Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Френският лицей "Виктор Юго" чества 50 години от създаването си

Френският лицей „Виктор Юго“ отбеляза 50 години от създаването си със специална церемония, на която присъства Негово превъзходителство Ерик Любедел, заместник-министърът на културата Катя Василева и други официални гости. 

Лицеят „Виктор Юго“ е първото чуждестранно училище у нас. Открит е в София през 1966 година под егидата на френското културно министерство, тогава се е наричало малкото френско училище и е имало само 12 ученици. По-късно се разраства и става лицей като днес в него се обучават ученици на възраст от 3 до 18 години - 70% са българи, а останалите са французи. Директорът на лицея Паскал Моро поздрави официално своите гости. 

По повод 50-годишнина на училището френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел и директорът на лицея откриха специален плакет пред сградата на „Виктор Юго“ с девиза на френските ценности „Свобода, равенство, братство“. 

Според преподавателката Мона Фоско по история и география в училището познанията по чужд език могат да отворят много врати пред учениците.

Честването на 50-ата годишнина от създаването на Френския лицей „Виктор Юго“ беше придружена с песни и танци на възпитаниците на училището, които изпълниха програма на френски и български. 

Чуйте повече по темата. 

Снимките са на Олга Добрева.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александрина Симеон

Александрина Симеон: Животът е като вода

Преди шест години - през 2012 г., на сцената на джаз фестивала в Банско за първи път пред българска публика излезе Александрина Симеон . Тя живее от шестгодишна в Германия, но въпреки това говори и пее на български. На тазгодишния 21-ви джаз фестивал в Банско отново ще бъде гост, като в квинтета й ще има нов член - джаз тромпетистът Бени Браун, който..

публикувано на 27.05.18 в 10:10

Местността "Кървавото" крие тайните на древните траки и византийци

В "Турагент" тази седмица ви разказахме за местността "Кървавото" край Перник, където са открити римски и тракийски пластове. Много са загадките, които привличат интереса на посетителите към това място. Местността се намира съвсем близо до Пернишката крепост. Според легендата, през 1016 г. Кракра устоява на 88 дневна обсада, при която загиват много..

публикувано на 27.05.18 в 10:00

Психологът Жечка Илиева: При онкозаболяване най-важно е семейството да е сплотено

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и една от фармацевтичните компании в България ще популяризират значението на провежданите клинични изпитвания като реална възможност за пациентите в България - а именно за навлизането на ново лечение и у нас. В информационна брошура организаторите на кампанията посочват, че ново лечение може да получи разрешение за..

публикувано на 26.05.18 в 13:35

Лютиери от няколко континента на Празника на розата

Над 100 хиляди туристи ще посетят Казанлък по време на кулминацията на празненствата за Фестивала на розата. 115-ият Празник на розата започна на 18 май, когато 49 царици на розата избраха 50-ата царица - Михаела Хаджиева. Празненствата продължават цял месец. Празникът на розата се провежда за първи път през 1903 г. като празник на красотата и..

публикувано на 26.05.18 в 10:05

Границите на езика са там, където са границите на личността

В последния работен ден от седмицата, посветена на славянската писменост и култура, в „Радиоприемница“ поканихме доц. Владислав Миланов – преподавател по езикознание в СУ, както и гл. ас. Биляна Борисова – също преподавател в Софийския университет, но по история на българската литература след Освобождението. По време на разговора с тях се опитахме..

публикувано на 25.05.18 в 19:31