Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличава се броят на съдебните спорове заради лекарски и медицински грешки

Увеличава се броят на съдебните спорове заради лекарски и медицински грешки. Има ръст и при исковете на медицински специалисти към пациенти. На фона на това има дефицит на специалисти по медицинско право и медицинска етика. Освен това липсват разработени инструменти за решаване на конфликти с пациента в лечебните заведения. Това заяви в предаването “Контрасти” д-р Антония Григорова.

Тя обясни, че биоетиката представлява консултиране на медицинските специалисти при взимане на клинични решения, които не влизат в конфликт с ценностите и правата на пациентите. Основната цел на етичното консултиране в медицинската практика е да подобрява грижата за пациента като предпоставка за по-високо качество на медицинската помощ. Д-р Григорова споменава кога реално започват проблемите на медиците.

Основната предпоставка за нарастване на интереса към етичното консултиране, е промяната в модела взаимоотношения „лекар-пациент“, предизвикана от бурното развитие на биомедицинските технологии, нарастващия недостиг на здравни ресурси, но и агресията.

39% от българските лекари декларират, че често срещат затруднения при комуникацията с пациентите и техните близки. 72% от 405-те анкетирани заявяват потребност от помощ при разрешаване на конфликтни ситуации.

Разговорът с д-р Антония Григорова за етичното консултиране в здравеопазването, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35