Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изложбата "Заедно по свещените места на Осогово" - разкрива култови обекти от няколко общини

С изложба на Регионалния исторически музей - Кюстендил, в галерия "Средец" на Министерството на културата, беше дадено началото на Европейските дни на наследството 2017.

По думите на директора на музея Валентин Дебочички, представената фотоизложба е част от по-мащабен проект на специалистите в Регионалния музей да проучат и документират богатото културно наследство на Кюстендилския регион.

"Заедно по свещените места на Осогово" - това е заглавието, което обединява показаните в изложбата фотоси на предимно култови обекти, които са със статут на недвижими културни ценности с национално значение на територията на пет общини: Кюстендил, Невестино, Бобошево, Рила и Кочериново, казва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички.  

В експозицията са включени и изключително ценни паметници на архитектурата като църквата "Свети Георги", отбелязва той.

В резултат на популяризиране на тези свещени места, чрез фотоизложби, част от тях вече са обект на по-засилен интерес от страна на хората, отбелязва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил и дава пример с някои от тях.

В София изложбата идва след успешно представяне в Гърция, в музея на Драма, в Българския културно-информационен център в Скопие и в Босилеград. Интересуващите се могат да я посетят до 15 септември.

Подробности за интересната изложба, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We Talk About Us… с Александра Раева

Александра Раева е гост в поредното издание на предаването - очарователна, дисциплинирана (пристига 5 минути преди уговорения час) и… вече руса. Връщаме се в детските години на Алекс, в онази особена възраст между 8 и 18: Много искам д o мен да стои   майка ми, защото тя е най-големият потърпевш на моя характер. Тежко дете... Тежко..

обновено на 18.06.18 в 11:36

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

Изоставените домашни любимци поддържат броя на уличните кучета

Положението с бездомните кучета в столицата е все по-добро. Преди 5 -10 години до всяка уличка, пейка и кофа, лежаха добри, уплашени и понякога озлобени кучета. От няколко години Столичната община подпомогната от приютите за животни, извършва кастрация на бездомни кучета и котки с цел да ограничи хуманно популацията им. Проблем е непрекъснатото..

публикувано на 18.06.18 в 10:53

Летните топ дестинации - в обектива на „Радиоприемница“

В последните две седмици на месец юни ще ви срещнем отблизо с най-популярните летни дестинации за нас, българите. С помощта на експерти, опитни екскурзоводи, туристически блогъри и пътешественици ще ви дадем най-необходимата информация за известни и по-малко познати места за отдих и лятна почивка у нас и в чужбина.  През настоящата седмица ще посетим..

публикувано на 18.06.18 в 10:25

Започва приемът на документи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От днес започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 30 юни 2018 г. При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой..

публикувано на 18.06.18 в 10:18