Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анета Драганова: Обучението ограничава. За мен няма граници

Плетенето ме забавлява

Снимка: Facebook
Плета от дете, но професионално, с клиенти, го правя от 7- 8 години. Така започва разказа си Анета Драганова, която е от Варна, но напоследък живее на село, на 15 км от града.

Казва, че приятелите й я наричат Ани, Анетка - Плетка или Заплетия. Всъщност, тя не е от онези жени, които просто умеят да плетат, защото изработените от нея дрехи са неповторими като идея и функционалност. Никъде не можете да ги видите, защото моделите са измислени от Анета и както обича да повтаря в това е забавлението.

Не обича модели дадени й наготово. Категорична е, че удоволствието за нея е, когато клиентите с възторг възкликват: Ето това не съм го виждал никъде! 
Щастлива е, че това, което прави е разпознаваемо и дава настроение на хората, които купуват плетивата й.   
На въпросa: Дали е важно човек да има специално образование, за да се занимава с нещо толкова полезно и радващо хората?, Ани отговаря така: Необходими са умения. Това е занаят, а занаятите обикновено се предават от поколение на поколение и се учат. Със сигурност това, което аз правя, ако бях учила дизайн, щеше да изглежда по друг начин, но от друга страна, мисля че обучението ограничава... за мен обаче няма граници.  
Никога не разплитам и уча хората, с които работя, да не разплитат, защото от дефектите могат да се получат най-ефектните неща
."  

Анета заявява, че ще спре да се занимава с плетене, когато спре да й бъде забавно.  

На започналия на 1-ви август във Варна 21-ви Международен панаир на занаятите и изкуствата Анета Драганова е поканена в проекта "Открития" като атрактивна и изящна майсторка на плетива, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Още за Анета и нейните творения - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет. Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с..

публикувано на 22.10.17 в 14:30

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии от грип страдат между 5 и 15% от населението. Всяка година по света поради усложнения от грип..

публикувано на 22.10.17 в 12:58

Как се развива туризмът в епохата на интернет

През 2017 г. специалност „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва значим юбилей - 50 години от създаването й и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“. Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и международна научна конференция „Съвременният туризъм - традиции и иновации”. На тържеството присъстваха..

публикувано на 22.10.17 в 10:00
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15