Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Глинена гора" очаква посетителите в "Райко Алексиев"

Христо Йонков: Човек колкото повече научава, толкова по-малко знае

Трябва да създаваме удоволствие на хората - в това е убеден един от най-изявените скулптори, работещи с глина Христо Йонков, който преди дни откри самостоятелна изложба в галерия "Райко Алексиев". Тя е посветена на неговата 70-годишнина и показва творби, създадени в последните 4-5 години.

Името, което ѝ давая е "Глинена гора", защото донякъде експозицията е спомен за родното място, което днес е квартал на Габрово, а някога е било махала в близост до гората. Но не от тук идва името на изложбата, обяснява авторът, а от това, че от дете обича да работи с глина. По-късно тази негова любов го отвежда в Техникума по керамика в Троян, след което завършва и специалност "Керамика" в Националната художествена академия, за да се върне отново като преподавател, а след това и като директор на Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян.

Днес определя себе си за щастлив човек, който сутрин като се събуди има пари за хляб и парчета глина, които може да превърне в някаква творба.
А глината е благодатен материал и е податлива на обработка. На всяко произведение слагам свой отпечатък, с усмивка отбелязва Христо Йонков. Категоричен е, че човек трябва да е минималист, защото когато искаш много работи, винаги не ти стигат парите. Опитвам се да надделявам с радостта от това че работя. 

Като всеки творец и той има нужда от вдъхновение и обикновено това са невзрачни сюжети - нещо от природата, от архитектурата, нещо по-фантастично  като детска игра. Експозицията, която е подредил не е пренаситена с творби, защото е категоричен, че изложбата трябва да диша, да можеш да обикаляш, да я пипаш.

Чуйте разговора на Даниела Бенишева с Христо Йонков.

ВИЖТЕ ОЩЕ

До 2020 г. жертвите по пътищата трябва да бъдат намалени наполовина

Десетки организации по пътна безопасност, представители на Министерство на вътрешните работи, Министерството на транспорта, и Министерство на регионалното развитие и благоустройството проведоха обществено обсъждане на проект на Законите за движението по пътищата, за водачите на моторни превозни средства и за пътните превозни средства. В Директива на..

публикувано на 23.04.18 в 18:54

Започва Световната седмица на първичните имунни дефицити

С молебен за благословение и изцеление в параклиса на Александровкса болница беше открита Световната седмица на първичните имунни дефицити. Те включват множесто редки заболявания, но често не са диагностицирани. Ранното откриване на имунните дефицит е от съществено значение, затова в рамките на инициативата Клиниката по имунология на болницата организира..

публикувано на 23.04.18 в 18:08
Мартин Ташев

Тромпетистът Мартин Ташев: Посрещайте всеки един ден с усмивка

Мартин Ташев открива голямата си любов - музиката още като дете. И до ден днешен не се разделя с тази своя страст, а негов спътник е тромпетът. Познаваме го най-добре от Биг Бенда на Българското национално радио и формация "Тумбаито". Работи с група „Инфинити“, част е от любимата на много българи група „Кафе“. В момента работи заедно с Димитър..

публикувано на 23.04.18 в 16:58

Отбелязваме Деня на книгата

Световният ден на книгата е определен за честване от ЮНЕСКО и е празнуван за първи път през 1995 г. Празникът насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. В България Денят на книгата започва да се отбелязва преди около 15 години. Студенти от Нов български университет организират интерактивни..

публикувано на 23.04.18 в 16:27

Рекламите на цигари - на кого влияят най-силно

В навечерието на Съвета на министрите на здравеопазването на ЕС в София, в БТА бяха изнесени резултатите от международната кръгла маса "Живот без тютюнев дим за европейските граждани". На пресконференцията бяха представени информация и инициативи за промяна на българското закондателство за контрола на тютюнопушенето и премахване на рекламата на..

публикувано на 23.04.18 в 16:17