:05
Финалът на международния конкурс беше вчера

Певци от Двореца на децата спечелиха големи награди в Малта

Голямата награда на Международния музикален конкурс "Златният глас" в Малта в две от категориите спечелиха младите изпълнители от Националния дворец на децата.  За БНР вокалният педагог Светлана Струнджева даде подробности за представянето на децата: "Нашите представители от Националния дворец на децата в лицето на вокална формация "Sweet teens" беше..

публикувано на 25.03.24 в 13:51

Детският хор на БНР с Пролетен концерт в зала "България"

Световната слава на българското певческо изкуство е безспорна. Детският хор на БНР, със своята 64-годишна история, вече има легендарен статут у нас и на световната сцена. Певческата формация е изнасяла концерти на почти всички континенти, с репертоар от ренесансови до съвременни композиции. Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена,..

публикувано на 21.03.24 в 17:25