Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Христина Варналийска: И през лятото съществува риск от инфаркт

В горещото време пазете се от дехидратация, пациентите да не пропускат прегледи, съветва кардиологът от болница "Св. Екатерина"

Д-р Христина Варналийска
Снимка: ЕПА и Ани Петрова, БНР
Специалният ни гост и актуалната тема на поредното издание на „Часът на здравето“ днес са свързани с най-горещото време от годината. В месеците, когато слънцето е най-ярко и жарко, независимо дали сме на море или в града, температурите и слънчевите лъчи доставят удоволствие, но носят и своите рискове за здравето.

Какво може да ни се случи в разгара на лятото, ако не сме внимателни? Какво представлява прегряването, по какво се различава то от топлинния и слънчевия удар.
За това говорим с д-р Христина Варналийска – кардиолог от УМБАЛ. „Св. Екатерина“.

Според специалиста тялото ни може да прегрее, когато е в среда, където температурата е постоянно или екстремално повишена – може да е на открито - под слънчевите лъчи, но може да е в затворени помещения (някои професии се упражняват именно на такива места – леяри, пекари). В такъв случай може да се почувства гадене, повръщане, да има мускулни крампи…

При топлинен удар път се стига до застрашаващо живота състояние. Характеризира се с обилно потене, може да се изгуби съзнание и да се изпадне дори в кома.

В подобни ситуации е важно бързо да се реагира. Пострадалият да се изнесе на прохладно място, да му се поставят влажни хладни компреси под мишниците, на бедрата, корема… Ако той е в състояние - да пие вода, но хладка, не студена.

Повишената влажност също пречи на нормалния топлообмен на тялото.

Най-честите рискови групи са селскостопански работници, леяри, дори спортисти. Малките деца (2-4 г.), възрастните  и хронично болни също попадат сред лицата с по-висок риск. Пациентите със сърдечно-съдови аномалии и страдания непременно трябва да ходят на профилактични и контролни прегледи и ако трябва да се промени терапевтичната схема, да се намали приемът на някои от медикаменти.

Освен вода (1,5-2 л. на ден), в горещите дни е добре да се приема и айрян със сол. Кафето не бива да е силно, по-добре е да се пие зелен чай.

При навлизане в морето непременно пациентите трябва да се обливат предварително, да се адаптират към по-различната температурна среда.
Ако престояваме в помещение с климатик, разликата в температурата не бива да бъде по-голяма от 7-10 градуса.

Рискът от инфаркт през лятото не е много по-нисък отколкото през зимата, обясни още д-р Варналийска. При дехидратиране се създават условия за образуване на тромби. При пациенти с коронарна болест пък, самото повишаване на околната температура предизвиква тахикардия (сърцебиене), натоварва се сърцето, затруднява се снабдяването с кислород.

И здрави и болни е добре да избягват разходки под слънцето между 11 и 16 часа, а когато излизаме нека винаги да носим бутилка с вода. Да се избягват физически натоварвания в гореща среда.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Христина Варналийска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите на място, на което да се забавляват и да споделят. Един от хората, които работят по проекта, е арх...

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната община - 30% възлагаме ние, останалите са през Столичната община“, обясни Кукурин. Той добави,..

публикувано на 19.04.24 в 09:02

Временно затварят за движение ул. “Флора Кънева” в район “Лозенец”

От 09:00 до 18:00 часа днес, временно ще бъде затворена ул. “Флора Кънева“ в “Лозенец”, при кръстовището с бул. “Филип Кутев“, съобщават от районната администрация. Спирането на движението се налага поради асфалтиране на участъка. В момента текат строителни дейности по изграждане на ул. “Филип Кутев“ в участъка от бул. “Черни връх“..

публикувано на 19.04.24 в 08:13

Остава облачно, с температура в София около 13°

Днес облачността над страната ще е значителна, с по-съществени разкъсвания по поречието на р. Дунав. Около обяд в Рило-Родопската област ще започнат валежи, които до вечерта ще обхванат по-голямата част от Южна България, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток и ще се усили. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°, в София..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите: •  Социологът Мила Минева •  Рапърът Матю Стоянов (Жлъч) Повече подробности можете..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и трудност, като всяко едно предлага уникално цялостно изживяване и неповторими панорамни гледки. "Трън..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се проведе в няколко етапа, включващи почистване и облагородяване на всяко населено място, засаждане,..

публикувано на 18.04.24 в 17:36