Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Вълдобрев: Аз съм актьор, един любопитен човек, момче от улицата, което се забавлява

Снимка: БГНЕС

В „Кой  кой е“ ви срещаме с актьора, певеца, режисьора, композитора  Стефан Вълдобрев. Говорим за пиесите, които репетира в момента в театъра, за предстоящото му лятно черноморско турне заедно с "Обичайнте заподозрени", както и за поредният сингъл от албума 10 ½, чийто клип ще бъде официално представен само след дни.

Аз съм актьор, един любопитен човек, който много пътува и гледа да научава. И някакво така, момче от улицата, което се забавлява с това което се случва в професията“ , казва с усмивка творецът.

В момента актьорът репетира две пиеси, които ще бъдат представени пред публиката в началото на театралния сезон през септември. Едната е в Пловдивския театър, а другата ще се играе на сцените на театър „Сълаза и смях“ в София и на Сливенския театър.

„Аз направих една тригодишна пауза в театъра, отказвах доста предложения, поне 5-6", признава актьорът.

А на въпроса защо - отговаря:

Защото имах нужда от малко почивка първо, и второ, защото вече влязох в такъв етап от пътя си, вкойто започнах много да си подбирам точно какво искам да правя и кое ще ми доставя удоволствие. И това се случи след трите постановки в театър 199, трилогията на Галин Стоев и на Яна Борисова- „Малка пиеса за детска стая“, „Приятно страшно“ и „Хората от Оз“. Те толкова вдигнаха летвата, толкова е приятно там,че толкова очаквам с дни да дойде представлението, да се видя с колегите, раговаряме, да прекараме добре , да се смеем, та когато имам предложение аз си представям дали ще бъде точно като тези три пиеси“, споделя Вълдобрев.

Предстои излизането на новият сингъл от албума 10 ½ и Черноморско турне с бандата „Обичайните заподозрени:.

Последният албум 10 ½ е някакво чудо, което ми се случи  тука последните години, на което не преставам да се радвам всеки ден. Това е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали- този албум. Аз посветих наистина, 2-3 години отказвах всякакви неща, за да мога да се подготвя за него, да мисля песните, да мисля текстовете на спокойствие, да ги обмислям бавно. И когато излезе и когато тръгна и начина по който се въприе мене ме вдъхновява и укрилява“, казва Стефан.

Песента „Тази песен не е за любов“ той посвещава на майка си.

„Аз я писах в такъв период, в последните две години бях плътно до майка, ми, защото трябваше да се грижа за нея. Самата песен, когато  я написах не беше точно за нея, но тя си отиде в края на годината и това беше първото нещо, въобще като произведение, което излезе след това и аз вътрешно си казах, че може би е редно, защото тя е за една кармична любов, такава, каквато вече не съществува сега, а пък сме виждали при нашите родители и при техните родители и така. Майка ми и баща ми бяха заедно близо 50 години и си казах,че описвайки една такава любов в текста, може би аз описвам тях!", разказва композиторът на песни. 

Аз имам едно много голямо мерило, кога нещо се получава. Когато аз самият го пиша и когато се развълнувам на някакви неща, на някакви думи, на някакъв ред, на някаква поанта, на някакъв обрат, на някаква хрумка и когато аз вътррешно усетя прилив на вълнение, на вдъхновение или после като го чуя се развълнувам, аз вече знам, че е ок. Няма начин ако си честен, това да не  премине по-нататък в другите хора. Това ми е единственото мерило, винаги било“, казва композиторът и изпълнител на песни.

Още за вдъхновенията на актьора Стефан Вълдобрев, носител на много награди, автор на музиката към филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и другите му роли в киното и театъра може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34