Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владимир Кърпаров: За твореца никъде не е лесно, навсякъде трябва да се бориш

Бих искал да отида отново в Индия
Владко Карпаров
БГНЕС

Саксофонистът Владимир Кърпаров се занимава с музика от края на 80-те години. В началото свири в духов оркестър, по-късно с няколко млади джазмени опитва късмета си като уличен музикант в група Street Boys ("Улични момчета"). Следва работа с "Уикеда", джаз проекти с Христо Йоцов, "Зона "Ц". След завършване на Музикалната академия продължава образованието си в Германия, където живее от 16 години.

Споделя че като творец, композитор и изпълнител има мечта да запише дует с Антони Дончев, с когото всъщност е свирил неведнъж. Има и една друга мечта, а тя е с групата си  "Форколор - квартет" да покани като гост известния американски саксофонист Крис Потър. А иначе в настоящия момент желанията му са в посока представяне на повече места в България на най-новия му албум "Антихипокрисил" ("Antihypocrisyl" ) , в който има 11 негови композиции и 3 аранжимента. На въпрос: "Какво му допада повече - да композира, аранжира или да изпълнява музика?", той отговаря: "Еднакво харесвам и живото свирене, както и записа в студио".

Свирил е с музиканти като Jiggs Whigham, Иво Папазов, Теодоси Спасов, Милчо Левиев, Кени Уилър, John Hollenbeck, Peter Herbolzheimer, Мартин Любенов, Стоян Янкулов и много други. Участвал е на редица музикални фестивали в Европа, Азия и Латинска Америка. Казва, че ако иска да се върне някъде това е Индия, защото там навсякъде има музика. Не по-малко привлекателни са и Аржентина и Бразилия.

И все пак извън мечтите, в реалния живот за твореца никъде не е лесно, казва Владко Кърпаров. Навсякъде трябва да се бориш. Трябва да имаш цел и да я преследваш.  Затова трябва да има баланс между творчеството и бизнеса.  В момента музикантът довършва записите на втория албум с "Форколор - квартет", който трябва да излезе в края на 2017 година.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александрина Пендачанска

Александрина Пендачанска: Всяка последна роля е най-голяма и най-любима

Винаги пеенето в България, и специално в София - е натоварено. То е и хубаво, но и трудно, защото удовлетворението и радостта, която получаваш от тази среща, е много по-голямо. В същото време трябва да отговориш на очакванията на всички тези хора, а и на самия себе си как ще се представиш пред обичаните си хора. Това го прави и по-различно, и..

обновено на 24.03.18 в 19:14
Музейна сбирка в НЧ

"Pадиокафе" гостува на село Мламолово

Слушайте ни тази неделя от 9 до 12 часа, предаването "Радиокафе" ще се излъчва от село Мламолово, община Бобов дол, област Кюстендил.  Ще говорим за традициите и обичаите в региона, за делниците и празниците и за приемствеността между поколенията. Гости в студитото ще бъдат кметът на селото Георги Александров и танцовите състави на Народно читалище..

публикувано на 24.03.18 в 16:18

Д-р Георги Стаменов: Асистираната репродукция е колективна игра, важен е екипът

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Благовещение, в предаването ни "Часът на здравето" ви срещнахме с едно от светилата в репродуктивната медицина д-р Георги Стаменов . Много хора го наричат "раздавач на надежда" и "чудотворец" . Той обаче признава, че единствено помага в божието дело...  Изграждането на доверие между..

публикувано на 24.03.18 в 12:05

Хипнозата - удачна терапия при трайни погрешни убеждения и модели

Какво представлява хипнозата и кога е удачно да бъде прилагана? С тези въпроси се обърнахме към Яна Кирова - психолог и хипнотерапевт. Хипнотерапията е научно доказана ефективна техника. Чрез нея може да се спомогне за изграждане на необходимите промени в поведението. Приложението й е широко застъпено при справяне със зависимости, физическа болка и..

публикувано на 24.03.18 в 10:45

Дайте своя глас за Атанасовското езеро

Атанасовското езеро край Бургас е един от фаворитите за спечелване на най-престижните награди в областта на природозащитата - "Натура 2000". Крайбрежната ни лагуна е номинирана в категорията „Комуникация“, но същевременно с това се бори и за „Наградата на публиката“. От 75 кандидатствали, в Европа са номинирани 25 проекта, а 4 от тях са български...

публикувано на 24.03.18 в 10:00