Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Маргарита Шаркова съветва деца и родители преди началото на учебната година

Остават броени дни до новата учебна година. Теми за обсъждане в медии и във форуми отново стават проблемите на възпитанието и здравословния живот, на изявите и на отклоненията в поведението на учениците, храненето, движението, ученето и достатъчния сън на децата, за безопасното придвижване по улицата или сърфирането в интернет, за тежките ученически чанти и стойката на подрастващите…

Днес в Часът на здравето говорим за децата, които (ще) отиват на училище. Наш събеседник е д-р Маргарита Шаркова – общопрактикуващ лекар, която е и педиатър.
Тя обясни, че профилактичните прегледи зависят от възрастта на детето, както и дали ще постъпва в детска градина или в училище. Различна е и документацията, която се изисква от детските и учебните заведения - здравно-профилактична карта, имунизационен паспорт, лична карта на детето.

Много е важно родителите да разговарят с детето предварително подчертава д-р Шаркова. Дори в подготовката за училище е добре заедно да ходят да купят нежните помагала, раница, спортни екипи. Обяснението каква е бъдещата нова среда може да става и под формата на игра. Благоприятно е детето да попадне с приятели, с които се познава и са играли на детската площадка или са били заедно в детската градина. Но това в София, знаем, невинаги може да се осъществи…

Д-р М. ШарковаРазговорите са важни и когато детето не приема новата среда. Родителите трябва добре да познават децата и да реагират, ако стресът им се отразява депресиращо. Нови, скъпи придобивки не могат да заменят общуването.

Имунитетът на учениците вече е оформен. Те боледуват по-рядко. Много по-внимателни трябва да бъдем с малките, които тръгват на ясла или детска градина. Ако детето не боледува често, не бива да му се дават препарати.

Здравните навици трябва да се градят още когато децата са малки. Да се каляват. Да излизат на разходки и в по-студено време. Да спортуват. Да си мият често ръцете. Да преодоляват дискомфорта да ходят до тоалетна, каквато и да е тя в училище…

Българските деца не са сред най-затлъстелите, въпреки мита. Храненето е важно и затова трябва да се обръща внимание какво се предлага в лавките във и около училището.

Колкото до ваксините - проблеми при тях може да възникнат само ако не се поставят в неподходящ момент...

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Маргарита Шаркова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

We Talk About Us… с Александра Раева

Александра Раева е гост в поредното издание на предаването - очарователна, дисциплинирана (пристига 5 минути преди уговорения час) и… вече руса. Връщаме се в детските години на Алекс, в онази особена възраст между 8 и 18: Много искам д o мен да стои   майка ми, защото тя е най-големият потърпевш на моя характер. Тежко дете... Тежко..

обновено на 18.06.18 в 11:36

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

Изоставените домашни любимци поддържат броя на уличните кучета

Положението с бездомните кучета в столицата е все по-добро. Преди 5 -10 години до всяка уличка, пейка и кофа, лежаха добри, уплашени и понякога озлобени кучета. От няколко години Столичната община подпомогната от приютите за животни, извършва кастрация на бездомни кучета и котки с цел да ограничи хуманно популацията им. Проблем е непрекъснатото..

публикувано на 18.06.18 в 10:53

Летните топ дестинации - в обектива на „Радиоприемница“

В последните две седмици на месец юни ще ви срещнем отблизо с най-популярните летни дестинации за нас, българите. С помощта на експерти, опитни екскурзоводи, туристически блогъри и пътешественици ще ви дадем най-необходимата информация за известни и по-малко познати места за отдих и лятна почивка у нас и в чужбина.  През настоящата седмица ще посетим..

публикувано на 18.06.18 в 10:25

Започва приемът на документи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

От днес започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“  Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 30 юни 2018 г. При регистрацията всеки кандидат-студент създава свой..

публикувано на 18.06.18 в 10:18