Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

На 16 и 17 септември в София

Отварят над 35 сгради на институции в Дните на Европейското културно наследство

Автор:
На 17 септември може не само да се наблюдава смяната на караула, но и да се влезе в Президентството
Снимка: БГНЕС

На 16 и 17 септември в София ще бъдат отворени за посетители 36 сгради, сред които Българската народна банка, Президентството, Националната художествена галерия и Военната академия „Георги Стойков Раковски“. По този начин българската столица ще отбележи и Дните на Европейското културно наследство, не само своя градски празник (17 септември – Деня на София).

В неделя лично Румен Радев ще посрещне първата група посетители, а вратите на администрацията на президентството ще бъдат отворени от 10 до 16 часа. Най-нетърпеливите столичани ще имат възможност да се снимат с президента и да се запознаят с работата на администрацията на институцията.

В рамките на европейските дни на наследството ще можем да разгледаме и Софийската синагога, Националния музей „Земята и хората“, Националния археологически институт с музей- БАН, Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Астрономическата обсерватория в Борисовата градина, Столичната библиотека, Централния военен клуб и много други емблематични сгради.

Идеята за отбелязване на дните на културното наследство идва от Франция. Там инициативата се отбелязват от 1994 г.
Добрата идея е възприета и от останалите европейски държави, а у нас инициативата се провежда за втора поредна година, съвместно с  Френския културен институт в България.

Чуйте повече по темата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Димитров - Жожо: Искам светът да стане по-добър чрез музика

Възпитаник на НМУ "Любомир Пипков" - София, от класа на Цветан Андреев. Едновременно младши студент в Университета по изкуствата в Грац, в класа на проф. Паоло Пегораро. Първи носител на учредения през миналата година приз "Олга Камбурова", както и на над петнайсет първи отличия от конкурси у нас и в чужбина. Името му е Георги Димитров - Жожо , който..

публикувано на 23.06.18 в 15:05

Д-р Иван Диков: При всяко съмнение за генитална инфекция трябва веднага да се вземат мерки

В сезона на високите температури, отпуските, по-честите пътувания, деликатният въпрос за опасността от генитални инфекции излиза на дневен ред. Крият ли риск водните басейни, плуването, общите сервизни помещения? При какви оплаквания задължително трябва веднага да се обърнем към специалист, кои са най-честите инфекции при непротектиран полов акт и..

публикувано на 23.06.18 в 13:10

Близо 200 спортисти ще се включат във „Витоша 100“

Близо 200 спортисти и повече от 2500 любители на планината и силните усещания се включват в традиционната вече 42-ра обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100“. Името подсказва и приблизителната дължина на трасето. Колоездачите вече са по него, а в 23.59 тази вечер ще стартира маратонът за бързоходците. Има и дуатлон, който се нарича "Виташа 200"...

публикувано на 23.06.18 в 11:25

Огледала, светли цветове и подходящи мебели правят чудеса в тесните стаи

Вашият дом е повече от няколко прозореца, невзрачни стени и кафява врата. Ако се запознаем с няколко малки тайни за това как можем да направим малката къщурка просторен замък и кои цветове са успокояващи и модерни за сезона, ще направим своя дом уютен и желан. Какви са те, обяснява Денис Ли , архитект от Казахстан, който живее и твори в София: Много..

публикувано на 22.06.18 в 18:49

Изложба разкрива Близкия изток през погледа на българските учени

Трудно ли е да се достигне до загадките на държавите от Близкия изток, това разказва изложбата "Близкият изток през погледа на българските учени", която вече може да бъде разгледана във фоайето на Централната университетска библиотека на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изложбата обединява две експозиции. Първата е "Катедра „Арабистика и..

публикувано на 22.06.18 в 17:41