Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Майсторски клас търси таланти

Йълдъз Ибрахимова: Класика и джаз ще бъде следващият ми проект

Снимка: Булфото
Пяла съм в над 50 страни. Пътувала съм много в Европа. Имах френски период, в който живях дълго време в Париж. Направих много интересни концерти, даже и джаз опера. Работила съм и с австрийски, и с немски музиканти. Затова, честно казано, Европа вече не ми е толкова интересна. Вече харесвам места, където не съм била или съм посетила, но не съм правила концерти. Това е много по-голяма емоция. Такова място беше концертът ми в Тайван преди няколко месеца, където съм поканена отново през месец октомври, разказва Йълдъз Ибрахимова, която от месец е в България.

Освен изпълнител, тя е и преподавател в два университета в Турция. Казва, че срещата с младите хора й дава много енергия, нещо, което очаква да открие и в участниците в предстоящия й майсторски клас в София от 11 до 17 септември, организиран по идея на къщата музей "Панчо Владигеров".

Класът ще започне с прослушване, защото всеки певец е индивидуалност, посочва Йълдъз и допълва: Ще видим какво е музикалното минало на отделните кандидати, докъде са стигнали в обучението си, какви са възможностите им.

Категорична е, че личните й критерии за качествата на кандидатите са: Да имат гласови данни и добър слух. За тези, които започват от нула, нещата са доста по-трудни, защото, ако нямат подготовка по солфеж, много трудно биха се справили, например, с изработването на една четиригласна песен за заключителния концерт. 

С нетърпение очаквам какви изненади ще имам, казва певицата и допълва: Надявам се, да са положителни. За себе си лично мисля да им предам това, което имам като опит. Най-важното е дишането и владеенето на гласа.

Още - чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

We Talk About Us… с Александра Раева

Александра Раева е гост в поредното издание на предаването - очарователна, дисциплинирана (пристига 5 минути преди уговорения час) и… вече руса. Връщаме се в детските години на Алекс, в онази особена възраст между 8 и 18: Много искам д o мен да стои   майка ми, защото тя е най-големият потърпевш на моя характер. Тежко дете... Тежко..

обновено на 18.06.18 в 11:36

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

Изоставените домашни любимци поддържат броя на уличните кучета

Положението с бездомните кучета в столицата е все по-добро. Преди 5 -10 години до всяка уличка, пейка и кофа, лежаха добри, уплашени и понякога озлобени кучета. От няколко години Столичната община подпомогната от приютите за животни, извършва кастрация на бездомни кучета и котки с цел да ограничи хуманно популацията им. Проблем е непрекъснатото..

публикувано на 18.06.18 в 10:53

Летните топ дестинации - в обектива на „Радиоприемница“

В последните две седмици на месец юни ще ви срещнем отблизо с най-популярните летни дестинации за нас, българите. С помощта на експерти, опитни екскурзоводи, туристически блогъри и пътешественици ще ви дадем най-необходимата информация за известни и по-малко познати места за отдих и лятна почивка у нас и в чужбина.  През настоящата седмица ще посетим..

публикувано на 18.06.18 в 10:25

Започва приемът на документи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От днес започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 30 юни 2018 г. При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой..

публикувано на 18.06.18 в 10:18