Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

На 16 и 17 септември в София

Отварят над 35 сгради на институции в Дните на Европейското културно наследство

Автор:
На 17 септември може не само да се наблюдава смяната на караула, но и да се влезе в Президентството
Снимка: БГНЕС

На 16 и 17 септември в София ще бъдат отворени за посетители 36 сгради, сред които Българската народна банка, Президентството, Националната художествена галерия и Военната академия „Георги Стойков Раковски“. По този начин българската столица ще отбележи и Дните на Европейското културно наследство, не само своя градски празник (17 септември – Деня на София).

В неделя лично Румен Радев ще посрещне първата група посетители, а вратите на администрацията на президентството ще бъдат отворени от 10 до 16 часа. Най-нетърпеливите столичани ще имат възможност да се снимат с президента и да се запознаят с работата на администрацията на институцията.

В рамките на европейските дни на наследството ще можем да разгледаме и Софийската синагога, Националния музей „Земята и хората“, Националния археологически институт с музей- БАН, Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, Столичната библиотека, Централния военен клуб и много други емблематични сгради.

Идеята за отбелязване на дните на културното наследство идва от Франция. Там инициативата се отбелязват от 1994 г.
Добрата идея е възприета и от останалите европейски държави, а у нас инициативата се провежда за втора поредна година, съвместно с  Френския културен институт в България.

Чуйте повече по темата.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" днес очаквайте

Вицепремиерът Томислав Дончев и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън представиха проект за споделени услуги, който ще подобри работата на администрацията. Подробности очакваме от Олга Добрева. Мерките за превенция на агресията срещу медици бе във фокуса на кръгла маса, организирана от съсловната организация в..

публикувано на 25.09.17 в 13:55

Гъвкава дисциплина - златният стандарт във възпитанието на децата

Родителите много често се лутат в избора си на подход към детето, раздвоявайки се между това да бъдат по-строги и да възпитат децата си в по-голяма дисциплина или да бъдат по-либерални и да оставят детето си да се развива самостоятелно с темпове, които то определя. Оказва се, че има и средно положение - гъвкава дисциплина. Гъвкавата дисциплина е..

публикувано на 25.09.17 в 13:28
Искрена Йорданова

Българските музиканти са не само талантливи, но и много добре научени

В сутрешното ни "Радиокафе" прескочихме до Лисабон, или по-точно Лисабон ни гостува в лицето на българската цигуларка Искрена Йорданова , която от 23 години живее, работи и (наистина) прави музикални и научни чудеса в португалската столица. Започнахме от най-хубавото в Лисабон, което е ... светлината  - слънцето сияе през цялата година и всички е..

публикувано на 25.09.17 в 12:27
Д-р Александър Оскар

Д-р Александър Оскар: Първият преглед на зрението да се направи до 3-годишна възраст

Децата трябва да бъдат прегледани възможно най-рано. Първият профилактичен преглед на очите им трябва да бъде извършен до 3-годишна възраст. Ако рано се диагностицират проблемите, те по-успешно могат да бъдат преодолени, да бъдат излекувани. Това подчертава в Часът на здравето д-р Александър Оскар от Детския очен кабинет на Александровска..

обновено на 25.09.17 в 12:19

Интригуващи прожекции в Дом на културата "Искър"

Есента дойде, а с нея и културният живот на София се активизира. Освен големите културни институти в града обаче, наистина любопитна е и есенната програма на общинските културни средища. Дом на културата „Искър“, който е най-старият културен дом на територията на столицата, ще посрещне с поредица от прожекции края на септември. Започваме..

публикувано на 25.09.17 в 10:48