Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майсторски клас търси таланти

Йълдъз Ибрахимова: Класика и джаз ще бъде следващият ми проект

Снимка: Булфото
Пяла съм в над 50 страни. Пътувала съм много в Европа. Имах френски период, в който живях дълго време в Париж. Направих много интересни концерти, даже и джаз опера. Работила съм и с австрийски, и с немски музиканти. Затова, честно казано, Европа вече не ми е толкова интересна. Вече харесвам места, където не съм била или съм посетила, но не съм правила концерти. Това е много по-голяма емоция. Такова място беше концертът ми в Тайван преди няколко месеца, където съм поканена отново през месец октомври, разказва Йълдъз Ибрахимова, която от месец е в България.

Освен изпълнител, тя е и преподавател в два университета в Турция. Казва, че срещата с младите хора й дава много енергия, нещо, което очаква да открие и в участниците в предстоящия й майсторски клас в София от 11 до 17 септември, организиран по идея на къщата музей "Панчо Владигеров".

Класът ще започне с прослушване, защото всеки певец е индивидуалност, посочва Йълдъз и допълва: Ще видим какво е музикалното минало на отделните кандидати, докъде са стигнали в обучението си, какви са възможностите им.

Категорична е, че личните й критерии за качествата на кандидатите са: Да имат гласови данни и добър слух. За тези, които започват от нула, нещата са доста по-трудни, защото, ако нямат подготовка по солфеж, много трудно биха се справили, например, с изработването на една четиригласна песен за заключителния концерт. 

С нетърпение очаквам какви изненади ще имам, казва певицата и допълва: Надявам се, да са положителни. За себе си лично мисля да им предам това, което имам като опит. Най-важното е дишането и владеенето на гласа.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата за богатство е "прах в очите", но въпросите за него изясняват ценностите в живота

Екипът на Радиокафе ви отправя покана за театър. Тя е за тази вечер в Сатиричния театър и към нея се присъединява Росица Александрова , която играе в пиесата „Прах в очите“ в партньорство с Николай Урумов. Драматургът - Дьорд Шпиро, написва пиесата през 2007 г. и оттогава не спира да се играе в много страни. По думите на режисьора..

публикувано на 24.11.17 в 11:31

Празнични концерти и кулинарни изненади на Немския коледен базар

Немският коледен базар се провежда за седма поредна година в градинката срещу Народния театър. И този път посетителите могат да опитат традиционните греяно вино, печени вурстчета или щолен. Освен това има и две къщички, в които се продават картички и сувенири с благотворителна цел. Една е на Фондация „Надежда за малките“, а другата е на Ротари..

публикувано на 24.11.17 в 09:42
Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргирополус на гости в Радиокафе

Кирякос Аргиропулос: Правим театър със съвременно звучене

Правим театър със съвременно звучене, съвременен език, да ползваме всички театралани средства, а и не само театрални, които могат да се превърнат и да бъдат в плюс за една постановка. Така че не ограничавам никой от постановчици в нашия театър. Прави онова, което смята че е най-доброто и така темата го гложди, смята, че темата трябва да бъде..

публикувано на 23.11.17 в 18:33

Модерните супер храни - мания или необходимост

Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, посветена на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. Според..

публикувано на 23.11.17 в 17:12
Двама се карат, третият печели, независимо от таксата за смет

От БСП искат 10% намаление на такса смет за столичани

Намаляване на такса „битови отпадъци“ за столичани и бизнеса с 10%, искат от групата на „БСП - Лява България“. Това заяви по време на заседанието на общинския съвет днес, общинският съветник Иван Таков, който допълни, че съвсем скоро ще бъде внесен и официален доклад с предложението. Мнозинството от ГЕРБ обаче не одобрява идеята. Председателят..

публикувано на 23.11.17 в 16:35