Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Васил Прасков: Изпълняваме функцията на "Родна реч"

Снимка: Facebook, личен профил
Скандалът около „Литературен вестник“ от миналата година  затвърди едно впечатление, което отдавна се беше настанило, плахо и неуверено макар, в съзнанието на  хората, които потребяват нова българска литература.

Правенето паралелно на съвременна българска литература и на академични кариери е свързано с един не чак толкова почтен и лицеприятен модел на съществуване, където конформизма и угодничеството вървят ръка за ръка с пазарните механизми на политическите ясли, в които пребивават авторите.

Някъде по това време възникна и „Нова социална поезия“ – опит за алтернатива, промяна и друга визия. Равносметката сега прави Васил Прасков, един от основателите на движението –  за младите автори там и литературата която създават, за позиционирането им в политическия спектър, за добрия и лошия вкус.

Накрая говорим за кино. Всеки месец в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” се представят ленти на известни и знакови за историята на киното режисьори -  от Антониони, Касаветис и Еторе Скола до „Матрицата“ и „В настроение за любов“, без претенцията на елитарен клуб от „изтрещели синефили“.

Може да чуете разговора в прикачения звуков файл.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само за година над 500 семейства са запазили децата си чрез "SOS - детски селища"

На Международния ден на "SOS - детските селища" в Радио София ни гостува Ивайло Гюров от едноименната фондация. Сдружение "SOS Детските селища" винаги работи в сътрудничество с държавите, защото няма как да бъдат полагани грижи в социалната сфера без това да става в партньорство с държавата, но организацията е частна и съществува в 135 страни..

публикувано на 23.06.17 в 11:20

Максим Брекман за каузата "SOS Детски селища"

На 23 юни се отбеляза Международният ден на SOS Детските селища. 23 юни е рождената дата на Херман Гмайнер /1919-1986/, създателят на проекта SOS Детски селища. Денят се чества от 1987 година. Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 1,000,000..

публикувано на 23.06.17 в 10:24

Детска песен в помощ на талантливи деца без родители

Няколко талантливи актьори, музиканти и популярни лица, обединиха усилия в проект за развиване на талантите на деца, които нямат възможност или родителска подкрепа за това, чрез песента „Вечни деца“. Филип Аврамов, Ралица Ковачева-Бежан, Мариана Йотова, Йоана Буковска-Давидова, Росен Пенчев, Иван Гатев и Васко Кръпката са изпълнители на тази..

публикувано на 23.06.17 в 09:56
Един от акварелите на Виолета Гривишка

Ретроспективна експозиция на Виолета Гривишка-Танева

Ретроспективна изложба в памет на голямата българска художничка Виолета Гривишка-Танева, която ни напусна през март тази година, отваря врати днес в 18:00 часа на третия етаж в Изложбения център   на Съюза на българските художници (ул."Шипка" 6). Експозицията ще продължи до 6 юли. На нея ще бъдат показани над 100 творби на художничката,..

публикувано на 23.06.17 в 09:38

БСП иска оставки в транспорта

Оставки на ръководители от сектор „Транспорт“ в Столичната община поискаха общинските съветници от групата на „БСП - Лява България“. Причината - удължаването на договорите с компанията "Карат-С", която обслужва 15 автобусни линии от градския транспорт. Освен това разходите за обслужването им ще бъдат намалени - километър пробег ще се заплаща по 3..

публикувано на 22.06.17 в 18:46