Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на културата за социалното приобщаване във фокуса на евросеминар в София

С участието на председателя на Европейския комитет на регионите Марку Маркула

Марку Маркула
БТА
Интересно събитие с ярък европейски привкус се провежда днес в София - става дума за семинар, организиран от Комисията за култура, социална политика, изследвания и образования на Европейския комитет на регионите. Все повече прояви от такъв ранг ще има в нашата столица с настъпването на председателството на България на Съвета на Европа. Семинарът днес бе открит от председателя на Комитета на регионите Марку Маркула, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и Малина Едрева, която е един от двигатели на днешното събите и която наскоро бе избрана за един от вицепрезидентите на Комитета на регионите.

Ролята на културата за по-доброто социално приобщаване, свързването й с иновациите, диалозите между културните общности и възможностите за свързване чрез култура и за култура са част от темите, които се обсъждат. В официалните съобщения на европейските иснтитуции като добър пример от България се споменава това, което правят от МултиКулти. Гостите (кметове и общински представители) от цяла Европа (Испания, Финландия, Швеция, Полша, Румъния и много други) имат предвидена и обиколка из центъра на София.

Един от интересните акценти беше представянето на програмата и възможностите за финансиране, свързани с Европейската година на европейското наследство - 2018 (такава презентация имаше от Дорота Ниге от Европейската комисия). Годината на европейското наследство ще бъде официално стартирана от еврокомисар Тибош Наврачич именно в София на 11 януари, тъй като тя съвпада с нашето и австрийското председателство.

Специално за Радио София председателят на Комитета на регионите Марку Маркула за София говори за потенциала, който вижда тук, за приобщаването на младите, но и на "сребърния потенциал", за трансформациите на старите къщи и за срещите, които ще има с наши министри и кметове.

За важността на събитието днес и домакинството на София, за останалите български градове, които имат идея да се включат със събития в календара на българското председателство, чуйте Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите в Брюксел.

Сходен семинар ще бъде организиран през септеври в румънския град Тимишоара. Представители на града са сред участниците днес в София и са впечатлени от идеята и организацията.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонт променя движението по ул. “Монтевидео” в "Овча купел"

Започва подготовката за ремонта на ул. “Монтевидео” в участъка от ул. „Боряна” до ул. „Народно хоро” и от ул.„Народно хоро” до ул. „Акад. Константин Пашев”.  От 29 юли до 15 октомври 2017 г. се забранява влизането на пътни превозни  средства в двете посоки по ул. „Монтевидео” между ул. „Боряна” и ул. „Акад. Константин Пашев”, като се пропуска движението..

публикувано на 28.07.17 в 11:37
проф. д-р Камен Плочев

Проф. Камен Плочев е новият управител на НЗОК

Народното събрание избра единодушно проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Плочев бе единственият кандидат за поста. Народните представители го избраха за шеф на Касата с 205 гласа "за", нямаше "против", само един депутат се въздържа. Плочев заема мястото на д-р Глинка Комитов, който подаде..

публикувано на 28.07.17 в 10:25

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес. В центъра се налага спиране на водата до 18:00 часа по ул. „Пиротска“ - от „Антим I“ до бул. „Христо Ботев“, а също в района на улиците „Стара планина“, „Париж“ и „Росица“. В "Лозенец“ няма да има вода до 18:30 по части от бул. „Св. Наум“ и улиците „Презвитер Козма“ и „Йоан..

публикувано на 28.07.17 в 08:53

В Перник предприемат мерки срещу ранното отпадане на ученици

Мерки за превенция срещу ранното отпадане на ученици се реализират в Девето обединено училище "Темелко Ненков", съобщи директорът на учебното заведение Марин Никодимов, цитиран от БТА. Изготвена е картотека, включваща 50 ученици от социалнослаби семейства и застрашени от отпадане. Осигурени са раници, учебни помагала и пособия отново на 50 ученици от..

публикувано на 28.07.17 в 08:51

Днес максималните температури ще бъдат между 24° и 29°

Днес от запад на изток облачността ще се разкъсва и намалява и над западните райони ще е предимно слънчево. В Източна България все още ще има превалявания, но вече по-слаби и на по-малко места. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°, сочи прогнозата на НИМХ. Атмосферното налягане е..

публикувано на 28.07.17 в 08:43