Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Sofia Art Book Fair

Никола Михов: Фотокнигите не са албуми, а произведения на изкуството

Снимка: Facebook

Фотокнигите вече са основно изразно средство и привличат все повече вниманието на музеите и колекционерите, казва известният фотограф Никола Михов, който е гост куратор на първия Международен фестивал за арт и фотокниги в София между 19 и 24 септември. 

Фестивалът съчетава изложбена програма с представяне на артисти с лекции. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 септември (събота и неделя), когато в Cosmos coworking camp ще участват много от авторите, които през седмицата ще имат свои лекции, подчертава Никола Михов и допълва, че основни акценти в програмата са френският колекционер Томас Сован, който стои зад голям проект с "намерена фотография" от Китай, обхващащ периода от края на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Автор е на няколко емблематични фотокниги, които ще представи в София.

Във фестивала ще вземе участие и испанският фотограф Карлос Споторно, който е признат, има и награда World Press Photo, изявява се и в областта на фотокнигите, като последният му проект е свързан с бежанската вълна и част от него е сниман в България.

По отношение на това, къде е България сред останалите страни, в които е развито изкуството да се правят фотокниги, Никола Михов отбелязва, че страната ни е една зараждаща се сцена с доста свежи артисти с голям потенциал. Не случайно във фестивала има и българско участие, при това доста силно: Максимилиан Праматаров, който живее във Виена, Митко Митков, както и платформата "Пук!", на чийто щанд ще бъдат представени книги на няколко автора. Сред тях са Пепа Христова, която прави успешна кариера в Германия, Евгения Максимова, Веселина Николаева.

Изключително интересно събитие, предшестващо същинския фестивал, ще бъде изложбата на японски фотокниги от колекцията на куратора Себастиян Хау. Никола Михов е категоричен, че японската фотокнига и фотографията като цяло е доста авангардна и иновативна. Любопитни са и като графичен дизайн и като изработка, което доказва че фотокнигите не са красиви албуми със снимки, а произведения на изкуството.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35