Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изложбата "Заедно по свещените места на Осогово" - разкрива култови обекти от няколко общини

С изложба на Регионалния исторически музей - Кюстендил, в галерия "Средец" на Министерството на културата, беше дадено началото на Европейските дни на наследството 2017.

По думите на директора на музея Валентин Дебочички, представената фотоизложба е част от по-мащабен проект на специалистите в Регионалния музей да проучат и документират богатото културно наследство на Кюстендилския регион.

"Заедно по свещените места на Осогово" - това е заглавието, което обединява показаните в изложбата фотоси на предимно култови обекти, които са със статут на недвижими културни ценности с национално значение на територията на пет общини: Кюстендил, Невестино, Бобошево, Рила и Кочериново, казва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички.  

В експозицията са включени и изключително ценни паметници на архитектурата като църквата "Свети Георги", отбелязва той.

В резултат на популяризиране на тези свещени места, чрез фотоизложби, част от тях вече са обект на по-засилен интерес от страна на хората, отбелязва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил и дава пример с някои от тях.

В София изложбата идва след успешно представяне в Гърция, в музея на Драма, в Българския културно-информационен център в Скопие и в Босилеград. Интересуващите се могат да я посетят до 15 септември.

Подробности за интересната изложба, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Все по-свързаната (като транспорт, и не само) Европа събра европейски лидери в Талин

Конференцията Connecting Europe, която се провежда днес и утре в Талин, е организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на Съвета на Европа (която след това ще поеме нашата страна). Основната цел на събитието е да се определят финансовите изисквания, приоритети и изобщо цялостната политика в транспортния сектор за следващия..

публикувано на 21.09.17 в 17:19

"Ваканции" - изложба на Даниела Олег Ляхова

Рисунки, живопис и две авторски книги, създадени от Даниела Олег Ляхова в периода 1990 - 2006 г. Това са творбите, които могат да видят зрителите в експозицията в галерия "Credo bonum".   По думите на куратора Мария Василева Даниела Олег Ляхова е художничка известна най-вече със своите сценографски проекти, с работата си с режисьорите Маргарита..

публикувано на 21.09.17 в 16:50

Д-р Радислав Наков: С 30% са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат в чужбина

Министерството на здравеопазването създаде регистър на обявените специализации в системата на здравеопазване. Искането бе на Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България. След среща на техни представители с министър Николай Петров, регистърът вече е факт. Така достъпът до обявените от лечебните заведения..

публикувано на 21.09.17 в 16:00

Прокурор Мими Куцкова ще приема сигнали за насилие над медици

Заради зачестилите случаи на насилие над медици, в началото на месеца и. д. районен прокурор на София Радослав Димов обяви намерението си да определи конкретен свой колега, който да ги поема. Лекарите от Центъра за спешна помощ, от болниците със спешни отделения и родилните отделения в столицата, могат да подават сигнали за инциденти..

публикувано на 21.09.17 в 15:55

Първото Българско председателство на ЕС - отворено към гражданите

Днес беше открита дискусия под мотото „101 дни до София - столица на Европа. Нашите приоритети“. Основни фигури по време на събитието бяха министърът на Българското председателство Лиляна Павлова и председателят на „ ПанЕвропа България “ Гергана Паси. Бяха отворени публичните дискусии за темите, които засягат неправителствения сектор по отношение..

публикувано на 21.09.17 в 15:54