Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Глинена гора" очаква посетителите в "Райко Алексиев"

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва творби, създадени в последните 4-5 години.

Името, което ѝ давая е "Глинена гора", защото донякъде експозицията е спомен за родното място, което днес е квартал на Габрово, а някога е било махала в близост до гората. Но не от тук идва името на изложбата, обяснява авторът, а от това, че от дете обича да работи с глина. По-късно тази негова любов го отвежда в Техникума по керамика в Троян, след което завършва и специалност "Керамика" в Националната художествена академия, за да се върне отново като преподавател, а след това и като директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян.

Днес определя себе си за щастлив човек, който сутрин като се събуди има пари за хляб и парчета глина, които може да превърне в някаква творба.
А глината е благодатен материал и е податлива на обработка. На всяко произведение слагам свой отпечатък, с усмивка отбелязва Христо Йонков. Категоричен е, че човек трябва да е минималист, защото когато искаш много работи, винаги не ти стигат парите. Опитвам се да надделявам с радостта от това че работя. 

Като всеки творец и той има нужда от вдъхновение и обикновено това са невзрачни сюжети - нещо от природата, от архитектурата, нещо по-фантастично  като детска игра. Експозицията, която е подредил не е пренаситена с творби, защото е категоричен, че изложбата трябва да диша, да можеш да обикаляш, да я пипаш.

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с Христо Йонков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен поход на джентълмени с мотори в подкрепа на мъжете с рак на простатата

В неделя – 24 септември, за трети път в София ще бъде организиран благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата. Това е световната инициатива, възникнала през 2012 г. в Австралия и към нея постепенно се включват все повече страни. В България събитието се организира от Gentleman Riders Bulgaria и тази година е..

публикувано на 23.09.17 в 11:55

Благотворителен концерт събира средства за образователен център в Националния етнографски музей

Националният етнографски музей, съвместно със Софийската филхармония, организира благотворителен концерт в рамките на кампанията „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Каузата е създаването на образователен център в музея. До момента са събрани средствата за ремонт, необходими са още 33 хиляди лева за обзавеждане и оборудване на три помещения в..

публикувано на 22.09.17 в 19:09

Ансамбъл "Граовска младост" откри новия сезон след успешни турнета в Европа

В Перник отбелязването на 109-та годишнина от обявяването на независимостта на България започна с ритуал пред паметника на воеводата Кракра.  По традиция празникът продължи с дефиле по централния площад "Кракра". Празничната програма завърши с концерт на художествени състави при общинския комплекс "Дворец на културата". Ансамбълът за народни песни и..

публикувано на 22.09.17 в 18:28

Националният военноисторически музей показва най-високото отличие на Царство България

Посетителите на Националниявоенноисторически музей имат уникалната възможност да видят голямото огърлие на най-високото отличие на Царство България - Орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“. " Отличието, което показваме, е уникат, показва се изключително рядко. Освен, че е най-високото отличие на Царство България, самото голямо колие е..

публикувано на 22.09.17 в 18:04
Софийска духовна семинария

Радиокафе гостува на Софийската духовна семинария в неделя

Неделното Радиокафе ще гостува на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. Ще ви срещнем с ректора Негово Високо преподобие архимандрит Пахомий и заместник-ректора Негово Високо преподобие Йеромонах Милетий. Ще станете свидетели на изнесен урок по история и урок по църковно песнопение. Ще ви разкажем как живеят възпитаниците на семинарията,..

публикувано на 23.09.17 в 13:10