Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владимир Кърпаров: За твореца никъде не е лесно, навсякъде трябва да се бориш

Бих искал да отида отново в Индия
Владко Карпаров
Снимка: БГНЕС

Саксофонистът Владимир Кърпаров се занимава с музика от края на 80-те години. В началото свири в духов оркестър, по-късно с няколко млади джазмени опитва късмета си като уличен музикант в група Street Boys ("Улични момчета"). Следва работа с "Уикеда", джаз проекти с Христо Йоцов, "Зона "Ц". След завършване на Музикалната академия продължава образованието си в Германия, където живее от 16 години.

Споделя че като творец, композитор и изпълнител има мечта да запише дует с Антони Дончев, с когото всъщност е свирил неведнъж. Има и една друга мечта, а тя е с групата си  "Форколор - квартет" да покани като гост известния американски саксофонист Крис Потър. А иначе в настоящия момент желанията му са в посока представяне на повече места в България на най-новия му албум "Антихипокрисил" ("Antihypocrisyl" ) , в който има 11 негови композиции и 3 аранжимента. На въпрос: "Какво му допада повече - да композира, аранжира или да изпълнява музика?", той отговаря: "Еднакво харесвам и живото свирене, както и записа в студио".

Свирил е с музиканти като Jiggs Whigham, Иво Папазов, Теодоси Спасов, Милчо Левиев, Кени Уилър, John Hollenbeck, Peter Herbolzheimer, Мартин Любенов, Стоян Янкулов и много други. Участвал е на редица музикални фестивали в Европа, Азия и Латинска Америка. Казва, че ако иска да се върне някъде това е Индия, защото там навсякъде има музика. Не по-малко привлекателни са и Аржентина и Бразилия.

И все пак извън мечтите, в реалния живот за твореца никъде не е лесно, казва Владко Кърпаров. Навсякъде трябва да се бориш. Трябва да имаш цел и да я преследваш.  Затова трябва да има баланс между творчеството и бизнеса.  В момента музикантът довършва записите на втория албум с "Форколор - квартет", който трябва да излезе в края на 2017 година.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима наши алпинисти тръгват към връх Елбрус

Четирима наши алпинисти ще направят опит за изкачване на най-високия връх в Европа - Елбрус. Той е кратер на застинал вулкан, покрит целогодишно със сняг и ледници, най-големият от които е дълъг над 8 километра.  По главното било на Кавказ минава границата между Русия и Грузия, както и южната граница между Европа и Азия. На около 10 км. северно от..

публикувано на 22.07.18 в 10:30

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05