Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майсторски клас търси таланти

Йълдъз Ибрахимова: Класика и джаз ще бъде следващият ми проект

Снимка: Булфото
Пяла съм в над 50 страни. Пътувала съм много в Европа. Имах френски период, в който живях дълго време в Париж. Направих много интересни концерти, даже и джаз опера. Работила съм и с австрийски, и с немски музиканти. Затова, честно казано, Европа вече не ми е толкова интересна. Вече харесвам места, където не съм била или съм посетила, но не съм правила концерти. Това е много по-голяма емоция. Такова място беше концертът ми в Тайван преди няколко месеца, където съм поканена отново през месец октомври, разказва Йълдъз Ибрахимова, която от месец е в България.

Освен изпълнител, тя е и преподавател в два университета в Турция. Казва, че срещата с младите хора й дава много енергия, нещо, което очаква да открие и в участниците в предстоящия й майсторски клас в София от 11 до 17 септември, организиран по идея на къщата музей "Панчо Владигеров".

Класът ще започне с прослушване, защото всеки певец е индивидуалност, посочва Йълдъз и допълва: Ще видим какво е музикалното минало на отделните кандидати, докъде са стигнали в обучението си, какви са възможностите им.

Категорична е, че личните й критерии за качествата на кандидатите са: Да имат гласови данни и добър слух. За тези, които започват от нула, нещата са доста по-трудни, защото, ако нямат подготовка по солфеж, много трудно биха се справили, например, с изработването на една четиригласна песен за заключителния концерт. 

С нетърпение очаквам какви изненади ще имам, казва певицата и допълва: Надявам се, да са положителни. За себе си лично мисля да им предам това, което имам като опит. Най-важното е дишането и владеенето на гласа.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35