Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проектът "Jazzanitza" на три фестивала

Борислав Петров: Най-красиво става, когато всички работят заедно

Снимка: личен архив
Срещата между джаза и българския фолклор даде името на първия ми авторски албум - "Jazzanitza", който е едноименен с групата, която специално събрах, казва барабанистът Борислав Петров.

Всъщност официалното представяне на албума е миналата година, но пътуването към него започва преди 16 години, когато Борислав Петров се среща със саксофониста Димитър Льолев. Бях започнал да се занимавам с джаз, но бях глух за фолклора. Митко Льолев ми показа красотата на тази музика, спомня си той.

Година след официалното представяне на проекта, музикантите от "Jazzanitza" ще участват с него и на три фестивала: Dixie Jazz Fest във Велико Търново (7 юли), A to Jazz Fest в София (8 юли) и Фестивала на изкуствата „Аполония“ в Созопол (28 август).

Любопитно е, че всяка една от композициите в албума има свое име и това не е случайно. Борислав Петров разказва, че е решил първо да събере групата специално, за да бъдат точно тези музиканти - не кои да е, затова и на всеки един от тях посвещава по една композиция. Така например "Право като магистрала" е за Людмил Крумов, "Ти си знаиш, майна" е за Димитър Льолев, а "Танци манци" за Владимир Кърпаров.

А дали музика се пише лесно, Борислав Петров е категоричен, че писането е доста по-трудно от свиренето. Това, което му е помогнало е че е имал конкретна идея и увереност, че има и необходимите знания за това. Определено смята, че е готов и за втори албум, в който ще разчита отново на същите музиканти, но ще покани и гости, които свирят на народни инструменти, като кавал, гъдулка или гайда. 

Още - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътните ремонти в столицата са в график

Относително по график се движат пътните ремонти в столицата, заради метеорологичните условия, обяви зам.-кметът по транспорта в Столичната община Евгени Крусев. От днес, 19 юли, изцяло е затворен бул.„Монтевидео“ в участъка от ул.„Боряна“ до бул.„Никола Петков“. След приключване на ремонтните дейности там ще започне работа и в частта при ул.„761“.

публикувано на 19.07.18 в 18:12

Радио Бинар вече е на 6

Най-младата програма в семейството на БНР - Радио Бинар отбелязва своя 6-и рожден ден. Бинар отвежда радиото на едно модерно ниво, което му позволява да е до своите фенове навсякъде и по всяко време. Множество лайф стриймове, интригуващи статии, музикални канали - инди, пънк-джаз, дуенде, фолклор, класика, БГ поп са само част от платформите, с които..

публикувано на 19.07.18 в 17:36

Дроновете ни дават невероятни възможности, но крият и опасности

На 11 и 12 август в София ще се проведе състезание с дронове, което ще демонстрира пред публиката страхотните възможности на летящите джаджи. Състезанието е организирано от българския проект Drone ARENA , чиято цел е да популяризира дроновете и да покаже техните възможности по един завладяващ широката публика начин. През последните две години проектът..

публикувано на 19.07.18 в 16:38

"Sofia Riders" с парти на язовир "Искър"

Най-голямата свободна мото група в България - "Sofia Riders", става на три години. Любителите на екстремните усещания по традиция и тази година канят всички мотористи и техните приятели да отпразнуват подобаващо празника им. Партито започва на 21. 07 и ще бъде на плажа на язовир „Искър“. Продължава в неделя, така че организаторите съветват да се..

публикувано на 19.07.18 в 16:14

"Ре-стартирай младите" до септември

Всеки уикенд до края на септември можете да се включите в спортна инициатива на открито, която е по проект "Ре-стартирай младите".  Проектът е насочен към всички участници - от най-младите до по-големите млади и иска да ни докаже, че "здрав дух в здраво тяло живее". Всеки желаещ да се научи, да започне, или да възстанови спорта в живота си, е..

публикувано на 19.07.18 в 15:36