Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

На 16 и 17 септември в София

Отварят над 35 сгради на институции в Дните на Европейското културно наследство

Автор:
На 17 септември може не само да се наблюдава смяната на караула, но и да се влезе в Президентството
Снимка: БГНЕС

На 16 и 17 септември в София ще бъдат отворени за посетители 36 сгради, сред които Българската народна банка, Президентството, Националната художествена галерия и Военната академия „Георги Стойков Раковски“. По този начин българската столица ще отбележи и Дните на Европейското културно наследство, не само своя градски празник (17 септември – Деня на София).

В неделя лично Румен Радев ще посрещне първата група посетители, а вратите на администрацията на президентството ще бъдат отворени от 10 до 16 часа. Най-нетърпеливите столичани ще имат възможност да се снимат с президента и да се запознаят с работата на администрацията на институцията.

В рамките на европейските дни на наследството ще можем да разгледаме и Софийската синагога, Националния музей „Земята и хората“, Националния археологически институт с музей- БАН, Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, Столичната библиотека, Централния военен клуб и много други емблематични сгради.

Идеята за отбелязване на дните на културното наследство идва от Франция. Там инициативата се отбелязват от 1994 г.
Добрата идея е възприета и от останалите европейски държави, а у нас инициативата се провежда за втора поредна година, съвместно с  Френския културен институт в България.

Чуйте повече по темата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботът "Healthy" ни напомня да се прегледаме

Български екипи от здравен интернет портал и онлайн агенция се обединиха, за да създадат първия по рода си у нас софтуерен робот (чатбот), който напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания. Той се нарича „Healthy“ и представлява своеобразен изкуствен интелект, достъпен направо в чат канала към Facebook. До момента..

публикувано на 21.02.18 в 16:17

СОС ще разгледа проект за нова Наредба за реда и условията на пътуване с градски транспорт

Проект за нова Наредба за реда и условията на пътуване с обществения градски транспорт ще бъде внесена за обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) до края на седмицата. Вносителите на проекта Екатерина Йорданова и Зафир Зарков председател и заместник председател на Комисията по транспорт и туризъм към СОС подчертаха, че с предвидените промени в..

публикувано на 21.02.18 в 15:53

София е част от глобалния интерес към планинските спортове и филмите за тях

За пета поредна година българската публика ще стане част от Световната обиколка на най-големия и един от най-престижните планински кинофестивали в света - „Banff“. Днес и утре (21 и 22 февруари) ще бъдат показани филми, удостоени с много награди. Бягане, ски, сняг, гребане, катерене, пътувания - незабравими емоции в две поредни вечери. Със..

публикувано на 21.02.18 в 15:24

Шарганската осмица – любов на колела

Имало едно време един теснолинеен влак, който всички с любов наричали Чира. Той си проправял път из внушителните пейзажи на Сърбия и Босна - от Белград към Сараево. Чира возел всички, а за децата от крайпътните села най-очакваната радост била да излязат в часа, в който влакът минава и да му помахат за късмет. В средата на 70-те години, обаче,..

публикувано на 21.02.18 в 15:07

По пътя на слънцето

На 21 август 2017 година жителите и гостите на САЩ имаха възможност да се полюбуват на един от най-прекрасните и спиращи дъха астрономически феномени - пълното слънчево затъмнение. Зрелищното затъмнение бе наблюдавано от територията на 14 щата, което го направи едно от най-наблюдаваните астрономически събития в човешката история. Днес, половин..

публикувано на 21.02.18 в 15:04