Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Изложбата "Заедно по свещените места на Осогово" - разкрива култови обекти от няколко общини

С изложба на Регионалния исторически музей - Кюстендил, в галерия "Средец" на Министерството на културата, беше дадено началото на Европейските дни на наследството 2017.

По думите на директора на музея Валентин Дебочички, представената фотоизложба е част от по-мащабен проект на специалистите в Регионалния музей да проучат и документират богатото културно наследство на Кюстендилския регион.

"Заедно по свещените места на Осогово" - това е заглавието, което обединява показаните в изложбата фотоси на предимно култови обекти, които са със статут на недвижими културни ценности с национално значение на територията на пет общини: Кюстендил, Невестино, Бобошево, Рила и Кочериново, казва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил Валентин Дебочички.  

В експозицията са включени и изключително ценни паметници на архитектурата като църквата "Свети Георги", отбелязва той.

В резултат на популяризиране на тези свещени места, чрез фотоизложби, част от тях вече са обект на по-засилен интерес от страна на хората, отбелязва директорът на Регионалния исторически музей - Кюстендил и дава пример с някои от тях.

В София изложбата идва след успешно представяне в Гърция, в музея на Драма, в Българския културно-информационен център в Скопие и в Босилеград. Интересуващите се могат да я посетят до 15 септември.

Подробности за интересната изложба, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата за богатство е "прах в очите", но въпросите за него изясняват ценностите в живота

Екипът на Радиокафе ви отправя покана за театър. Тя е за тази вечер в Сатиричния театър и към нея се присъединява Росица Александрова , която играе в пиесата „Прах в очите“ в партньорство с Николай Урумов. Драматургът - Дьорд Шпиро, написва пиесата през 2007 г. и оттогава не спира да се играе в много страни. По думите на режисьора..

публикувано на 24.11.17 в 11:31

Празнични концерти и кулинарни изненади на Немския коледен базар

Немският коледен базар се провежда за седма поредна година в градинката срещу Народния театър. И този път посетителите могат да опитат традиционните греяно вино, печени вурстчета или щолен. Освен това има и две къщички, в които се продават картички и сувенири с благотворителна цел. Една е на Фондация „Надежда за малките“, а другата е на Ротари..

публикувано на 24.11.17 в 09:42
Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргирополус на гости в Радиокафе

Кирякос Аргиропулос: Правим театър със съвременно звучене

Правим театър със съвременно звучене, съвременен език, да ползваме всички театралани средства, а и не само театрални, които могат да се превърнат и да бъдат в плюс за една постановка. Така че не ограничавам никой от постановчици в нашия театър. Прави онова, което смята че е най-доброто и така темата го гложди, смята, че темата трябва да бъде..

публикувано на 23.11.17 в 18:33

Модерните супер храни - мания или необходимост

Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, посветена на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. Според..

публикувано на 23.11.17 в 17:12
Двама се карат, третият печели, независимо от таксата за смет

От БСП искат 10% намаление на такса смет за столичани

Намаляване на такса „битови отпадъци“ за столичани и бизнеса с 10%, искат от групата на „БСП - Лява България“. Това заяви по време на заседанието на общинския съвет днес, общинският съветник Иван Таков, който допълни, че съвсем скоро ще бъде внесен и официален доклад с предложението. Мнозинството от ГЕРБ обаче не одобрява идеята. Председателят..

публикувано на 23.11.17 в 16:35