Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличава се броят на съдебните спорове заради лекарски и медицински грешки

Увеличава се броят на съдебните спорове заради лекарски и медицински грешки. Има ръст и при исковете на медицински специалисти към пациенти. На фона на това има дефицит на специалисти по медицинско право и медицинска етика. Освен това липсват разработени инструменти за решаване на конфликти с пациента в лечебните заведения. Това заяви в предаването “Контрасти” д-р Антония Григорова.

Тя обясни, че биоетиката представлява консултиране на медицинските специалисти при взимане на клинични решения, които не влизат в конфликт с ценностите и правата на пациентите. Основната цел на етичното консултиране в медицинската практика е да подобрява грижата за пациента като предпоставка за по-високо качество на медицинската помощ. Д-р Григорова споменава кога реално започват проблемите на медиците.

Основната предпоставка за нарастване на интереса към етичното консултиране, е промяната в модела взаимоотношения „лекар-пациент“, предизвикана от бурното развитие на биомедицинските технологии, нарастващия недостиг на здравни ресурси, но и агресията.

39% от българските лекари декларират, че често срещат затруднения при комуникацията с пациентите и техните близки. 72% от 405-те анкетирани заявяват потребност от помощ при разрешаване на конфликтни ситуации.

Разговорът с д-р Антония Григорова за етичното консултиране в здравеопазването, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Все по-свързаната (като транспорт, и не само) Европа събра европейски лидери в Талин

Конференцията Connecting Europe, която се провежда днес и утре в Талин, е организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на Съвета на Европа (която след това ще поеме нашата страна). Основната цел на събитието е да се определят финансовите изисквания, приоритети и изобщо цялостната политика в транспортния сектор за следващия..

публикувано на 21.09.17 в 17:19

"Ваканции" - изложба на Даниела Олег Ляхова

Рисунки, живопис и две авторски книги, създадени от Даниела Олег Ляхова в периода 1990 - 2006 г. Това са творбите, които могат да видят зрителите в експозицията в галерия "Credo bonum".   По думите на куратора Мария Василева Даниела Олег Ляхова е художничка известна най-вече със своите сценографски проекти, с работата си с режисьорите Маргарита..

публикувано на 21.09.17 в 16:50

Д-р Радислав Наков: С 30% са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат в чужбина

Министерството на здравеопазването създаде регистър на обявените специализации в системата на здравеопазване. Искането бе на Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България. След среща на техни представители с министър Николай Петров, регистърът вече е факт. Така достъпът до обявените от лечебните заведения..

публикувано на 21.09.17 в 16:00

Прокурор Мими Куцкова ще приема сигнали за насилие над медици

Заради зачестилите случаи на насилие над медици, в началото на месеца и. д. районен прокурор на София Радослав Димов обяви намерението си да определи конкретен свой колега, който да ги поема. Лекарите от Центъра за спешна помощ, от болниците със спешни отделения и родилните отделения в столицата, могат да подават сигнали за инциденти..

публикувано на 21.09.17 в 15:55

Първото Българско председателство на ЕС - отворено към гражданите

Днес беше открита дискусия под мотото „101 дни до София - столица на Европа. Нашите приоритети“. Основни фигури по време на събитието бяха министърът на Българското председателство Лиляна Павлова и председателят на „ ПанЕвропа България “ Гергана Паси. Бяха отворени публичните дискусии за темите, които засягат неправителствения сектор по отношение..

публикувано на 21.09.17 в 15:54