Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

70 майки получават мляко от Банка за майчина кърма в столицата

| обновено на 10.08.17 в 13:16
Снимка: БГНЕС
Около 70 майки на новородени годишно имат възможност да получават кърма от Банка за майчина кърма в столицата, ако имат недостиг. Банката е създадена пред 1989 година, а годишно близо 50 са майките-донорки на кърма за нуждаещите се.

Основната цел на Банката за майчина кърма е да насърчава кърменето, да помага на новородените, чийто майки имат недостиг на кърма или заради медицински показания не могат да кърмят - основно  заболявания, заради които приемат лекарства, каза пред Радио София д-р Цветомира Борисова - един от лекарите, които работят в банката.

Майките-донорки на кърма трябва да отговарят на няколко изисквания - да са здрави, да не употребяват алкохол, да не пушат, както и да не употребяват лекарства в дългосрочен план, каза д-р Борисова. Според нея не е редно майки, които имат излишък от кърма, да я подаряват на близки или приятелки за техните деца - това трябва да става по строго определен ред, за да се избегне замърсяване.

Още за работата на Банката за кърма и за значението на естествената за новородените храна, чуйте интервю с д-р Борисова


ВИЖТЕ ОЩЕ

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от..

публикувано на 20.07.18 в 17:01

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50

Над 200 хил. лева планира Столичната община за ремонти на църковни храмове

Над 200 хил.лв. е сумата, която кметът на София Йорданка Фандъкова предлага да бъде отпусната за строителство и рекострукция на църковни храмове през тази година. От няколко години Столичният общински съвет утвърждава средства за подкрепа на духовните общности, като се очаква докладът с предложението да бъде приет на следващото заседание на Съвета..

публикувано на 20.07.18 в 14:37

Mr. VоG налива догоре това лято

„Проекти крадени, милиони гледания купени… Наливай догоре!“ - още първите думи в новото парче „Наливай догоре“ на Mr. VоG в колаборация с мистериозния артист, криещ се под арт псевдонима OPSA, са предпоставка за тотален хит. А като добавим денс бийта, саркастичния текст и якото видео, със сигурност песента ще бъде сред любимите на всички диджеи...

публикувано на 20.07.18 в 14:34

Th13teen Arts: В търсене на най-добрия творчески предприемач

Стартира четвъртото издание на конкурса за най-добър предприемач в творческите индустрии - Th13teen Arts , който е организиран от Nu Boyana Film Studios. Целта на конкурса е да подкрепи предприемачите в областта на творческите индустрии в България, да насърчи предприемаческата инициативност и да открои успешните творчески предприятия в страната ни...

публикувано на 20.07.18 в 15:50