Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС не удължи договори за автобусни линии с частен превозвач

Няма нови общински автобуси за тези маршрути, тревожи се зам.-кметът по транспорта

| обновено на 18.05.17 в 18:57
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет /СОС/ не прие удължаването на договорите за обществен превоз на пътници по основни автобусни линии с превозвача "Карат-С". Не всички общински съветници на ГЕРБ бяха в залата и така докладът не събра необходимият брой гласове, за да бъде приет (28, а са необходими 31).
От "БСП за България" днес алармираха, че удължаването  на срока на договорите с превозваческата фирма "Карат-С", е извън закона. В доклада, чиито вносител е зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, се посочва, че договорите могат да бъдат удължени до доставката на нови автобуси, но не повече от две години.
Става въпрос за линиите 3, 6, 5, 7, 8, 10, 14, 1, 4, 69, 70, 114, 306, 123 и 204.

"Столичен автотранспорт" може да поеме обслужването на тези линии, но с изключително стари, на средна възраст около 30 години и съответно изключително амортизирани автобуси, които ще влошат драстично качеството на транспортната услуга, коментира пред журналисти след гласуването зам.-кметът Крусев. Той поясни, че договорите, които сега изтичат поетапно са отделни за всяка линия. До септември догодина договорът на всяка линия по отделно изтича. След консултации с юристи, ще вози този оператор, който има правно основание за това, посочи Крусев. В момента изтичат договорите с две линии - 3 и 6, през юни изтичат договорите за още две линии.

Предстои да направим консултации с юристи и със "Столичен автотранспорт" и ще преценим как да действаме от тук нататък, посочи Крусев. Според него пропуски от експлоатационен характер в сегашния доклад няма. Предложението се отнасяше до запазване на качеството на транспортната услуга, отбеляза зам.-кметът. Той отхвърли твърдението на БСП, че удължаването на договорите с "Карат С" е незаконосъобразно като се позова на регламент 13-70 на ЕК, в който пише, че решението се взема от компетентния орган. В случая ние считаме, че това е СОС и Столичната община, каза Крусев. Той допълни, че всяко решение на СОС минава през областния управител, който може да го върне, ако прецени, че то е незаконосъобразно.

Преди гласуването кметът Фандъкова каза, че по принцип е категорично "за" прекратяването на старите договори, но изрази опасения, че ако това стане "Столичен автотранспорт" трябва са пусне много стари автобуси, допълва БТА. Съгласих се договорите да бъдат удължени, защото постигнахме споразумение частният оператор да вози на цена по-ниска от тази на "Столичния автотранспорт", посочи кметът. Тя съобщи, че ще бъде пусната нова обществена поръчка, така че да се осигурят нови автобуси, които да обслужват тези линии. Прекратих предишната обществена поръчка, защото остана само една фирма и не исках да има никакви съмнения, че поръчката е нагласена.  Новата поръчка ще бъде обявена за газови автобуси. Обявява се и друга поръчка за още 120 нови автобуса от "Столичен автотранспорт", каза още кметът Фандъкова.

Още по темата може да чуете от репортажа на Златина Йовкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортната академия отваря врати за свои потенциални възпитаници

Националната спортна академия отваря вратите си на 29 март 2024 г. (петък) за ученици и кандидат-студенти. От 11:00 ч. в Аула А1 в сградата на Ректората (ул. „Акад. Стефан Младенов“ 21, кв. "Студентски град") те ще имат възможността да научат как става кандидатстването, както и за специалностите, по които Академията предлага обучение. Ще..

публикувано на 28.03.24 в 10:45

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56

В район "Триадица" има още тротоари за ремонт, нужни са паркинги

Трябва да се направят паркинги и да се довършат започнатите ремонти на тротоарите. През почивните дни много хора идват с колите си до Южния парк и паркират или на булеварда, или в близките вътрешноквартални улици. Това отбеляза пред БНР-Радио София Йоан Колев, който живее в кв. "Стрелбище", район "Триадица". Той отбеляза, че голяма..

публикувано на 28.03.24 в 09:09
Градината

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен..

публикувано на 28.03.24 в 07:20

"Форум", 27.03.24: Ще повишат ли избори 2в1 избирателната активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са доц. Венелин Стойчев и арх. Любо Георгиев. В сряда, заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Избори 2в1 или не - половината българи не вярват в честни избори (от изследване на "Галъп") - Фокус върху евроизборите - значим ли е ЕП за българите и припознават ли го като близка..

публикувано на 27.03.24 в 19:42

53% от бизнеса у нас не извършва никаква онлайн търговия

53% от бизнеса не продава онлайн поради липса на контакти, човешки ресурс и познания за това. Българският електронен пазар е ценово ориентиран, каза пред Радио София Никола Илчев от eCommerce Academy. „Изследванията, които наблюдаваме, показват, че вече и в Европа потребителите започват да се ориентират на база цена, когато избират стоки..

публикувано на 27.03.24 в 17:36
Милена Цанова

Архаични ли сме, ако сме различни, пита Милена Цанова в своята първа песен с български текст

Милена Цанова бе гост в предаването "Добър вечер, София“, за да ни разкаже за своята нова песен, но и за да ни накара да се замислим върху крилатите фрази на цветните картички, с които зарадва екипа.  “Прави нещата със собствената си скорост, защото животът не е състезание“ , гласи красивото послание на една от тях. „Исках да вляза в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37