Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Силата на културата за социалното приобщаване във фокуса на евросеминар в София

С участието на председателя на Европейския комитет на регионите Марку Маркула
Марку Маркула
Снимка: БТА
Интересно събитие с ярък европейски привкус се провежда днес в София - става дума за семинар, организиран от Комисията за култура, социална политика, изследвания и образования на Европейския комитет на регионите. Все повече прояви от такъв ранг ще има в нашата столица с настъпването на председателството на България на Съвета на Европа. Семинарът днес бе открит от председателя на Комитета на регионите Марку Маркула, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и Малина Едрева, която е един от двигатели на днешното събите и която наскоро бе избрана за един от вицепрезидентите на Комитета на регионите.

Ролята на културата за по-доброто социално приобщаване, свързването й с иновациите, диалозите между културните общности и възможностите за свързване чрез култура и за култура са част от темите, които се обсъждат. В официалните съобщения на европейските иснтитуции като добър пример от България се споменава това, което правят от МултиКулти. Гостите (кметове и общински представители) от цяла Европа (Испания, Финландия, Швеция, Полша, Румъния и много други) имат предвидена и обиколка из центъра на София.

Един от интересните акценти беше представянето на програмата и възможностите за финансиране, свързани с Европейската година на европейското наследство - 2018 (такава презентация имаше от Дорота Ниге от Европейската комисия). Годината на европейското наследство ще бъде официално стартирана от еврокомисар Тибош Наврачич именно в София на 11 януари, тъй като тя съвпада с нашето и австрийското председателство.

Специално за Радио София председателят на Комитета на регионите Марку Маркула за София говори за потенциала, който вижда тук, за приобщаването на младите, но и на "сребърния потенциал", за трансформациите на старите къщи и за срещите, които ще има с наши министри и кметове.

За важността на събитието днес и домакинството на София, за останалите български градове, които имат идея да се включат със събития в календара на българското председателство, чуйте Светлозар Андреев от Европейския комитет на регионите в Брюксел.

Сходен семинар ще бъде организиран през септеври в румънския град Тимишоара. Представители на града са сред участниците днес в София и са впечатлени от идеята и организацията.ВИЖТЕ ОЩЕ

Стилната "Не и на теб" на Живко Петров спечели конкурса "Пролет" на БНР

Има вечери, когато нещата се получават. Такава беше вечерта вчера, когато в Първо студио на БНР бяха представени 13-те песни - финалисти на 49-ото издание на конкурса "Пролет" за нова българска песен на Българското национално радио. На крачка (година) от 50-годишен юбилей, конкурсът може да се "похвали" с един от най-силните си финали изобщо . И с..

публикувано на 26.04.18 в 09:17

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес

Временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес. Подмяна на спирателни кранове в жк. "Разсадника-Коньовица" е причината за спиране на водата до 18:00 часа в района на бул. "Александър Стамболийски" - от ул. "Алеко Туранджа" до ул. "Татарли", както и по ул. "Троян" - от ул. "Позитано" до бул. "Александър Стамболийски". В кв...

публикувано на 26.04.18 в 08:42

Въвежда се временна организация на движението във връзка със заснемането на филм

Въвежда се временна организация на движението във връзка със заснемането на филма „Падение и спасение”. Това съобщиха от  Столичната община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва: - От 10.00 до..

публикувано на 26.04.18 в 08:32

Очаква ни слънчев ден, с максимални температури между 25° и 30°

Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево. Атмосферното налягане през деня бавно ще се понижава и привечер вече ще е около средното за месеца. В следобедните часове отново ще се развива купеста, над Западна и Централна България и купесто-дъждовна облачност, а на места до полунощ ще превали и прегърми. Ще духа слаб южен, в Северозападна..

публикувано на 26.04.18 в 08:30
Мария Габриел

Доверието е ключово за успеха в областта на изкуствения интелект

Най-важният фактор за нашия успех в областта на изкуствения интелект e доверието на гражданите. Ключово е всички - от фирмите в традиционните индустрии, през малките и средни предприятия и стартъпите, до нетехнологичните фирми, да се възползват от предимствата, които им дава изкуственият интелект. Това заяви..

публикувано на 25.04.18 в 18:32