Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

ХТМУ отбеляза своя 64-ти рожден ден

Снимка: uctm.edu
На днешния ден Химико-технологичният и металургичен университет в столицата отбелязва 64-тия си рожден ден.

На 10 юни 1953-та година, с указ на Народното събрание, бившата политехника се разделя на 4 различни секции, едната от които прераства в сегашния университет.

Към днешна дата в него се обучават повече от 3000 студенти. Преподавателите пък се гордеят с добрата подготовка на своите възпитаници и с гордост отбелязват факта, че са успели да привлекат и бизнеса в практическото обучение на младежите.

За разлика от тенденциите преди двайсетина години, днес фирмите търсят при тях повече стажанти, отколкото висшето учебно заведение реално може да осигури.

Ние им стискаме палци и занапред да успяват да поддържат тази тенденция и да имат все повече поводи за гордост.

А как беше отбелязан празникът - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19