Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

На 16 и 17 септември в София

Отварят над 35 сгради на институции в Дните на Европейското културно наследство

Автор:
На 17 септември може не само да се наблюдава смяната на караула, но и да се влезе в Президентството
Снимка: БГНЕС

На 16 и 17 септември в София ще бъдат отворени за посетители 36 сгради, сред които Българската народна банка, Президентството, Националната художествена галерия и Военната академия „Георги Стойков Раковски“. По този начин българската столица ще отбележи и Дните на Европейското културно наследство, не само своя градски празник (17 септември – Деня на София).

В неделя лично Румен Радев ще посрещне първата група посетители, а вратите на администрацията на президентството ще бъдат отворени от 10 до 16 часа. Най-нетърпеливите столичани ще имат възможност да се снимат с президента и да се запознаят с работата на администрацията на институцията.

В рамките на европейските дни на наследството ще можем да разгледаме и Софийската синагога, Националния музей „Земята и хората“, Националния археологически институт с музей- БАН, Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, Столичната библиотека, Централния военен клуб и много други емблематични сгради.

Идеята за отбелязване на дните на културното наследство идва от Франция. Там инициативата се отбелязват от 1994 г.
Добрата идея е възприета и от останалите европейски държави, а у нас инициативата се провежда за втора поредна година, съвместно с  Френския културен институт в България.

Чуйте повече по темата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнични концерти и кулинарни изненади на Немския коледен базар

Немският коледен базар се провежда за седма поредна година в градинката срещу Народния театър. И този път посетителите могат да опитат традиционните греяно вино, печени вурстчета или щолен. Освен това има и две къщички, в които се продават картички и сувенири с благотворителна цел. Една е на Фондация „Надежда за малките“, а другата е на Ротари..

публикувано на 24.11.17 в 09:42
Директорът на Столичния куклен театър Кирякос Аргирополус на гости в Радиокафе

Кирякос Аргиропулос: Правим театър със съвременно звучене

Правим театър със съвременно звучене, съвременен език, да ползваме всички театралани средства, а и не само театрални, които могат да се превърнат и да бъдат в плюс за една постановка. Така че не ограничавам никой от постановчици в нашия театър. Прави онова, което смята че е най-доброто и така темата го гложди, смята, че темата трябва да бъде..

публикувано на 23.11.17 в 18:33

Модерните супер храни - мания или необходимост

Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, посветена на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. Според..

публикувано на 23.11.17 в 17:12
Двама се карат, третият печели, независимо от таксата за смет

От БСП искат 10% намаление на такса смет за столичани

Намаляване на такса „битови отпадъци“ за столичани и бизнеса с 10%, искат от групата на „БСП - Лява България“. Това заяви по време на заседанието на общинския съвет днес, общинският съветник Иван Таков, който допълни, че съвсем скоро ще бъде внесен и официален доклад с предложението. Мнозинството от ГЕРБ обаче не одобрява идеята. Председателят..

публикувано на 23.11.17 в 16:35

"Пампорово" запазва непроменени цените през този сезон

Заместник-кметът на община Смолян инж. Мариана Цекова , изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков и олимпийската шампионка и председател на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска гостуваха в съвместното изнесено предаване "Радиоприемница" на Радио София и Радио Пловдив от курорта "Памопорво". Все още не е..

публикувано на 23.11.17 в 15:52