Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Sofia Art Book Fair

Никола Михов: Фотокнигите не са албуми, а произведения на изкуството

Снимка: Facebook

Фотокнигите вече са основно изразно средство и привличат все повече вниманието на музеите и колекционерите, казва известният фотограф Никола Михов, който е гост куратор на първия Международен фестивал за арт и фотокниги в София между 19 и 24 септември. 

Фестивалът съчетава изложбена програма с представяне на артисти с лекции. Кулминацията ще бъде на 23 и 24 септември (събота и неделя), когато в Cosmos coworking camp ще участват много от авторите, които през седмицата ще имат свои лекции, подчертава Никола Михов и допълва, че основни акценти в програмата са френският колекционер Томас Сован, който стои зад голям проект с "намерена фотография" от Китай, обхващащ периода от края на 80-те до края на 90-те години на миналия век. Автор е на няколко емблематични фотокниги, които ще представи в София.

Във фестивала ще вземе участие и испанският фотограф Карлос Споторно, който е признат, има и награда World Press Photo, изявява се и в областта на фотокнигите, като последният му проект е свързан с бежанската вълна и част от него е сниман в България.

По отношение на това, къде е България сред останалите страни, в които е развито изкуството да се правят фотокниги, Никола Михов отбелязва, че страната ни е една зараждаща се сцена с доста свежи артисти с голям потенциал. Не случайно във фестивала има и българско участие, при това доста силно: Максимилиан Праматаров, който живее във Виена, Митко Митков, както и платформата "Пук!", на чийто щанд ще бъдат представени книги на няколко автора. Сред тях са Пепа Христова, която прави успешна кариера в Германия, Евгения Максимова, Веселина Николаева.

Изключително интересно събитие, предшестващо същинския фестивал, ще бъде изложбата на японски фотокниги от колекцията на куратора Себастиян Хау. Никола Михов е категоричен, че японската фотокнига и фотографията като цяло е доста авангардна и иновативна. Любопитни са и като графичен дизайн и като изработка, което доказва че фотокнигите не са красиви албуми със снимки, а произведения на изкуството.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

We Talk About Us… с Александра Раева

Александра Раева е гост в поредното издание на предаването - очарователна, дисциплинирана (пристига 5 минути преди уговорения час) и… вече руса. Връщаме се в детските години на Алекс, в онази особена възраст между 8 и 18: Много искам д o мен да стои   майка ми, защото тя е най-големият потърпевш на моя характер. Тежко дете... Тежко..

обновено на 18.06.18 в 11:36

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

Изоставените домашни любимци поддържат броя на уличните кучета

Положението с бездомните кучета в столицата е все по-добро. Преди 5 -10 години до всяка уличка, пейка и кофа, лежаха добри, уплашени и понякога озлобени кучета. От няколко години Столичната община подпомогната от приютите за животни, извършва кастрация на бездомни кучета и котки с цел да ограничи хуманно популацията им. Проблем е непрекъснатото..

публикувано на 18.06.18 в 10:53

Летните топ дестинации - в обектива на „Радиоприемница“

В последните две седмици на месец юни ще ви срещнем отблизо с най-популярните летни дестинации за нас, българите. С помощта на експерти, опитни екскурзоводи, туристически блогъри и пътешественици ще ви дадем най-необходимата информация за известни и по-малко познати места за отдих и лятна почивка у нас и в чужбина.  През настоящата седмица ще посетим..

публикувано на 18.06.18 в 10:25

Започва приемът на документи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От днес започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 30 юни 2018 г. При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой..

публикувано на 18.06.18 в 10:18