Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Театралният вкус се възпитава"

Христо Шопов: Актьорите носят отговорност за това, което предлагат на публиката

Снимка: www.hristoshopov.com
На финала на театралния сезон, в "Арте вива" ви срещаме с актьора Христо Шопов. Той се завърна от турне в страната заедно с Лилия Маравиля с постановката "Догодина по същото време" на Бърнард Слейд, както и с „Всичко или нищо“ - спектакъл, в който, освен Шопов и Маравиля, участва и Ирини Жамбонас. Режисьор е Лиза Шопова - сестрата на акьора. Тя пише пиесата специално за тримата актьори, а те вече са се срещали, поотделно, на театралната сцена или на снимачната площадка.

"Един доста натоварен сезон, с голямо пътуване из страната с две от постановките - "Догодина по същото време" и  "Всичко или нищо“. Сега се оформя една пауза от месец, месец и нещо, и след това с нови сили... "Всичко или нищо" е писана специално за нас от Лиза, така че това е един текст, който би трябвало да ни пасва най-добре и наистина е така. Познавайки ни добре, тя ни поставя в ситуации, които намира за забавни, други са драматични. И тримата се чувстваме добре. Ние сме приятели и в живота и работата на сцената е удоволствие и за трима ни".

Актьорът споделя, че 30 години след участието му заедно с Ирини Жамбонас във филма "Маргарит и Маргарита", няма как да не се върнат назад, макар че са се промени и двамата.

За представлението "Човек от Земята" от Джером Биксби, което бе представено последното за този сезон на 14 юли в театър "Възраждане", казва, че е различно - не е за хора, които отиват на театър, само за да се забавляват. Джон Олдман (Христо Шопов) е университетски преподавател, който си тръгва след 10-годишен престой и без никакво обяснение. Неговите колеги най-накрая получават обяснение - той се оказва праисторически човек, който не остарява от 14 000 години. И така му се налага да отговаря на множество въпроси:

"Човек от Земята" се различава доста от другите постановки. Това е доста смела интерпретация въобще на това как се е зародило всичко и какво се е случило. И зрителите наистина са изненадани. Това е представление, което не е за много широк кръг от публика, защото за съжаление публиката в България предпочита да отиде на комедии, на които да се насмее и да се забавлява. Другите текстове някак не ги занимават. Това е всъщност адаптиран сценарий, защото има филм "Човек от Земята" и той беше адаптиран от Жоро Михалков. Наскоро чествахме 50-о представление, доста срещи с публиката сме имали".

До края на сезона може да видите спектакъла "Догодина по същото време" с Христо Шопов и Лилия Маравиля - в четвъртък, 20 юли, от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център.

Още за работата на Христо Шопов на театралната сцена и за турнето в страната - чуйте интервюто!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56