Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Владимир Кърпаров: За твореца никъде не е лесно, навсякъде трябва да се бориш

Бих искал да отида отново в Индия

Владко Карпаров
БГНЕС

Саксофонистът Владимир Кърпаров се занимава с музика от края на 80-те години. В началото свири в духов оркестър, по-късно с няколко млади джазмени опитва късмета си като уличен музикант в група Street Boys ("Улични момчета"). Следва работа с "Уикеда", джаз проекти с Христо Йоцов, "Зона "Ц". След завършване на Музикалната академия продължава образованието си в Германия, където живее от 16 години.

Споделя че като творец, композитор и изпълнител има мечта да запише дует с Антони Дончев, с когото всъщност е свирил неведнъж. Има и една друга мечта, а тя е с групата си  "Форколор - квартет" да покани като гост известния американски саксофонист Крис Потър. А иначе в настоящия момент желанията му са в посока представяне на повече места в България на най-новия му албум "Антихипокрисил" ("Antihypocrisyl" ) , в който има 11 негови композиции и 3 аранжимента. На въпрос: "Какво му допада повече - да композира, аранжира или да изпълнява музика?", той отговаря: "Еднакво харесвам и живото свирене, както и записа в студио".

Свирил е с музиканти като Jiggs Whigham, Иво Папазов, Теодоси Спасов, Милчо Левиев, Кени Уилър, John Hollenbeck, Peter Herbolzheimer, Мартин Любенов, Стоян Янкулов и много други. Участвал е на редица музикални фестивали в Европа, Азия и Латинска Америка. Казва, че ако иска да се върне някъде това е Индия, защото там навсякъде има музика. Не по-малко привлекателни са и Аржентина и Бразилия.

И все пак извън мечтите, в реалния живот за твореца никъде не е лесно, казва Владко Кърпаров. Навсякъде трябва да се бориш. Трябва да имаш цел и да я преследваш.  Затова трябва да има баланс между творчеството и бизнеса.  В момента музикантът довършва записите на втория албум с "Форколор - квартет", който трябва да излезе в края на 2017 година.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират близо 300 камери за видеонаблюдение в София

Близо 300 камери за видеонаблюдение ще допринасят за сигурността в столицата по време на европредседателството. Почти всички са монтирани, а основното трасе, което се обхваща е от летището, по бул. „Цариградско шосе“, през НДК до резиденция „Бояна“. 48 камери са разположени в софийското метро, като системата за сигурност е съвместен проект между..

публикувано на 15.12.17 в 16:36
Кшищоф Варга /д/ и Гриша Атанасов пред Радио София

Кшищоф Варга: Културата не се подчинява, не подлежи на ръководство

Полският писател и журналист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов , журналист и преводач, рицар на книгата гостуваха в последното издание на "Радиоприемница" от Панаира на книгата в НДК. Двамата коментираха актуалното състояние на културната среда в България и Полша, общественото мнение и медийните тенденции. Случващото се на политическата и..

публикувано на 15.12.17 в 16:25

Болни от рак на кожата остават без иновативна терапия

Онкоболните пациенти с кожен рак ще бъдат лишени от нови лекарства от следващата година заради мораториума върху иновативните медикаменти , заяви пред Радио София ръководителят на Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, доц. д-р Красимир Киров. Мораториумът предвижда през..

публикувано на 15.12.17 в 16:13

Коледа ще завладее Софийския зоопарк на 16 и 17 декември

Коледа ще завладее Софийския зоопарк на 16 и 17 декември. Посетителите ще могат да посетят специалния коледен кът, който се намира близо до централния вход. Подаръци ще очакват не само децата, но и маймуните, лъвовете и слоновете. Служителите на зоологическата градина ще бъдат на разположение на гостите и ще отговарят на всички техни въпроси, свързани с..

публикувано на 15.12.17 в 15:54

Ива Прохазкова за историите, които нямат граници и достигат до всички деца

В последния ден от работната седмица предаването ни „Радиоприемница“ отново гостува на петия Софийски международен литературен фестивал, който се провежда паралелно с Панаира на книгата в НДК. Тази година темата на Фестивала е посветена на литературата на страните от Вишеградската четворка, а днес на гости ни бе най-четената детска писателка..

публикувано на 15.12.17 в 15:39