Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Д-р Маргарита Шаркова съветва деца и родители преди началото на учебната година

Остават броени дни до новата учебна година. Теми за обсъждане в медии и във форуми отново стават проблемите на възпитанието и здравословния живот, на изявите и на отклоненията в поведението на учениците, храненето, движението, ученето и достатъчния сън на децата, за безопасното придвижване по улицата или сърфирането в интернет, за тежките ученически чанти и стойката на подрастващите…

Днес в Часът на здравето говорим за децата, които (ще) отиват на училище. Наш събеседник е д-р Маргарита Шаркова – общопрактикуващ лекар, която е и педиатър.
Тя обясни, че профилактичните прегледи зависят от възрастта на детето, както и дали ще постъпва в детска градина или в училище. Различна е и документацията, която се изисква от детските и учебните заведения - здравно-профилактична карта, имунизационен паспорт, лична карта на детето.

Много е важно родителите да разговарят с детето предварително подчертава д-р Шаркова. Дори в подготовката за училище е добре заедно да ходят да купят нежните помагала, раница, спортни екипи. Обяснението каква е бъдещата нова среда може да става и под формата на игра. Благоприятно е детето да попадне с приятели, с които се познава и са играли на детската площадка или са били заедно в детската градина. Но това в София, знаем, невинаги може да се осъществи…

Д-р М. ШарковаРазговорите са важни и когато детето не приема новата среда. Родителите трябва добре да познават децата и да реагират, ако стресът им се отразява депресиращо. Нови, скъпи придобивки не могат да заменят общуването.

Имунитетът на учениците вече е оформен. Те боледуват по-рядко. Много по-внимателни трябва да бъдем с малките, които тръгват на ясла или детска градина. Ако детето не боледува често, не бива да му се дават препарати.

Здравните навици трябва да се градят още когато децата са малки. Да се каляват. Да излизат на разходки и в по-студено време. Да спортуват. Да си мият често ръцете. Да преодоляват дискомфорта да ходят до тоалетна, каквато и да е тя в училище…

Българските деца не са сред най-затлъстелите, въпреки мита. Храненето е важно и затова трябва да се обръща внимание какво се предлага в лавките във и около училището.

Колкото до ваксините - проблеми при тях може да възникнат само ако не се поставят в неподходящ момент...

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с д-р Маргарита Шаркова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05

На зимен фестивал в хижа "Плевен", защо не

В "Турагент" тази седмица ви поканихме на зимен фестивал на хижа "Плевен" с изкачване на връх Ботев. Маршрутът е изключително живописен, а изкачването на най-високият връх в Стара планина е по красив панорамен път с гледки към северна и южна България. Програмата включва много активности, но сами можем да изберем в кои от тях да се включим. Зимното..

публикувано на 17.02.18 в 10:05

Повече паркоместа с по-бърза процедура по отстраняване на изоставени автомобили

Срокът за стартиране на процедурата за преместване на излязло от употреба МПС да бъде съкратен, искат от Столичната община. Те ще предложат на Народното събрание да преразгледа изискването за годишния технически преглед. В момента, за да бъде премахнато от мястото си, возилото трябва да е с пропуснат преглед поне 2 години, а от Общината..

публикувано на 16.02.18 в 17:35