Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Алекси Стратиев: С промените в Закона вече няма да сме последни по пътна безопасност

БГНЕС
Последните изменения, внесени в Закона за движение по пътищата са изключително значими и осезаемо ще допринесат за намаляване на катастрофите и жертвите. Махането на знаците за наличие на камери ще накара шофьорите постоянно да внимават и да се движат с разрешената и допустима скорост . Целта ни е до края на годината да не се оттласнем от последно място в Европа по безопасност.

Това отбеляза в ефира на Радио София комисар Алекси Стратиев – експерт по безопасност на движението. Той призна, че знаците и дори недействащите камери оказват превантивен ефект и шофьорите намаляват скоростта, но подчерта, че контролът също дисциплинира.

Според Стратиев след камерите, ПОС терминалите на пътните полицаи идват малко в повече.

Скоро ще ги накарат да продават винетки. И сладолед…

Системата на санкциониране в други страни, при която глобата е в зависимост (процент) от годишните доходи на собственика/водача – в България засега е неподходяща за приложение, смята още Алекси Стратиев.

Чуйте цялото интервю на Константин Лавсов с него.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, председателят на Асоциацията за българите в Украйна Антон Киссе (вляво) и председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев (вдясно)

Има стемеж за улесняване на българите зад граница да получават гражданство или да работят у нас

Да бъде облечен разрешителния режим за българите по произход, които искат да работят у нас, да се съкратят сроковете за издаване на синя карта и сроковете за получаване на българско гражданство. Тези теми бяха обсъдени днес по време на кръгла маса на тема: Демографска политика и трудова мобилност . Форумът се организира от Министерството на труда и..

публикувано на 19.09.17 в 18:53
До 2020-а ще имаме няколко хиляди електромобила

В София ще има 63 зарядни станции за електромобили

63 зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат изградени на територията на Столичната община. На заседание на Столичния общински съвет миналата седмица общинският съветник инж. Симеон Славчев внесе предложението програмата "Стимулиране на електрическата мобилност в София" да стане един от основните приоритети на Столичната община, която бе..

публикувано на 19.09.17 в 18:32

"Екстрийм фест" - на границата на човешките възможности

През уикенда някои от най-добрите спортисти в над 20 дисциплини ще покажат на какво са способни, ще се състезават и ще дадат ценни съвети и първи уроци в своя спорт. Това ще стане на предстоящото издание на "Екстрийм фест" в София, който ще се проведе на територията на Княжевската градина и на улица „Ген Гурко“. Всичко започва с баскетбол 3х3, като..

публикувано на 19.09.17 в 16:36

Изложба на DA Fest ни потапя в дълбините на Тъмната мрежа

"Купувач в Тъмната мрежа – колекцията на един бот" е художествен проект, който включва специално създаден бот за онлайн-пазаруване, имащ за цел да купува безразборно стоки от незаконни уебсайтове, видими с браузъра "Тор". В продължение на три месеца !Медийна група "Битник" изпраща бота на едноседмична пазарна експедиция в Тъмната мрежа (darknet)...

публикувано на 19.09.17 в 15:51

На Централна гара София вече има таблети за видео жестов превод

От днес на Централна жп гара в София на две от билетните гишета има инсталирани таблети за видео жестов превод, чрез които глухонемите хора ще могат по-лесно да използват услугите на БДЖ. Специално за събитието беше проведена и демонстрация в реално време. Със закупуването на четири специализирани таблета Национална компания „Железопътна..

публикувано на 19.09.17 в 15:27