Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Sofia Art Book Fair

Никола Михов: Фотокнигите не са албуми, а произведения на изкуството

Снимка: Facebook

Фотокнигите вече са основно изразно средство и привличат все повече вниманието на музеите и колекционерите, казва известният фотограф Никола Михов, който е гост куратор на първия Международен фестивал за арт и фотокниги в София между 19 и 24 септември. 

Фестивалът съчетава изложбена програма с представяне на артисти с лекции. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 септември (събота и неделя), когато в Cosmos coworking camp ще участват много от авторите, които през седмицата ще имат свои лекции, подчертава Никола Михов и допълва, че основни акценти в програмата са френският колекционер Томас Сован, който стои зад голям проект с "намерена фотография" от Китай, обхващащ периода от края на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Автор е на няколко емблематични фотокниги, които ще представи в София.

Във фестивала ще вземе участие и испанският фотограф Карлос Споторно, който е признат, има и награда World Press Photo, изявява се и в областта на фотокнигите, като последният му проект е свързан с бежанската вълна и част от него е сниман в България.

По отношение на това, къде е България сред останалите страни, в които е развито изкуството да се правят фотокниги, Никола Михов отбелязва, че страната ни е една зараждаща се сцена с доста свежи артисти с голям потенциал. Не случайно във фестивала има и българско участие, при това доста силно: Максимилиан Праматаров, който живее във Виена, Митко Митков, както и платформата "Пук!", на чийто щанд ще бъдат представени книги на няколко автора. Сред тях са Пепа Христова, която прави успешна кариера в Германия, Евгения Максимова, Веселина Николаева.

Изключително интересно събитие, предшестващо същинския фестивал, ще бъде изложбата на японски фотокниги от колекцията на куратора Себастиян Хау. Никола Михов е категоричен, че японската фотокнига и фотографията като цяло е доста авангардна и иновативна. Любопитни са и като графичен дизайн и като изработка, което доказва че фотокнигите не са красиви албуми със снимки, а произведения на изкуството.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата за богатство е "прах в очите", но въпросите за него изясняват ценностите в живота

Екипът на Радиокафе ви отправя покана за театър. Тя е за тази вечер в Сатиричния театър и към нея се присъединява Росица Александрова , която играе в пиесата „Прах в очите“ в партньорство с Николай Урумов. Драматургът - Дьорд Шпиро, написва пиесата през 2007 г. и оттогава не спира да се играе в много страни. По думите на режисьора..

публикувано на 24.11.17 в 11:31

Празнични концерти и кулинарни изненади на Немския коледен базар

Немският коледен базар се провежда за седма поредна година в градинката срещу Народния театър. И този път посетителите могат да опитат традиционните греяно вино, печени вурстчета или щолен. Освен това има и две къщички, в които се продават картички и сувенири с благотворителна цел. Една е на Фондация „Надежда за малките“, а другата е на Ротари..

публикувано на 24.11.17 в 09:42
Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргирополус на гости в Радиокафе

Кирякос Аргиропулос: Правим театър със съвременно звучене

Правим театър със съвременно звучене, съвременен език, да ползваме всички театралани средства, а и не само театрални, които могат да се превърнат и да бъдат в плюс за една постановка. Така че не ограничавам никой от постановчици в нашия театър. Прави онова, което смята че е най-доброто и така темата го гложди, смята, че темата трябва да бъде..

публикувано на 23.11.17 в 18:33

Модерните супер храни - мания или необходимост

Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, посветена на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. Според..

публикувано на 23.11.17 в 17:12
Двама се карат, третият печели, независимо от таксата за смет

От БСП искат 10% намаление на такса смет за столичани

Намаляване на такса „битови отпадъци“ за столичани и бизнеса с 10%, искат от групата на „БСП - Лява България“. Това заяви по време на заседанието на общинския съвет днес, общинският съветник Иван Таков, който допълни, че съвсем скоро ще бъде внесен и официален доклад с предложението. Мнозинството от ГЕРБ обаче не одобрява идеята. Председателят..

публикувано на 23.11.17 в 16:35