Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владимир Кърпаров: За твореца никъде не е лесно, навсякъде трябва да се бориш

Бих искал да отида отново в Индия

Владко Карпаров
БГНЕС

Саксофонистът Владимир Кърпаров се занимава с музика от края на 80-те години. В началото свири в духов оркестър, по-късно с няколко млади джазмени опитва късмета си като уличен музикант в група Street Boys ("Улични момчета"). Следва работа с "Уикеда", джаз проекти с Христо Йоцов, "Зона "Ц". След завършване на Музикалната академия продължава образованието си в Германия, където живее от 16 години.

Споделя че като творец, композитор и изпълнител има мечта да запише дует с Антони Дончев, с когото всъщност е свирил неведнъж. Има и една друга мечта, а тя е с групата си  "Форколор - квартет" да покани като гост известния американски саксофонист Крис Потър. А иначе в настоящия момент желанията му са в посока представяне на повече места в България на най-новия му албум "Антихипокрисил" ("Antihypocrisyl" ) , в който има 11 негови композиции и 3 аранжимента. На въпрос: "Какво му допада повече - да композира, аранжира или да изпълнява музика?", той отговаря: "Еднакво харесвам и живото свирене, както и записа в студио".

Свирил е с музиканти като Jiggs Whigham, Иво Папазов, Теодоси Спасов, Милчо Левиев, Кени Уилър, John Hollenbeck, Peter Herbolzheimer, Мартин Любенов, Стоян Янкулов и много други. Участвал е на редица музикални фестивали в Европа, Азия и Латинска Америка. Казва, че ако иска да се върне някъде това е Индия, защото там навсякъде има музика. Не по-малко привлекателни са и Аржентина и Бразилия.

И все пак извън мечтите, в реалния живот за твореца никъде не е лесно, казва Владко Кърпаров. Навсякъде трябва да се бориш. Трябва да имаш цел и да я преследваш.  Затова трябва да има баланс между творчеството и бизнеса.  В момента музикантът довършва записите на втория албум с "Форколор - квартет", който трябва да излезе в края на 2017 година.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15

Екстремни преживявания очакват всички на „Приключенски многобой Ботевград 2017“

В неделя над село Боженица, в крепостта „Боженишки Урвич”, стартира събитието „Приключенски многобой Ботевград 2017“. То е предназначено за всички почитатели на приключенията, адреналина и времето, прекарано сред природата. Всеки желаещ да участва, ще се изправи пред предизвикателства под формата на приключенска игра: катерене и спускане по скални..

публикувано на 21.10.17 в 09:45

Френският посланик откри Салона за обучение и професионална реализация

Серия от тематични ателиета за придобиване на техники и знания, необходими при обучението във висшите учебни заведения, както и умения за намиране на работа и стаж, са част от тазгодишното издание на Салон "Обучение и професионална реализация“, организиран от Френския институт.  В изложението тази година се включват над 10 университета и..

публикувано на 20.10.17 в 18:20

Болните от муковисцидоза се нуждаят от центрове за лечение и повече средства за медикаменти

Създаването на регистър на болните от рядкото заболяване муковисцидоза, както и центрове за терапия на тези пациенти в България са от основно значение за лечението на болестта у нас. Около това мнение се обединиха специалисти и пациентски организации в първия ден на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза. Във форума, който ще продължи..

публикувано на 20.10.17 в 17:31