Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Анета Драганова: Обучението ограничава. За мен няма граници

Плетенето ме забавлява
Снимка: Facebook
Плета от дете, но професионално, с клиенти, го правя от 7- 8 години. Така започва разказа си Анета Драганова, която е от Варна, но напоследък живее на село, на 15 км от града.

Казва, че приятелите й я наричат Ани, Анетка - Плетка или Заплетия. Всъщност, тя не е от онези жени, които просто умеят да плетат, защото изработените от нея дрехи са неповторими като идея и функционалност. Никъде не можете да ги видите, защото моделите са измислени от Анета и както обича да повтаря в това е забавлението.

Не обича модели дадени й наготово. Категорична е, че удоволствието за нея е, когато клиентите с възторг възкликват: Ето това не съм го виждал никъде! 
Щастлива е, че това, което прави е разпознаваемо и дава настроение на хората, които купуват плетивата й.   
На въпросa: Дали е важно човек да има специално образование, за да се занимава с нещо толкова полезно и радващо хората?, Ани отговаря така: Необходими са умения. Това е занаят, а занаятите обикновено се предават от поколение на поколение и се учат. Със сигурност това, което аз правя, ако бях учила дизайн, щеше да изглежда по друг начин, но от друга страна, мисля че обучението ограничава... за мен обаче няма граници.  
Никога не разплитам и уча хората, с които работя, да не разплитат, защото от дефектите могат да се получат най-ефектните неща
."  

Анета заявява, че ще спре да се занимава с плетене, когато спре да й бъде забавно.  

На започналия на 1-ви август във Варна 21-ви Международен панаир на занаятите и изкуствата Анета Драганова е поканена в проекта "Открития" като атрактивна и изящна майсторка на плетива, която със замах и усмивка съчетава по неповторим начин красотата на традиционните тъкани със смелото съвременно светоусещане.

Още за Анета и нейните творения - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19