Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Историята на наборната служба у нас (1878 до 2007 г.) показват във Военноисторическия музей

Снимка: БГНЕС
В 16.30 часа в Националния военноисторически музей в София ще бъде открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“. Тя е организирана по повод Международния ден на музеите и Европейската инициатива Нощ на музеите, отбелязването на които тази година е под наслов Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото.

Изложбата представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. С богатство от фотографски и видео материал, част от който е предоставен от партньорите ни Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди, тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали.

В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати „за“ и „против“ наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата.

Изложбата ще може да бъде разгледана още утре - 20 май, в Нощта на музеите, когато НВИМ ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа.
Още подробности научаваме от Славея Сурчева от музея.
Чуйте.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Максим Брекман за каузата "SOS Детски селища"

На 23 юни се отбеляза Международният ден на SOS Детските селища. 23 юни е рождената дата на Херман Гмайнер /1919-1986/, създателят на проекта SOS Детски селища. Денят се чества от 1987 година. Сдружение SOS Детски селища България е част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 1,000,000..

публикувано на 23.06.17 в 10:24

Детска песен в помощ на талантливи деца без родители

Няколко талантливи актьори, музиканти и популярни лица, обединиха усилия в проект за развиване на талантите на деца, които нямат възможност или родителска подкрепа за това, чрез песента „Вечни деца“. Филип Аврамов, Ралица Ковачева-Бежан, Мариана Йотова, Йоана Буковска-Давидова, Росен Пенчев, Иван Гатев и Васко Кръпката са изпълнители на тази..

публикувано на 23.06.17 в 09:56
Един от акварелите на Виолета Гривишка

Ретроспективна експозиция на Виолета Гривишка-Танева

Ретроспективна изложба в памет на голямата българска художничка Виолета Гривишка-Танева, която ни напусна през март тази година, отваря врати днес в 18:00 часа на третия етаж в Изложбения център   на Съюза на българските художници (ул."Шипка" 6). Експозицията ще продължи до 6 юли. На нея ще бъдат показани над 100 творби на художничката,..

публикувано на 23.06.17 в 09:38

БСП иска оставки в транспорта

Оставки на ръководители от сектор „Транспорт“ в Столичната община поискаха общинските съветници от групата на „БСП - Лява България“. Причината - удължаването на договорите с компанията "Карат-С", която обслужва 15 автобусни линии от градския транспорт. Освен това разходите за обслужването им ще бъдат намалени - километър пробег ще се заплаща по 3..

публикувано на 22.06.17 в 18:46
Празникът на рилския зелник е тази събота

В Самоков и Боровец обещават щедър туристически сезон

Изпълнен със събития е календарът на Община Самоков за летните месеци и това не е учудващо, тъй като освен традиционна зимна дестинация, в последните години Боровец и другите курорти в Рила привличат все повече хора, за които лятната почивка в планината е не по-малко атрактивна. Първата проява е още тази събота (24 юни) в самоковското село Бели Искър...

публикувано на 22.06.17 в 18:14