Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Розов кемпер обикаля из България в подкрепа на жените, болни от рак на гърдата

Снимка: БГНЕС
Розов кемпер ще обиколи 25 български града, за да консултира жени с рак на гърдата. Инициативата се стреми да подпомогне пациентите, които имат онкологичното заболяване, като се прилагат различни техники за справяне със стреса и дейности за повишаване на самочувствието им.

Кемперът, боядисан в розово, цветът - символ на борбата с рака на гърдата, е част от от проекта „Сърдечни приятелки“ на фондация „Една от 8“. Идеята на кемпера е да се изнесат мобилно дейностите, които се случват в клуба на фондацията, през който преминават над 200 жени месечно.

Обиколката на кемпера стартира в понеделник, 24 юли, с първият кръг градове  - Кюстендил, Дупница, Благоевград и Самоков, като в Благоевград ще се премине и в онкологичния център.

Диагнозата рак не е смъртна присъда, подчертава Иванка Иванова. Досега тя е диагностицирана 3 пъти с такова заболяване:

Иванка Иванова призовава и всички жени, минали 30 г., поне ведъж годишно да посещават мамолог, а тези, които са диагностицирани с рак на гърдата - да не престават да се борят, защото всяко заболяване хванато навреме, е преодолимо.

А през есента фондация „Една от 8“ ще насочи вниманието си и към превенция, посочи офис мениджърът Вера Николова:

Повече за бъдещите инициативи и график на градовете, които ще бъдат посетени от розовия кемпер, може да намерите във фейсбук и интерент страницата на фондация „Една от 8“. 

Още по темата - чуйте в звуковия файл

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато спешната медицинска помощ премахва границите в ЕС

Това е името на един трансграничен проект, подкрепен с европейски средства, въз основа на който в Брюксел бе подписан меморандум от страна на еврокомисарите Корина Крецу и Витянис Андрюкайтис . Самият проект бе представен в рамките на кръгла маса в Европейската комисия, на която бе разяснено какви иницативи са били подкрепени в сферата на..

публикувано на 20.02.19 в 14:11
Токсичните отпадъци, изхвърлени в района на гара Яна.

Разследването за токсичните отпадъци край гара Яна продължава

Води се разследване, което да установи кой е отговорен за нерегламентираното изхвърляне на токсичните отпадъци преди дни на терен в близост до гара Яна, коментира зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова. Тя каза още, че не е била в София и ще ѝ трябва време да се запозне със случая. Общо 29 тона опасни токсични отпадъци бяха..

публикувано на 20.02.19 в 14:06
Доц. Светлана Велизарова

Астмата е заболяване на развитите общества, които гледат децата си като "цвете в саксия"

Всяка година, в световен мащаб, броят на децата с астма расте. Това се дължи на все по-замърсения въздух и храна. За щастие, само около 7-8% от децата, които страдат от т. нар. детска астма, остават астматици и като възрастни. Това каза в "Часът на здравето" началникът на детската клиника към МБАЛББ "Св. София" доц. Светлана Велизарова . Развитието..

публикувано на 20.02.19 в 13:35

"От Балкана до Дунав" - да отидем в Северна България, не само в Северна Гърция

Един интересен нов пътеводител излезе тези дни. Нарича се "От Балкана до Дунав" и, както и самото заглавие показва, цели да популяризира туризма в Северна и Северозападна България. Идеята за това издание възниква преди около две години, след запознанството между авторите Весела Николаева, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов . Водени са от желанието да..

публикувано на 20.02.19 в 12:36

Спектакълът “Moonlight” в изследване на податливата реалност

На 20 и 21 февруари от 19.30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, са представленията на спектакъла “Moonlight”. Негови създатели са Александър Георгиев - Аце и Дарио Барето Дамас . Преди броени дни двамата артисти бяха номинирани за ИКАР, в категорията “Съвременен танц и пърформанс”, излъчени от гилдията за съвременни..

публикувано на 20.02.19 в 12:27

Работилница за мартеници привлича с благотворителност и забавление

Благотворителна работилница за мартеници ще се проведе тази неделя - 24 февруари, в младежкия център T.R.A.P. в София (ул. "Братя Миладинови" 26). Всеки, който има желание, може да се включи с готови или да изработи мартеници в подкрепа на деца със специални нужди и техните семейства, а организаторите от I CAN TOO след това ще се погрижат..

публикувано на 20.02.19 в 10:43

42 случая на физическа агресия срещу медици от началото на годината

Осем случая на физическа агресия срещу медици в Центровете за спешна помощ са регистрирани само от началото на годината. 114 са случаите на вербална агресия, отчитат от Министерството на здравеопазването. 34 са нападенията над лекари в лечебните заведения, случаите на проявена агресия са общо над 220. Ефективните присъди за нападателите обаче са само две..

публикувано на 19.02.19 в 16:28