Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Маргарита Шаркова съветва деца и родители преди началото на учебната година

Остават броени дни до новата учебна година. Теми за обсъждане в медии и във форуми отново стават проблемите на възпитанието и здравословния живот, на изявите и на отклоненията в поведението на учениците, храненето, движението, ученето и достатъчния сън на децата, за безопасното придвижване по улицата или сърфирането в интернет, за тежките ученически чанти и стойката на подрастващите…

Днес в Часът на здравето говорим за децата, които (ще) отиват на училище. Наш събеседник е д-р Маргарита Шаркова – общопрактикуващ лекар, която е и педиатър.
Тя обясни, че профилактичните прегледи зависят от възрастта на детето, както и дали ще постъпва в детска градина или в училище. Различна е и документацията, която се изисква от детските и учебните заведения - здравно-профилактична карта, имунизационен паспорт, лична карта на детето.

Много е важно родителите да разговарят с детето предварително подчертава д-р Шаркова. Дори в подготовката за училище е добре заедно да ходят да купят нежните помагала, раница, спортни екипи. Обяснението каква е бъдещата нова среда може да става и под формата на игра. Благоприятно е детето да попадне с приятели, с които се познава и са играли на детската площадка или са били заедно в детската градина. Но това в София, знаем, невинаги може да се осъществи…

Д-р М. ШарковаРазговорите са важни и когато детето не приема новата среда. Родителите трябва добре да познават децата и да реагират, ако стресът им се отразява депресиращо. Нови, скъпи придобивки не могат да заменят общуването.

Имунитетът на учениците вече е оформен. Те боледуват по-рядко. Много по-внимателни трябва да бъдем с малките, които тръгват на ясла или детска градина. Ако детето не боледува често, не бива да му се дават препарати.

Здравните навици трябва да се градят още когато децата са малки. Да се каляват. Да излизат на разходки и в по-студено време. Да спортуват. Да си мият често ръцете. Да преодоляват дискомфорта да ходят до тоалетна, каквато и да е тя в училище…

Българските деца не са сред най-затлъстелите, въпреки мита. Храненето е важно и затова трябва да се обръща внимание какво се предлага в лавките във и около училището.

Колкото до ваксините - проблеми при тях може да възникнат само ако не се поставят в неподходящ момент...

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Маргарита Шаркова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Все по-свързаната (като транспорт, и не само) Европа събра европейски лидери в Талин

Конференцията Connecting Europe, която се провежда днес и утре в Талин, е организирана от Европейската комисия и Естонското председателство на Съвета на Европа (която след това ще поеме нашата страна). Основната цел на събитието е да се определят финансовите изисквания, приоритети и изобщо цялостната политика в транспортния сектор за следващия..

публикувано на 21.09.17 в 17:19

"Ваканции" - изложба на Даниела Олег Ляхова

Рисунки, живопис и две авторски книги, създадени от Даниела Олег Ляхова в периода 1990 - 2006 г. Това са творбите, които могат да видят зрителите в експозицията в галерия "Credo bonum".   По думите на куратора Мария Василева Даниела Олег Ляхова е художничка известна най-вече със своите сценографски проекти, с работата си с режисьорите Маргарита..

публикувано на 21.09.17 в 16:50

Д-р Радислав Наков: С 30% са намалели студентите по медицина, които желаят да заминат в чужбина

Министерството на здравеопазването създаде регистър на обявените специализации в системата на здравеопазване. Искането бе на Асоциацията за развитие на медицинската общност и Асоциацията на студентите-медици в България. След среща на техни представители с министър Николай Петров, регистърът вече е факт. Така достъпът до обявените от лечебните заведения..

публикувано на 21.09.17 в 16:00

Прокурор Мими Куцкова ще приема сигнали за насилие над медици

Заради зачестилите случаи на насилие над медици, в началото на месеца и. д. районен прокурор на София Радослав Димов обяви намерението си да определи конкретен свой колега, който да ги поема. Лекарите от Центъра за спешна помощ, от болниците със спешни отделения и родилните отделения в столицата, могат да подават сигнали за инциденти..

публикувано на 21.09.17 в 15:55

Първото Българско председателство на ЕС - отворено към гражданите

Днес беше открита дискусия под мотото „101 дни до София - столица на Европа. Нашите приоритети“. Основни фигури по време на събитието бяха министърът на Българското председателство Лиляна Павлова и председателят на „ ПанЕвропа България “ Гергана Паси. Бяха отворени публичните дискусии за темите, които засягат неправителствения сектор по отношение..

публикувано на 21.09.17 в 15:54