Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запишете и своето обръщение към българите в чужбина

"Мога там - искам тук" - инициативата, която връща младите хора в България

Една от най-големите компании в аутсорсинг индустрията у нас, организира нестандартна кампания за завръщането на талантливи млади българи от чужбина. "Мога там - искам тук" е мотото на инициативата, която предлага международна кариера в интернационална среда, но... в България.

Над два милиона българи живеят в чужбина. Стотици хиляди от тях, вероятно, биха искали да се завърнат, ако имат възможности за реализация тук и разбира се, адекватно заплащане. Такава е и целта на организаторите на кампанията - те знаят, че не могат да върнат всички българи обратно в България, но искат да докоснат сърцата поне на някои от тях, така че да ги запалят да стегнат куфарите обратно. А как всъщност отекват тези проблеми на страната ни и на нашите сънародници в сърцето на един чужденец - ръководителят на компанията, французинът Ксавие Марсенак:

"От над 20 години съм в България, мисля, че е страхотна държава и трябва да продължи да расте. Всички статистики показват, че след 30 години ще останат 3 милиона души в България. Мисля, че това не е добре за държавата. От друга страна нашият бизнес расте много бързо - над 50-60% на годишна база, и не можем да намерим хора в България, които да искат да работят вече за нас. Преди 2 години създадохме успешна програма да импортираме чужденци, най-много от ЕС, които да работят при нас. И решихме, че искаме да помогнем на българи в чужбина да се върнат в България като им даваме 5 хиляди лева към брутната заплата, което ще им позволи да се настанят тук в рамките на година; ще им осигурим и самолетен билет, ще им помогнем и да си намерят квартира".

Инициативата на компанията започна преди дни на Летище София, където бяха разкрити табла, на които всеки заминаващ и всеки пристигащ, имаше възможността да напише това, което го кара да замине, или пък това, което го връща в България.

И докато Ксавие Марсенак разбира причини като стремежът за по-добро образование, в същото време му е трудно да си обясни твърденията, че в чужбина има по-добри условия за живот или за професионална реализация, и дори заплащането на труда, като по думите му, зависи къде работите, както в България, така и в чужбина. И е убеден, че младите българи, които искат да работят и да се развиват професионално могат да имат условия за международна кариера и у нас.

Вашето послание, което бихте искали да отправите към своите деца или близки роднини по света може да запишете на видеостената, разположена на метростанция "Сердика" в следващите два уикенда.

Посланието на Ксавие Марсенак към младите хора, както и споделеното от две наши сънароднички, които до преди година са били в Испания - чуйте в прикачения звуков файл!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

"Форум", 17.04.24: Зеленият преход и възможността икономиката да "позеленее"

Коментатори във "Форум" тази седмица са социологът Мила Минева и рапърът Матю Стоянов (Жлъч). Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: - Възможен ли е зеленият преход? - Велоалеи срещу паркоместа - как се взимат решенията в София, как общуват гражданите? - Пропуснати ползи за българската икономиката, заради това,..

публикувано на 17.04.24 в 18:44

За 11 пъти избори – нула реформи в образованието

Фондация „Заедно в час“ публикува свой анализ, в който обръщат внимание на липсата на темата за качествено образование от страна на всички политическите лидери, така че от училищата да излизат подготвени за успешен живот хора. „През последните пет години българските граждани са избирали президент, парламент и местни ръководства осем пъти...

публикувано на 17.04.24 в 17:53

Зам.-кметът на София по строителството подава оставка

Зам.-кметът с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Във фейсбук той написа:  Общинският съветник от ГЕРБ - СДС Георги Георгиев коментира пред БНР:  "Кабинетът на кмета се клати! Очевидно има големи проблеми там, за които ние алармирахме. Защо зам.-кметът на София си е подал оставката? Къде е кметът?  Кой ще изпълнява строителната..

публикувано на 17.04.24 в 16:30
Силвия Георгиева

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините

Необходими са реформи за по-голяма финансова автономност на общините, стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект „Развитие на фискалната децентрализация и подобряване на финансовото управление на местно ниво в България“. Националното сдружение на общините в Република България от години алармира за необходимостта от..

публикувано на 17.04.24 в 15:24

Фондация "Прочети София" отбелязва 10-годишния си юбилей с редица събития

От 4 до 6 април 2024 г.  в София се проведоха "Литературни срещи" . Изданието беше специално, защото започна с отбелязването на 10-годишния рожден ден на фондация "Прочети София" – организатор на събитието. Темата на пролетните "Литературни срещи" неслучайно е била "Порастване" – растежът като зрялост, като мъдрост, като фин баланс между..

публикувано на 17.04.24 в 15:15

"Мигранти с таланти" представя сценични изяви на чужденци у нас

На 18 април 2024 г. от 19:00 ч. "Мулти култи колектив" кани всички желаещи на едно много специално шоу "Мигранти с таланти", с невероятни артисти от 13 държави. Това са мигранти от Полша, САЩ, Украйна, Ирландия, Аржентина, Турция, Индия, Германия, Словения, Иран, Англия, Етиопия, Гърция… Те живеят и работят в София от години и разнообразяват и..

публикувано на 17.04.24 в 13:20

Младежи от 4 държави насърчават избирателната активност

"Полезен ли е моят глас?" и как младежи от 4 държави работят по стратегия за насърчаване на избирателната активност? Студенти и ученици на възраст от 18 до 25 години от България, Франция, Испания и Швеция проучват причините за ниската избирателна активност и за спада на доверие в институциите на местно, национално и европейско ниво. Младежите..

публикувано на 17.04.24 в 12:53