Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майсторски клас търси таланти

Йълдъз Ибрахимова: Класика и джаз ще бъде следващият ми проект

Снимка: Булфото
Пяла съм в над 50 страни. Пътувала съм много в Европа. Имах френски период, в който живях дълго време в Париж. Направих много интересни концерти, даже и джаз опера. Работила съм и с австрийски, и с немски музиканти. Затова, честно казано, Европа вече не ми е толкова интересна. Вече харесвам места, където не съм била или съм посетила, но не съм правила концерти. Това е много по-голяма емоция. Такова място беше концертът ми в Тайван преди няколко месеца, където съм поканена отново през месец октомври, разказва Йълдъз Ибрахимова, която от месец е в България.

Освен изпълнител, тя е и преподавател в два университета в Турция. Казва, че срещата с младите хора й дава много енергия, нещо, което очаква да открие и в участниците в предстоящия й майсторски клас в София от 11 до 17 септември, организиран по идея на къщата музей "Панчо Владигеров".

Класът ще започне с прослушване, защото всеки певец е индивидуалност, посочва Йълдъз и допълва: Ще видим какво е музикалното минало на отделните кандидати, докъде са стигнали в обучението си, какви са възможностите им.

Категорична е, че личните й критерии за качествата на кандидатите са: Да имат гласови данни и добър слух. За тези, които започват от нула, нещата са доста по-трудни, защото, ако нямат подготовка по солфеж, много трудно биха се справили, например, с изработването на една четиригласна песен за заключителния концерт. 

С нетърпение очаквам какви изненади ще имам, казва певицата и допълва: Надявам се, да са положителни. За себе си лично мисля да им предам това, което имам като опит. Най-важното е дишането и владеенето на гласа.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Все по-свързаната (като транспорт, и не само) Европа събра европейски лидери в Талин

Конференцията Connecting Europe, която се провежда днес и утре в Талин, е организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на Съвета на Европа (която след това ще поеме нашата страна). Основната цел на събитието е да се определят финансовите изисквания, приоритети и изобщо цялостната политика в транспортния сектор за следващия..

публикувано на 21.09.17 в 17:19

"Ваканции" - изложба на Даниела Олег Ляхова

Рисунки, живопис и две авторски книги, създадени от Даниела Олег Ляхова в периода 1990 - 2006 г. Това са творбите, които могат да видят зрителите в експозицията в галерия "Credo bonum".   По думите на куратора Мария Василева Даниела Олег Ляхова е художничка известна най-вече със своите сценографски проекти, с работата си с режисьорите Маргарита..

публикувано на 21.09.17 в 16:50

Д-р Радислав Наков: С 30% са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат в чужбина

Министерството на здравеопазването създаде регистър на обявените специализации в системата на здравеопазване. Искането бе на Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България. След среща на техни представители с министър Николай Петров, регистърът вече е факт. Така достъпът до обявените от лечебните заведения..

публикувано на 21.09.17 в 16:00

Прокурор Мими Куцкова ще приема сигнали за насилие над медици

Заради зачестилите случаи на насилие над медици, в началото на месеца и. д. районен прокурор на София Радослав Димов обяви намерението си да определи конкретен свой колега, който да ги поема. Лекарите от Центъра за спешна помощ, от болниците със спешни отделения и родилните отделения в столицата, могат да подават сигнали за инциденти..

публикувано на 21.09.17 в 15:55

Първото Българско председателство на ЕС - отворено към гражданите

Днес беше открита дискусия под мотото „101 дни до София - столица на Европа. Нашите приоритети“. Основни фигури по време на събитието бяха министърът на Българското председателство Лиляна Павлова и председателят на „ ПанЕвропа България “ Гергана Паси. Бяха отворени публичните дискусии за темите, които засягат неправителствения сектор по отношение..

публикувано на 21.09.17 в 15:54