Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Глинена гора" очаква посетителите в "Райко Алексиев"

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва творби, създадени в последните 4-5 години.

Името, което ѝ давая е "Глинена гора", защото донякъде експозицията е спомен за родното място, което днес е квартал на Габрово, а някога е било махала в близост до гората. Но не от тук идва името на изложбата, обяснява авторът, а от това, че от дете обича да работи с глина. По-късно тази негова любов го отвежда в Техникума по керамика в Троян, след което завършва и специалност "Керамика" в Националната художествена академия, за да се върне отново като преподавател, а след това и като директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян.

Днес определя себе си за щастлив човек, който сутрин като се събуди има пари за хляб и парчета глина, които може да превърне в някаква творба.
А глината е благодатен материал и е податлива на обработка. На всяко произведение слагам свой отпечатък, с усмивка отбелязва Христо Йонков. Категоричен е, че човек трябва да е минималист, защото когато искаш много работи, винаги не ти стигат парите. Опитвам се да надделявам с радостта от това че работя. 

Като всеки творец и той има нужда от вдъхновение и обикновено това са невзрачни сюжети - нещо от природата, от архитектурата, нещо по-фантастично  като детска игра. Експозицията, която е подредил не е пренаситена с творби, защото е категоричен, че изложбата трябва да диша, да можеш да обикаляш, да я пипаш.

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с Христо Йонков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстоят срещи с производители на електромобили за инвестиции у нас

Най-вероятно през следващата седмица ще започнат срещи с производители на електромобилни превозни средства, които да инвестират у нас. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на конференция за подобряване на атмосферния въздух, която се проведе днес в столицата. На нея бяха обсъдени мерките за справяне с проблема, и най-вече..

публикувано на 24.11.17 в 18:15

Ученици от 9 страни в надпревара за "Европейски млад предприемач на годината"

Всяка година „Младежки старт - Европейска мрежа за предприемачество“, част от която е сдружение Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт Старт Европа“, връчва награда  „Европейски млад предприемач на годината“. Наградите се дават в две категории: „Бизнес идея“ и „Реален пазар (бизнес план)“. В състезанието участват ученици от 9 страни, менторите..

публикувано на 24.11.17 в 17:08

Финалистите за наградата LUX обикалят България

От 1 до 3 декември българската публика ще има възможност да гледа финалистите за наградата LUX на Европейския парламент  - филмите „Уестърн“, „Кръвта на саамите” и „120 удара в минута”. Представянето на филмите ще се проведе в шест български града - София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян. Прожекциите са безплатни, а..

публикувано на 24.11.17 в 16:45

Успели личности вдъхновяват за участие в каузи

Кауза и(или) кариера? Или и двете? На този въпрос ще ни отговорят вдъхновяващите личности, които ще участват във ф орум а “Кариера с кауза” . Той ще се проведе тази събота - 25 ноември, от 10 ч. в сграда „Инкубатор“ на София тех парк. Форумът ще ни даде идеи как да допринасяме за обществото, докато работим за себе си. Гостите, които..

публикувано на 24.11.17 в 16:36

Защо много деца напускат центровете за настаняване от семеен тип

Фондация „Международна социална служба - България“ организира Национална консултативна среща на тема „Проблеми и предизвикателства в работата на Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Експертите от Фондацията искат да се изложат нововъзникнали и непредвидени проблеми, които са установили в процеса на тяхната работа. Както и..

публикувано на 24.11.17 в 16:05