Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Звук като картина“ събира ретро стила и модерната визия в една неповторима аудиоизложба

Снимка: Ани Петрова, БНР

В "Арте Вива" сега ще ви пренесем в част от атмосферата на едно радио събитие, което стартира в Деня на Европа 9 май и ще продължи до края на август. Става дума за аудио-изложбата "Звук като картина", експонирана в Регионалния исторически музей на столицата от екипа на Радио София.

От стар радиоапарат и свръхмодерен таблет, вграден в него, оживяват гласовете на Елисавета Багряна, Васил Гендов, Александър Теодоров-Балан, Панчо Владигеров, Петър Райчев, Дико Илиев и много други интелектуалци и общественици от началото на ХХ век.

Проектът "Звук като картина" е финансиран по Програма "Култура" на Столичната община.  В първия прикачен звуков файл може да чуете част от съдържанието в арт инсталацията.

На откриването на експозицията специален гост беше внучката на Елисавета Багряна. Тя носи името на баба си, а фамилията ѝ е Шапкарева. Пред Красимир Мартинов тя сподели какво е почувствала след прозвучаването на Елисавета Багряна от нашата арт инсталация.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Брекман за каузата "SOS Детски селища"

На 23 юни се отбеляза Международният ден на SOS Детските селища. 23 юни е рождената дата на Херман Гмайнер /1919-1986/, създателят на проекта SOS Детски селища. Денят се чества от 1987 година. Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 1,000,000..

публикувано на 23.06.17 в 10:24

Детска песен в помощ на талантливи деца без родители

Няколко талантливи актьори, музиканти и популярни лица, обединиха усилия в проект за развиване на талантите на деца, които нямат възможност или родителска подкрепа за това, чрез песента „Вечни деца“. Филип Аврамов, Ралица Ковачева-Бежан, Мариана Йотова, Йоана Буковска-Давидова, Росен Пенчев, Иван Гатев и Васко Кръпката са изпълнители на тази..

публикувано на 23.06.17 в 09:56
Един от акварелите на Виолета Гривишка

Ретроспективна експозиция на Виолета Гривишка-Танева

Ретроспективна изложба в памет на голямата българска художничка Виолета Гривишка-Танева, която ни напусна през март тази година, отваря врати днес в 18:00 часа на третия етаж в Изложбения център   на Съюза на българските художници (ул."Шипка" 6). Експозицията ще продължи до 6 юли. На нея ще бъдат показани над 100 творби на художничката,..

публикувано на 23.06.17 в 09:38

БСП иска оставки в транспорта

Оставки на ръководители от сектор „Транспорт“ в Столичната община поискаха общинските съветници от групата на „БСП - Лява България“. Причината - удължаването на договорите с компанията "Карат-С", която обслужва 15 автобусни линии от градския транспорт. Освен това разходите за обслужването им ще бъдат намалени - километър пробег ще се заплаща по 3..

публикувано на 22.06.17 в 18:46
Празникът на рилския зелник е тази събота

В Самоков и Боровец обещават щедър туристически сезон

Изпълнен със събития е календарът на Община Самоков за летните месеци и това не е учудващо, тъй като освен традиционна зимна дестинация, в последните години Боровец и другите курорти в Рила привличат все повече хора, за които лятната почивка в планината е не по-малко атрактивна. Първата проява е още тази събота (24 юни) в самоковското село Бели Искър...

публикувано на 22.06.17 в 18:14