Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Увеличава се броят на съдебните спорове заради лекарски и медицински грешки

Увеличава се броят на съдебните спорове заради лекарски и медицински грешки. Има ръст и при исковете на медицински специалисти към пациенти. На фона на това има дефицит на специалисти по медицинско право и медицинска етика. Освен това липсват разработени инструменти за решаване на конфликти с пациента в лечебните заведения. Това заяви в предаването “Контрасти” д-р Антония Григорова.

Тя обясни, че биоетиката представлява консултиране на медицинските специалисти при взимане на клинични решения, които не влизат в конфликт с ценностите и правата на пациентите. Основната цел на етичното консултиране в медицинската практика е да подобрява грижата за пациента като предпоставка за по-високо качество на медицинската помощ. Д-р Григорова споменава кога реално започват проблемите на медиците.

Основната предпоставка за нарастване на интереса към етичното консултиране, е промяната в модела взаимоотношения „лекар-пациент“, предизвикана от бурното развитие на биомедицинските технологии, нарастващия недостиг на здравни ресурси, но и агресията.

39% от българските лекари декларират, че често срещат затруднения при комуникацията с пациентите и техните близки. 72% от 405-те анкетирани заявяват потребност от помощ при разрешаване на конфликтни ситуации.

Разговорът с д-р Антония Григорова за етичното консултиране в здравеопазването, чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

We Talk About Us… с Александра Раева

Александра Раева е гост в поредното издание на предаването - очарователна, дисциплинирана (пристига 5 минути преди уговорения час) и… вече руса. Връщаме се в детските години на Алекс, в онази особена възраст между 8 и 18: Много искам д o мен да стои   майка ми, защото тя е най-големият потърпевш на моя характер. Тежко дете... Тежко..

обновено на 18.06.18 в 11:36

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

Изоставените домашни любимци поддържат броя на уличните кучета

Положението с бездомните кучета в столицата е все по-добро. Преди 5 -10 години до всяка уличка, пейка и кофа, лежаха добри, уплашени и понякога озлобени кучета. От няколко години Столичната община подпомогната от приютите за животни, извършва кастрация на бездомни кучета и котки с цел да ограничи хуманно популацията им. Проблем е непрекъснатото..

публикувано на 18.06.18 в 10:53

Летните топ дестинации - в обектива на „Радиоприемница“

В последните две седмици на месец юни ще ви срещнем отблизо с най-популярните летни дестинации за нас, българите. С помощта на експерти, опитни екскурзоводи, туристически блогъри и пътешественици ще ви дадем най-необходимата информация за известни и по-малко познати места за отдих и лятна почивка у нас и в чужбина.  През настоящата седмица ще посетим..

публикувано на 18.06.18 в 10:25

Започва приемът на документи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От днес започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 30 юни 2018 г. При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой..

публикувано на 18.06.18 в 10:18