Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анета Драганова: Обучението ограничава. За мен няма граници

Плетенето ме забавлява
Снимка: Facebook
Плета от дете, но професионално, с клиенти, го правя от 7- 8 години. Така започва разказа си Анета Драганова, която е от Варна, но напоследък живее на село, на 15 км от града.

Казва, че приятелите й я наричат Ани, Анетка - Плетка или Заплетия. Всъщност, тя не е от онези жени, които просто умеят да плетат, защото изработените от нея дрехи са неповторими като идея и функционалност. Никъде не можете да ги видите, защото моделите са измислени от Анета и както обича да повтаря в това е забавлението.

Не обича модели дадени й наготово. Категорична е, че удоволствието за нея е, когато клиентите с възторг възкликват: Ето това не съм го виждал никъде! 
Щастлива е, че това, което прави е разпознаваемо и дава настроение на хората, които купуват плетивата й.   
На въпросa: Дали е важно човек да има специално образование, за да се занимава с нещо толкова полезно и радващо хората?, Ани отговаря така: Необходими са умения. Това е занаят, а занаятите обикновено се предават от поколение на поколение и се учат. Със сигурност това, което аз правя, ако бях учила дизайн, щеше да изглежда по друг начин, но от друга страна, мисля че обучението ограничава... за мен обаче няма граници.  
Никога не разплитам и уча хората, с които работя, да не разплитат, защото от дефектите могат да се получат най-ефектните неща
."  

Анета заявява, че ще спре да се занимава с плетене, когато спре да й бъде забавно.  

На започналия на 1-ви август във Варна 21-ви Международен панаир на занаятите и изкуствата Анета Драганова е поканена в проекта "Открития" като атрактивна и изящна майсторка на плетива, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Още за Анета и нейните творения - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте ни и хапвайте от 13 до 14 ч

В Радиоприемница: Да възвърнем форма с качествено съдържание... в чинията

Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница . Зимният сезон е към своя край и предполагам повечето от нас искат да влязат в добра физическа форма, да укрепим имунната си система и да се погрижим за организма си. Ще говорим за това как да подготвим организма си за пролетта и лятото, какви храни е добре да приемаме. Една от темите в..

публикувано на 19.03.18 в 12:22

Ейбъл Ферара: Киното е едно от най-силните оръжия за масово поразяване, макар и в позитивен смисъл

Създателят на филмовите класики "Лошият лейтенант" и "Кралят на Ню Йорк" Ейбъл Ферара е гост на  22-ия "София филм фест". Провокативният режисьор, работил с актьори като Кристофър Уокън, Уилям Дефо и Харви Кайтел, получи наградата на София за приноса си към киноизкуството и ръководи два майсторски класа. В рамките на  филмовия форум публиката може да..

публикувано на 19.03.18 в 10:42

МОН организира конкурс "Най-добър млад инсталатор"

За тринайсети път Министерство на образованието и науката организира национален учебно-професионален конкурс "Най-добър млад инсталатор". Целта на състезанието е да даде възможност на младите техници за бърза и успешна реализация. Събитието е част от календара на Министерство на образованието и науката. Първият кръг на конкурса се проведе през..

публикувано на 19.03.18 в 09:45
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд. На въпросa: "Кога е..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
град Самоков

Самоков - добра идея за уикенд почивка близо до София

Едно от приятните места за отдих в близост до столицата е Самоков. Градът се намира на около 60 км. от София и е част от Стоте национални туристически обекта. На 12 км. от Самоков се намира туристическият комплекс Боровец, който предлага отлична възможност за практикуване на зимни спортове. В близост е и туристическият комплекс „Мальовица“ и..

публикувано на 18.03.18 в 11:00