Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Алекси Стратиев: С промените в Закона вече няма да сме последни по пътна безопасност

БГНЕС
Последните изменения, внесени в Закона за движение по пътищата са изключително значими и осезаемо ще допринесат за намаляване на катастрофите и жертвите. Махането на знаците за наличие на камери ще накара шофьорите постоянно да внимават и да се движат с разрешената и допустима скорост . Целта ни е до края на годината да не се оттласнем от последно място в Европа по безопасност.

Това отбеляза в ефира на Радио София комисар Алекси Стратиев – експерт по безопасност на движението. Той призна, че знаците и дори недействащите камери оказват превантивен ефект и шофьорите намаляват скоростта, но подчерта, че контролът също дисциплинира.

Според Стратиев след камерите, ПОС терминалите на пътните полицаи идват малко в повече.

Скоро ще ги накарат да продават винетки. И сладолед…

Системата на санкциониране в други страни, при която глобата е в зависимост (процент) от годишните доходи на собственика/водача – в България засега е неподходяща за приложение, смята още Алекси Стратиев.

Чуйте цялото интервю на Константин Лавсов с него.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Военноисторическият музей с изложба, посветена на дарителите му

По традиция от последните години Националният военноисторически музей започва програмата си с изложба, представяща даренията, постъпили във фондовете му през изминалата година. Калина Хинкова, завеждащ "Връзки с обществеността", казва че изложбата е поклон към дарителите, без които битието на музея няма да бъде това, което е . Експозицията,..

публикувано на 23.01.18 в 17:07

"Зеленият билет" ще се продава по време на забраната за синята и зелената зона

Мярката за забрана за паркиране в платените зони (както синя, така и зелена) да влиза в сила едновременно с въвеждането на т.нар. „зелен билет“. Това реши комисията по околна среда към Столичния общински съвет по време на днешното си заседание. Общинските съветници се аргументираха, че след като прилагат рестриктивния акт за забрана на..

обновено на 23.01.18 в 16:37
Експонати от изложбата

Вешим: Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература

Миналото много по-въздействащо се разказва чрез художествената литература не толкова чрез историята, казва един от най-обичаните хумористични разказвачи Михаил Вешим - главен редактор на вестник “Стършел”, който е част от екипа на вестника от 80-те години на XX век. Има две задължителни книги, които всеки младеж трябва да прочете, казва Вешим, цитирайки..

публикувано на 23.01.18 в 16:36

Какви са резултатите от благотворителното бягане на Красимир Георгиев

Преди дни ултрамаратонецът Красимир Георгиев тича 36 часа в помощ на деца, преборили онкохематологични заболявания. Стартът беше даден на 19 януари в 10:00 часа и продължи до 22:00 часа в събота. Красимир Георгиев бе воден от желанието да бъдат събрани пари за тренировъчен лагер и участие на деца в световната олимпиада "Игри за победители"..

публикувано на 23.01.18 в 16:10

Истанбулската конвенция не третира еднополовите бракове, а насилието над жени

Темата "Истанбулска конвенция" отново бе обект на дискусии. Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Днес те организираха едночасова демонстрация в подкрепа на ратификацията на Конвенцията от страна на България,..

публикувано на 23.01.18 в 16:05