Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Глинена гора" очаква посетителите в "Райко Алексиев"

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва творби, създадени в последните 4-5 години.

Името, което ѝ давая е "Глинена гора", защото донякъде експозицията е спомен за родното място, което днес е квартал на Габрово, а някога е било махала в близост до гората. Но не от тук идва името на изложбата, обяснява авторът, а от това, че от дете обича да работи с глина. По-късно тази негова любов го отвежда в Техникума по керамика в Троян, след което завършва и специалност "Керамика" в Националната художествена академия, за да се върне отново като преподавател, а след това и като директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян.

Днес определя себе си за щастлив човек, който сутрин като се събуди има пари за хляб и парчета глина, които може да превърне в някаква творба.
А глината е благодатен материал и е податлива на обработка. На всяко произведение слагам свой отпечатък, с усмивка отбелязва Христо Йонков. Категоричен е, че човек трябва да е минималист, защото когато искаш много работи, винаги не ти стигат парите. Опитвам се да надделявам с радостта от това че работя. 

Като всеки творец и той има нужда от вдъхновение и обикновено това са невзрачни сюжети - нещо от природата, от архитектурата, нещо по-фантастично  като детска игра. Експозицията, която е подредил не е пренаситена с творби, защото е категоричен, че изложбата трябва да диша, да можеш да обикаляш, да я пипаш.

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с Христо Йонков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как Виена реши въпроса с местата в детските градини

Във Виена има 1980 детски градини, които осигуряват места за 86 хиляди деца, в сравнение със София, където има места за 50 хиляди деца. Думите се на Юрген Чернохорски, зам.-кмет на Виена, отговарящ за ресорите "Образование, интеграция, младежи и персонал". На въпрос: " Има ли недостиг на детски градини ? - проблем, който съществува в София, той..

публикувано на 22.02.18 в 14:50
Кадър от филма Каталина (Catalina) на Дениал Хасанович. Копродукцията на Полша, Босна и Херцеговина и Хърватия ще можем да видим на София филм фест през март

Балканското кино не е монолитно, но със сигурност е европейско

В делниците на Радиоприемница продължаваме да бъдем на Балканите. Продължаваме да разсъждаваме и коментираме какво ни събира и какво ни дели… Кое е общото между държавите в този край на Стария континент? Днес ще погледнем на живота на хората, населяващи този регион, през погледа и отражението на киноизкуството. Гост и коментатор по..

публикувано на 22.02.18 в 14:36

България се нуждае от предприемачи, които да съживят микро и малкия бизнес у нас

Стартирането на бизнес в България не е никак трудно. Необходими са   увереност и силна воля, а при неуспех е важно да не се отказваме. Най-подходящата възраст за първите стъпки в бизнеса е между 20 и 25 години. Около това се обединиха участниците във форума "MySuccess.bg 2018 - Аз и Бизнесът". Форумът се провежда за осма година, като днес в..

публикувано на 22.02.18 в 14:25
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" в четвъртък

И днес във времето между 14:00 и 17:00 часа ще бъдем в ритъм с живота в столицата и региона, ще слушаме разнообразна и все хитова музика. С помощта на нашите репортери ще разберем какво реши Столичният общински съвет на редовната си сесия днес, какви са спецификите в управлението на общинските детски градини във Виена. Ще научим също какво предлагат..

публикувано на 22.02.18 в 12:47

Съвети от професионалисти на сватбеното изложение в София

За трета поредна година в София ще се проведе „Luxury Weddings Expo“. Специализираното B2B изложение предоставя възможност на изложителите да рекламират нови продукти и услуги, да представят профила на своята компания и да разширят обхвата на своя бизнес , намирайки нови пазари и клиенти. Тазгодишното издание ще представи още по-богата..

публикувано на 22.02.18 в 11:52