Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анета Драганова: Обучението ограничава. За мен няма граници

Плетенето ме забавлява

Снимка: Facebook
Плета от дете, но професионално, с клиенти, го правя от 7- 8 години. Така започва разказа си Анета Драганова, която е от Варна, но напоследък живее на село, на 15 км от града.

Казва, че приятелите й я наричат Ани, Анетка - Плетка или Заплетия. Всъщност, тя не е от онези жени, които просто умеят да плетат, защото изработените от нея дрехи са неповторими като идея и функционалност. Никъде не можете да ги видите, защото моделите са измислени от Анета и както обича да повтаря в това е забавлението.

Не обича модели дадени й наготово. Категорична е, че удоволствието за нея е, когато клиентите с възторг възкликват: Ето това не съм го виждал никъде! 
Щастлива е, че това, което прави е разпознаваемо и дава настроение на хората, които купуват плетивата й.   
На въпросa: Дали е важно човек да има специално образование, за да се занимава с нещо толкова полезно и радващо хората?, Ани отговаря така: Необходими са умения. Това е занаят, а занаятите обикновено се предават от поколение на поколение и се учат. Със сигурност това, което аз правя, ако бях учила дизайн, щеше да изглежда по друг начин, но от друга страна, мисля че обучението ограничава... за мен обаче няма граници.  
Никога не разплитам и уча хората, с които работя, да не разплитат, защото от дефектите могат да се получат най-ефектните неща
."  

Анета заявява, че ще спре да се занимава с плетене, когато спре да й бъде забавно.  

На започналия на 1-ви август във Варна 21-ви Международен панаир на занаятите и изкуствата Анета Драганова е поканена в проекта "Открития" като атрактивна и изящна майсторка на плетива, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Още за Анета и нейните творения - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва онлайн допитване за пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“

Започва онлайн допитване до всички граждани, как виждат пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Допитването е идея на общинския съветник инж. Симеон Славчев. Той е получил десетки жалби от граждани, които пристигат в неговата онлайн приемна. Повечето жалби са свързани с неправомерното използване на въпросното пространство като..

публикувано на 21.08.17 в 18:29

Накъде върви ремонтът на бул. “Дондуков”?

Преди да бъде отворена ул. “Кракра” там беше подменена цялата ВиК мрежа, положен беше нов асфалт на пътното платно, обновени бяха тротоарите и беше поставено ново LED осветление. След завършването на този участък, ремонтът на бул. „Дондуков“ премина в нова фаза, като сега отсечката между ул. „Кракра“ и бул. „Васил Левски“ е напълно затворена за..

публикувано на 21.08.17 в 18:02
Така е изглеждал Паметникът на Първа пехотна дивизия

Подготвя се конкурсната процедура за връщането на паметника на Първи и Шести пехотен полк

В момента се подготвя конкурсна процедура за връщането на паметника на Първи и Шести пехотен полк на мястото на доскоро съществуващия паметник “1300 години България”. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Предстои да бъде реализирана една идея, която е подкрепена от голяма част от обществото, временно да бъде монтиран лъвът, който е част от..

публикувано на 21.08.17 в 17:43

Бельовата църква „Рождество Богородично“ пази мощите на Св. Симеон Самоковски

На 21-ви август Българската православна църква почита паметта на Св. Симеон Самоковски, който е бил самоковски митрополит. Неговите мощи, донесени през 1737 година в Бельовата църква „Рождество Богородично“, се съхраняват в храма и до днес. Празникът започна с тържествена света литургия, отслужена от духовници от Самоковската епархия, водена от..

публикувано на 21.08.17 в 17:30
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30