Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Маргарита Шаркова съветва деца и родители преди началото на учебната година

Остават броени дни до новата учебна година. Теми за обсъждане в медии и във форуми отново стават проблемите на възпитанието и здравословния живот, на изявите и на отклоненията в поведението на учениците, храненето, движението, ученето и достатъчния сън на децата, за безопасното придвижване по улицата или сърфирането в интернет, за тежките ученически чанти и стойката на подрастващите…

Днес в Часът на здравето говорим за децата, които (ще) отиват на училище. Наш събеседник е д-р Маргарита Шаркова – общопрактикуващ лекар, която е и педиатър.
Тя обясни, че профилактичните прегледи зависят от възрастта на детето, както и дали ще постъпва в детска градина или в училище. Различна е и документацията, която се изисква от детските и учебните заведения - здравно-профилактична карта, имунизационен паспорт, лична карта на детето.

Много е важно родителите да разговарят с детето предварително подчертава д-р Шаркова. Дори в подготовката за училище е добре заедно да ходят да купят нежните помагала, раница, спортни екипи. Обяснението каква е бъдещата нова среда може да става и под формата на игра. Благоприятно е детето да попадне с приятели, с които се познава и са играли на детската площадка или са били заедно в детската градина. Но това в София, знаем, невинаги може да се осъществи…

Д-р М. ШарковаРазговорите са важни и когато детето не приема новата среда. Родителите трябва добре да познават децата и да реагират, ако стресът им се отразява депресиращо. Нови, скъпи придобивки не могат да заменят общуването.

Имунитетът на учениците вече е оформен. Те боледуват по-рядко. Много по-внимателни трябва да бъдем с малките, които тръгват на ясла или детска градина. Ако детето не боледува често, не бива да му се дават препарати.

Здравните навици трябва да се градят още когато децата са малки. Да се каляват. Да излизат на разходки и в по-студено време. Да спортуват. Да си мият често ръцете. Да преодоляват дискомфорта да ходят до тоалетна, каквато и да е тя в училище…

Българските деца не са сред най-затлъстелите, въпреки мита. Храненето е важно и затова трябва да се обръща внимание какво се предлага в лавките във и около училището.

Колкото до ваксините - проблеми при тях може да възникнат само ако не се поставят в неподходящ момент...

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Маргарита Шаркова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата за богатство е "прах в очите", но въпросите за него изясняват ценностите в живота

Екипът на Радиокафе ви отправя покана за театър. Тя е за тази вечер в Сатиричния театър и към нея се присъединява Росица Александрова , която играе в пиесата „Прах в очите“ в партньорство с Николай Урумов. Драматургът - Дьорд Шпиро, написва пиесата през 2007 г. и оттогава не спира да се играе в много страни. По думите на режисьора..

публикувано на 24.11.17 в 11:31

Празнични концерти и кулинарни изненади на Немския коледен базар

Немският коледен базар се провежда за седма поредна година в градинката срещу Народния театър. И този път посетителите могат да опитат традиционните греяно вино, печени вурстчета или щолен. Освен това има и две къщички, в които се продават картички и сувенири с благотворителна цел. Една е на Фондация „Надежда за малките“, а другата е на Ротари..

публикувано на 24.11.17 в 09:42
Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргирополус на гости в Радиокафе

Кирякос Аргиропулос: Правим театър със съвременно звучене

Правим театър със съвременно звучене, съвременен език, да ползваме всички театралани средства, а и не само театрални, които могат да се превърнат и да бъдат в плюс за една постановка. Така че не ограничавам никой от постановчици в нашия театър. Прави онова, което смята че е най-доброто и така темата го гложди, смята, че темата трябва да бъде..

публикувано на 23.11.17 в 18:33

Модерните супер храни - мания или необходимост

Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, посветена на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. Според..

публикувано на 23.11.17 в 17:12
Двама се карат, третият печели, независимо от таксата за смет

От БСП искат 10% намаление на такса смет за столичани

Намаляване на такса „битови отпадъци“ за столичани и бизнеса с 10%, искат от групата на „БСП - Лява България“. Това заяви по време на заседанието на общинския съвет днес, общинският съветник Иван Таков, който допълни, че съвсем скоро ще бъде внесен и официален доклад с предложението. Мнозинството от ГЕРБ обаче не одобрява идеята. Председателят..

публикувано на 23.11.17 в 16:35