Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Алекси Стратиев: С промените в Закона вече няма да сме последни по пътна безопасност

Снимка: БГНЕС
Последните изменения, внесени в Закона за движение по пътищата са изключително значими и осезаемо ще допринесат за намаляване на катастрофите и жертвите. Махането на знаците за наличие на камери ще накара шофьорите постоянно да внимават и да се движат с разрешената и допустима скорост . Целта ни е до края на годината да не се оттласнем от последно място в Европа по безопасност.

Това отбеляза в ефира на Радио София комисар Алекси Стратиев – експерт по безопасност на движението. Той призна, че знаците и дори недействащите камери оказват превантивен ефект и шофьорите намаляват скоростта, но подчерта, че контролът също дисциплинира.

Според Стратиев след камерите, ПОС терминалите на пътните полицаи идват малко в повече.

Скоро ще ги накарат да продават винетки. И сладолед…

Системата на санкциониране в други страни, при която глобата е в зависимост (процент) от годишните доходи на собственика/водача – в България засега е неподходяща за приложение, смята още Алекси Стратиев.

Чуйте цялото интервю на Константин Лавсов с него.

ВИЖТЕ ОЩЕ

50-60% от площта на София е зелена, но са нужни качествени подобрения

Между 50 и 60% от площта на София е зелена. Това включва всички паркове, тревни площи и отделни дървета. Това каза пред Радио София доц. Стоян Недков от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките, по повод научно-приложната конференция "Biodiver-City: Подобряване на биоразнообразието и екосистемните..

публикувано на 24.04.18 в 16:56

Архитекти искат обновяване на стандартите в бранша

Асоциацията на архитектите в България представи своите цели и предстоящи инициативи. Новата неправителствена организация цели да се смени тона на разговор на тема архитектура. Диалогът трябва да бъде експертен и по-малко политически, за да доведе до качествена промяна на средата в която живеем , посочи Анета Маркова, председател на Асоциацията...

публикувано на 24.04.18 в 16:55

Триъгълната кула на Сердика ще бъде домакин на изложбата "120 лица" на Хубен Черкелов

Иван Милев, Захари Зограф, Иван Вазов, Гьоте, Айнщайн, Белини, Верди, Бенджамин Франклин. Това са малка част от 120-те портрети на известни личности, включени в изложбата "120 лица" на художника Хубен Черкелов , която ще бъде открита тази вечер в Триъгълната кула на Сердика. Експозицията вече беше представена в Археологическия музей на София и след..

публикувано на 24.04.18 в 16:35

Открита лекция и тренировка по Тай Чи тази събота

Във връзка със Световния ден на Тай Чи ще се проведе открита лекция с тренировка на 28 април, събота. Организатор на събитието е майстор Светослав Сомов, който е с над 30 годишен опит в практиката на Тай Чи. Той лично ще води тренировката и лекцията. Събитието е с вход свободен. Изкуството Тай Чи е всеобхватно. Практикувайки го, човек може да се развие..

публикувано на 24.04.18 в 16:29

Все повече се търсят качествени и бутикови мебели

Търсят се все повече качествени, бутикови и следователно скъпи мебели. Такова е преобладаващото мнение сред производителите и търговците на мебели и машини за тяхното производство. Те представят продукцията си на изложенията „Светът на мебелите“ и „Техномебел“, които се провеждат от днес до 28 април в "Интер експо център". Сред актуалните предложения..

публикувано на 24.04.18 в 16:17