Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Доц. Людмил Вагалински: Готови сме за Нощта на музеите

Снимка: Уикипедия

На 18 май служителите на музеите и галериите по целия свят празнуват своя професионален празник. Директорът на Националния археологически музей доц. Людмил Вагалински заяви пред Радио София, че през последните години се наблюдава засилване на интереса към експозициите в музея, като все по-често посетителите са млади хора и цели семейства. Той отбеляза още, че в Нощта на музеите на 20 май вратите ще бъдат отворени за безплатен достъп от 18.00 часа до 1.00 часа на 21 май, но същевременно предупреди, че в подобни дни на отворените врати интересът е много голям, и прикани посетителите да проявят разбиране и търпение, тъй като в такива моменти допускането става на групи и не е желателно струпването на прекалено голям брой хора.


От октомври  Националният археологически музей ще покаже изложба, посветена на най-стария златодобив в Европа, който е в България, в Родопите, изтъкна Вагалински. В момента тази експозиция е във Виена.

доц. Людмил Вагалински

Доц. Людмил Вагалински посочи също, че археологическите разкопки, свързани с инфраструктурни обекти като магистралите, се извършват в нормален ритъм и няма затруднения. По отношение на планираните археологически проучвания, предстои среща на 19 май на комисия в Министерството на културата, която трябва да разпредели сума за 120 проучвания и разкопки в цялата страна

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
За поредна година Слънчевата стела ще привлече любители на природата и тракийските обичаи

Участвайте в Празника на слънцето на Еньовден, с тракийски храни и ритуали

Точно на Еньовден (утре - 24 юни) от 10,30 ч на уникалното тракийско Люляково светилище над с. Бабек (община Брезово, Пловдивска област) може да присъствате на празник на слънцето. Да видите как са се практикували възлиянията и поднасянето на дарове на боговете пред Слънчевата стела – уникален мегалит, какъвто няма другаде в България. Елате да..

публикувано на 23.06.17 в 16:55

Още два дни приемат песни за Фестивала за поп и рок музика

56 - 57 песни са постъпили до момента за  Фестивала за поп и рок музика в София, който се провежда за седма поредна година. Новите песни в стил поп и рок е необходимо да бъдат изпратени до неделя, като очакванията са в последните дни да има наплив от предложения. Директорът на фестивала Пейо Пеев изтъкна пред Радио София, че прави..

публикувано на 23.06.17 в 16:17

Милена Димитрова: "София диша" - празник на изкуствата и на срещата с приятели

За първи път градският фестивал "София диша" ще се проведе през месец юни - днес и утре, а мястото е в сърцето на града - площад "Св. Александър Невски". Милена Димитрова, част от екипа на организаторите, обяснява, че промяната в програмирането на фестивала е свързана с предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г. Целта е през месец..

публикувано на 23.06.17 в 15:50

Ползваме ценните стари сгради, без да мислим за тяхното бъдеще

Здравко Йончев е фотограф, който преди няколко години посвети много интересен проект на старата баня в "Овча купел". Живея наблизо и лека полека започнах да се заглеждам и да оценявам повече сградата. Тя наистина е на много интересно място. Проектирана е заедно с градината около нея и е имало около 100 вида растения в нея, разказа ни..

публикувано на 23.06.17 в 15:33
Кметът Христина Семерджиева отговори на въпроси на жителите на Овча купел

Кметът на район" Овча купел" Христина Семерджиева: Ремонтът на бул. „Монтевидео“ започва до месец

Предстои мащабен ремонт на бул. „Монтевидео“. С неговото разширение ще се решат редица проблеми в район „Овча купел“, включително и паркирането, ще се разтовари трафика. Това заяви в ефира на Радио София районният кмет Христина Семерджиева. Очакваме ремонтът до 15 юли да започне. Той ще е тежък, ще засегне и водопровода и канализацията,..

публикувано на 23.06.17 в 15:24