Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Глинена гора" очаква посетителите в "Райко Алексиев"

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва творби, създадени в последните 4-5 години.

Името, което ѝ давая е "Глинена гора", защото донякъде експозицията е спомен за родното място, което днес е квартал на Габрово, а някога е било махала в близост до гората. Но не от тук идва името на изложбата, обяснява авторът, а от това, че от дете обича да работи с глина. По-късно тази негова любов го отвежда в Техникума по керамика в Троян, след което завършва и специалност "Керамика" в Националната художествена академия, за да се върне отново като преподавател, а след това и като директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян.

Днес определя себе си за щастлив човек, който сутрин като се събуди има пари за хляб и парчета глина, които може да превърне в някаква творба.
А глината е благодатен материал и е податлива на обработка. На всяко произведение слагам свой отпечатък, с усмивка отбелязва Христо Йонков. Категоричен е, че човек трябва да е минималист, защото когато искаш много работи, винаги не ти стигат парите. Опитвам се да надделявам с радостта от това че работя. 

Като всеки творец и той има нужда от вдъхновение и обикновено това са невзрачни сюжети - нещо от природата, от архитектурата, нещо по-фантастично  като детска игра. Експозицията, която е подредил не е пренаситена с творби, защото е категоричен, че изложбата трябва да диша, да можеш да обикаляш, да я пипаш.

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с Христо Йонков.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова тапа на "Дондуков" от събота

Нови задръствания се очакват в столицата, свързани с ремонта на бул.„Дондуков“. От събота до края на септември изцяло ще се затвори отсечката между ул. „Кракра“ и бул.„Васил Левски“. Ремонтът на бул.„Дондуков“ се изпълнява по проекта за изцяло павирана настилка, централно разположени трамвайни релси и велосипедна алея от южната страна на..

публикувано на 20.07.17 в 19:50

Още 4500 платени паркоместа в райони "Лозенец" и "Средец'

Новото работно време на платените зони за паркиране и разширяването на зелената ще влязат в сила от 1 октомври. Това реши днес на заседание Столичният общински съвет. В следващите месеци ще бъдат поставени вертикални и хоризонтални маркировки, антипаркинг колчета и ще бъдат ремонтирани тротоарни настилки. За това Центърът за градска мобилност..

публикувано на 20.07.17 в 18:35

Министерството на транспорта обмисля вариант за свързване на индустриална зона Божурище с метрото

В страната през последните години се реализират доста инфраструктурни проекти пряко свързани с подобряване на транспортната среда. Но какви ще са бъдещите проекти и в кои сектори могат да се реализират успешни инвестиции?   На конференцията „Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020“ Ивайло Московски, министър на транспорта,..

публикувано на 20.07.17 в 18:07
Тази вечер те ви чакат в

Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ свирят на Черноморско турне

Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени отново ще зарадват почитателите си през лятото не само в София , но и по цялото Черноморие. Турнето им тази година е озаглавено "Барът е до морето и морето е до бара" . Началото ще бъде на 20 юли в Маймунарника в София, на 21-ви бандата ще свири във Варна, а на 22-ри - на плажа в Арапя. И така..

обновено на 20.07.17 в 17:48

Проф. Николай Овчаров: Перперикон е ярка картина на многообразието на българските земи

Перперикон е място, което споменаваме, когато искаме да се похвалим пред света. Перперикон е мястото, през което минават над 200 хиляди туристи годишно - " най-печелившото общинско предприятие в региона на Кърджали" , както хем на шега, хем сериозно го определя кмета на Кърджали. И когато ние от Радио София пристигнахме в Кърджали , Перперикон..

публикувано на 20.07.17 в 17:37