Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анета Драганова: Обучението ограничава. За мен няма граници

Плетенето ме забавлява
Снимка: Facebook
Плета от дете, но професионално, с клиенти, го правя от 7- 8 години. Така започва разказа си Анета Драганова, която е от Варна, но напоследък живее на село, на 15 км от града.

Казва, че приятелите й я наричат Ани, Анетка - Плетка или Заплетия. Всъщност, тя не е от онези жени, които просто умеят да плетат, защото изработените от нея дрехи са неповторими като идея и функционалност. Никъде не можете да ги видите, защото моделите са измислени от Анета и както обича да повтаря в това е забавлението.

Не обича модели дадени й наготово. Категорична е, че удоволствието за нея е, когато клиентите с възторг възкликват: Ето това не съм го виждал никъде! 
Щастлива е, че това, което прави е разпознаваемо и дава настроение на хората, които купуват плетивата й.   
На въпросa: Дали е важно човек да има специално образование, за да се занимава с нещо толкова полезно и радващо хората?, Ани отговаря така: Необходими са умения. Това е занаят, а занаятите обикновено се предават от поколение на поколение и се учат. Със сигурност това, което аз правя, ако бях учила дизайн, щеше да изглежда по друг начин, но от друга страна, мисля че обучението ограничава... за мен обаче няма граници.  
Никога не разплитам и уча хората, с които работя, да не разплитат, защото от дефектите могат да се получат най-ефектните неща
."  

Анета заявява, че ще спре да се занимава с плетене, когато спре да й бъде забавно.  

На започналия на 1-ви август във Варна 21-ви Международен панаир на занаятите и изкуствата Анета Драганова е поканена в проекта "Открития" като атрактивна и изящна майсторка на плетива, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Още за Анета и нейните творения - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В планината най-важни са приятелите

Планината е мястото, където разчитаме на човека до себе си, а в моментите прекарани, изкачвайки върхове създаваме едни от най- искрените приятелства. Фотоконкурсът „Приятелството в планината“ ни напомня това и ни приканва да споделим моменти на дружба в планината, запечатани на лента.  В конкурса могат да участват и любители-фотографи. Той се провежда в..

публикувано на 15.07.18 в 11:35

Людмила Козарева и Денко Проданов: Надяваме се на бляскава премиера

Двама от 12-те изпълнители на главни роли в предстоящата премиера на мюзикъла "Mamma mia" на сцената на Софийската опера Людмила (Люси) Козарева и Денко Проданов (и двамата солисти от Музикалния театър) са щастливи от възможността да работят под ръководството на акад. Пламен Карталов. Люси Козарева е категорична, че е респектирана от мястото,..

публикувано на 15.07.18 в 10:15

Д-р Ева Диманова: Онкозаболяванията имат симптоми, едва когато са достатъчно напреднали

В "Часът на здравето" продължаваме темата за профилактиката на рака на дебелото черво - заболяване, което е на трето място по честота сред злокачествените, както при мъжете, така и при жените. Рискови фактори за възникването му са възраст над 50 години, семейна обремененост - роднини първа линия с онкологично заболяване, както и някои други фактори като..

публикувано на 14.07.18 в 12:20

Да се качим на Витоша с електрически велосипед под наем

Да се качим на Витоша, но не с автомобил, а с електрически велосипед. Това ни предлага Столичната община, като се включва в инициатива по отдаване под наем на електрическите возила.  По проекта е включено изграждането на стоянка пред Националния исторически музей, която ще бъде за 10 електрически велосипеда, с които всеки ще може да се качи до..

публикувано на 14.07.18 в 10:55

Класически музиканти се събират на крепостта "Перистера"

"Перистера" в музика" - това е мотото на първия фестивал на изпълнители на класическа музика в Пещера. Събитието е предвидено за днес, а очакванията на организаторите са за много гости, най-вече от Пловдив, Пазарджик и София.  Кметът Николай Зайчев е убеден, че новият фестивал ще повиши туристическия интерес към града, защото  крепостта "Перистера"..

публикувано на 14.07.18 в 10:30