Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Людмил Вагалински: Готови сме за Нощта на музеите

Снимка: Уикипедия

На 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. Директорът на Националния археологически музей доц. Людмил Вагалински заяви пред Радио София, че през последните години се наблюдава засилване на интереса към експозициите в музея, като все по-често посетителите са млади хора и цели семейства. Той отбеляза още, че в Нощта на музеите на 20 май вратите ще бъдат отворени за безплатен достъп от 18.00 часа до 1.00 часа на 21 май, но същевременно предупреди, че в подобни дни на отворените врати интересът е много голям, и прикани посетителите да проявят разбиране и търпение, тъй като в такива моменти допускането става на групи и не е желателно струпването на прекалено голям брой хора.


От октомври  Националният археологически музей ще покаже изложба, посветена на най-стария златодобив в Европа, който е в България, в Родопите, изтъкна Вагалински. В момента тази експозиция е във Виена.

доц. Людмил Вагалински

Доц. Людмил Вагалински посочи също, че археологическите разкопки, свързани с инфраструктурни обекти като магистралите, се извършват в нормален ритъм и няма затруднения. По отношение на планираните археологически проучвания, предстои среща на 19 май на комисия в Министерството на културата, която трябва да разпредели сума за 120 проучвания и разкопки в цялата страна

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтът на бул. "Монтевидео" продължава

Ремонтът на бул. "Монтевидео" продължава. Отсечката се изгражда наново с четири платна, тротоари, улично осветление и изцяло подменена инфраструктура - нова канализация и водопровод. От Столичната община твърдят, че постепенно ще започне да се пуска движението по булеварда. В момента се работи активно в участъка пред Нов български университет...

публикувано на 17.10.17 в 19:13

„Поезия в метрото“ представя поети от 12 страни

От 23 октомври до 3-ти декември във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция “Софийски университет”, столичани и гостите на София ще могат да се насладят на творчеството на поети от 12 страни. Инициативата „Поезия в метрото“ е на Полския институт в София и се провежда за втора поредна година. Тази година можем да видим не само..

публикувано на 17.10.17 в 18:46

Чешка компания ще достави 13 нови трамваи за София

Чешка компания спечели обществената поръчка на Столичната община и ще достави 13 нови нископодови трамваи. Възложител на поръчката за доставка е общинското дружество "Столичен електротранспорт". Чешката компания е събрала  94,22 точки, офертата й е на стойност 44 796 377, 36 лева без ДДС. Финансирането се осигурява по проект "Интегриран столичен..

публикувано на 17.10.17 в 18:04

АЕЖ: Политическият натиск върху медиите се завръща

Политическият натиск върху медиите се завръща, а свободата на словото се влошава. Това сочи четвъртото тематично онлайн изследване за свободата на словото в България, организиорано от Асоциацията на европейските журналисти у нас. При представянето на резултатите от изследването, наречено „Журналистика без натиск 4.0“, беше показан и докладът, изготвен от..

публикувано на 17.10.17 в 18:01

"София симфоникс" на Любка Биаджони открива творческия си сезон с концерт в Мюнхен

Само след седмица - на 22 октомври, в зала "Херкулес" в Мюнхен, създаденият и дирижиран от Любка Биаджони оркестър "София симфоникс" ще открие своя пореден творчески сезон. За началото е предвидено полусценичното представяне на операта "Травиата" от Верди - запазена марка на маестра Биаджони, добре позната е на публиката в София, която за първи път я..

публикувано на 17.10.17 в 17:34