Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изложбата "Заедно по свещените места на Осогово" - разкрива култови обекти от няколко общини

С изложба на Регионалния исторически музей - Кюстендил, в галерия "Средец" на Министерството на културата, беше дадено началото на Европейските дни на наследството 2017.

По думите на директора на музея Валентин Дебочички, представената фотоизложба е част от по-мащабен проект на специалистите в Регионалния музей да проучат и документират богатото културно наследство на Кюстендилския регион.

"Заедно по свещените места на Осогово" - това е заглавието, което обединява показаните в изложбата фотоси на предимно култови обекти, които са със статут на недвижими културни ценности с национално значение на територията на пет общини: Кюстендил, Невестино, Бобошево, Рила и Кочериново, казва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички.  

В експозицията са включени и изключително ценни паметници на архитектурата като църквата "Свети Георги", отбелязва той.

В резултат на популяризиране на тези свещени места, чрез фотоизложби, част от тях вече са обект на по-засилен интерес от страна на хората, отбелязва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил и дава пример с някои от тях.

В София изложбата идва след успешно представяне в Гърция, в музея на Драма, в Българския културно-информационен център в Скопие и в Босилеград. Интересуващите се могат да я посетят до 15 септември.

Подробности за интересната изложба, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35