Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Sofia Art Book Fair

Никола Михов: Фотокнигите не са албуми, а произведения на изкуството

Снимка: Facebook

Фотокнигите вече са основно изразно средство и привличат все повече вниманието на музеите и колекционерите, казва известният фотограф Никола Михов, който е гост куратор на първия Международен фестивал за арт и фотокниги в София между 19 и 24 септември. 

Фестивалът съчетава изложбена програма с представяне на артисти с лекции. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 септември (събота и неделя), когато в Cosmos coworking camp ще участват много от авторите, които през седмицата ще имат свои лекции, подчертава Никола Михов и допълва, че основни акценти в програмата са френският колекционер Томас Сован, който стои зад голям проект с "намерена фотография" от Китай, обхващащ периода от края на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Автор е на няколко емблематични фотокниги, които ще представи в София.

Във фестивала ще вземе участие и испанският фотограф Карлос Споторно, който е признат, има и награда World Press Photo, изявява се и в областта на фотокнигите, като последният му проект е свързан с бежанската вълна и част от него е сниман в България.

По отношение на това, къде е България сред останалите страни, в които е развито изкуството да се правят фотокниги, Никола Михов отбелязва, че страната ни е една зараждаща се сцена с доста свежи артисти с голям потенциал. Не случайно във фестивала има и българско участие, при това доста силно: Максимилиан Праматаров, който живее във Виена, Митко Митков, както и платформата "Пук!", на чийто щанд ще бъдат представени книги на няколко автора. Сред тях са Пепа Христова, която прави успешна кариера в Германия, Евгения Максимова, Веселина Николаева.

Изключително интересно събитие, предшестващо същинския фестивал, ще бъде изложбата на японски фотокниги от колекцията на куратора Себастиян Хау. Никола Михов е категоричен, че японската фотокнига и фотографията като цяло е доста авангардна и иновативна. Любопитни са и като графичен дизайн и като изработка, което доказва че фотокнигите не са красиви албуми със снимки, а произведения на изкуството.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Все по-свързаната (като транспорт, и не само) Европа събра европейски лидери в Талин

Конференцията Connecting Europe, която се провежда днес и утре в Талин, е организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на Съвета на Европа (която след това ще поеме нашата страна). Основната цел на събитието е да се определят финансовите изисквания, приоритети и изобщо цялостната политика в транспортния сектор за следващия..

публикувано на 21.09.17 в 17:19

"Ваканции" - изложба на Даниела Олег Ляхова

Рисунки, живопис и две авторски книги, създадени от Даниела Олег Ляхова в периода 1990 - 2006 г. Това са творбите, които могат да видят зрителите в експозицията в галерия "Credo bonum".   По думите на куратора Мария Василева Даниела Олег Ляхова е художничка известна най-вече със своите сценографски проекти, с работата си с режисьорите Маргарита..

публикувано на 21.09.17 в 16:50

Д-р Радислав Наков: С 30% са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат в чужбина

Министерството на здравеопазването създаде регистър на обявените специализации в системата на здравеопазване. Искането бе на Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България. След среща на техни представители с министър Николай Петров, регистърът вече е факт. Така достъпът до обявените от лечебните заведения..

публикувано на 21.09.17 в 16:00

Прокурор Мими Куцкова ще приема сигнали за насилие над медици

Заради зачестилите случаи на насилие над медици, в началото на месеца и. д. районен прокурор на София Радослав Димов обяви намерението си да определи конкретен свой колега, който да ги поема. Лекарите от Центъра за спешна помощ, от болниците със спешни отделения и родилните отделения в столицата, могат да подават сигнали за инциденти..

публикувано на 21.09.17 в 15:55

Първото Българско председателство на ЕС - отворено към гражданите

Днес беше открита дискусия под мотото „101 дни до София - столица на Европа. Нашите приоритети“. Основни фигури по време на събитието бяха министърът на Българското председателство Лиляна Павлова и председателят на „ ПанЕвропа България “ Гергана Паси. Бяха отворени публичните дискусии за темите, които засягат неправителствения сектор по отношение..

публикувано на 21.09.17 в 15:54