Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владимир Кърпаров: За твореца никъде не е лесно, навсякъде трябва да се бориш

Бих искал да отида отново в Индия

Владко Карпаров
БГНЕС

Саксофонистът Владимир Кърпаров се занимава с музика от края на 80-те години. В началото свири в духов оркестър, по-късно с няколко млади джазмени опитва късмета си като уличен музикант в група Street Boys ("Улични момчета"). Следва работа с "Уикеда", джаз проекти с Христо Йоцов, "Зона "Ц". След завършване на Музикалната академия продължава образованието си в Германия, където живее от 16 години.

Споделя че като творец, композитор и изпълнител има мечта да запише дует с Антони Дончев, с когото всъщност е свирил неведнъж. Има и една друга мечта, а тя е с групата си  "Форколор - квартет" да покани като гост известния американски саксофонист Крис Потър. А иначе в настоящия момент желанията му са в посока представяне на повече места в България на най-новия му албум "Антихипокрисил" ("Antihypocrisyl" ) , в който има 11 негови композиции и 3 аранжимента. На въпрос: "Какво му допада повече - да композира, аранжира или да изпълнява музика?", той отговаря: "Еднакво харесвам и живото свирене, както и записа в студио".

Свирил е с музиканти като Jiggs Whigham, Иво Папазов, Теодоси Спасов, Милчо Левиев, Кени Уилър, John Hollenbeck, Peter Herbolzheimer, Мартин Любенов, Стоян Янкулов и много други. Участвал е на редица музикални фестивали в Европа, Азия и Латинска Америка. Казва, че ако иска да се върне някъде това е Индия, защото там навсякъде има музика. Не по-малко привлекателни са и Аржентина и Бразилия.

И все пак извън мечтите, в реалния живот за твореца никъде не е лесно, казва Владко Кърпаров. Навсякъде трябва да се бориш. Трябва да имаш цел и да я преследваш.  Затова трябва да има баланс между творчеството и бизнеса.  В момента музикантът довършва записите на втория албум с "Форколор - квартет", който трябва да излезе в края на 2017 година.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емблематични тролейбуси за София "ще въртят" по атракционна линия

До няколко години София ще има собствена атракционна линия от емблематични тролейбуси. Тя ще стане част от туристическото портфолио на столицата. С това начинание се заема сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“. В момента те се опитват да откупят тролеи, които са почти изгубени и не се намират в България. Откъде идва идеята за такава..

публикувано на 18.08.17 в 17:34

Нови ограничения на "Цариградско шосе" от 21 и 27 август

От 00.00 часа на 21 август до 24.00 на 26 август се забранява влизането на пътни превозни средства по двете ленти от дясната страна на северното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“   в участъка от пешеходната пасарелка до изхода от локалното пътно платно на булеварда в посока център . Движението ще се извършва в левите две пътни ленти  на..

публикувано на 18.08.17 в 17:24
Владимир Стоянов

За звездите в "Атила", гостуването на Максим Дунаевски във Варна и едно турне в Брюксел

На финала на сутрешното ни "Радиокафе" в петък стигнахме и до Варна , за да ви разкажем защо е хубаво да отидете дотам. Особено ако обичате операта. И мюзикълите. И размаха , с който те се представят. Сякаш наистина осмото издание на фестивала "Опера в летния театър " е пълно с чудеса. А на всички спектакли е пълно с чудесна публика. А утре, на..

публикувано на 18.08.17 в 16:13
Барбара и Робърт

The Way We Were – Барбара Стрейзънд

Днес в рубриката "Незабравимите" ще отбележим рождения ден на един изключителен актьор, който точно на 18 август става на 81, а именно - Робърт Редфорд. При това той продължава да снима, даже съвсем скоро на голям екран ще излезе филма "Душите ни през нощта" - една любовна история, в която Редфорд си партнира с една година по младата (в края на годината..

публикувано на 18.08.17 в 16:11
Изящество, сътворено от Петя Ангелова

Петя Ангелова: Стъклото е моята любов

В петъчния "Шоколад" тази седмица ви представихме една специална обработка на стъкло - финото приложение на този материал. Петя Ангелова , която се занимава се със стъкло от близо 6 години ни разказа за своето интересно хоби. Тя обработва муранско стъкло и го превръща в неповторими бижута и фигурки - разнообразни ръчно изработени мъниста, компоненти за..

публикувано на 18.08.17 в 19:50