Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Скарата“

Проект - намигване към съвременната българска култура
Първо са  драсканиците из училищните тетрадки, после хип-хоп вълната го залива, а накрая идва и Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет. Това накратко е пътят към изкуството на нековенционалния художник Николай Божилов, който гостува на студио "Тезгях" в София от този петък.

На тезгяха Николай ще "извади" проекта си в развитие "Скарата", с който публиката тук ще се срещне за първи път. Всичко тръгва от Варна, където Николай и приятелката му Виктория Георгиева, или Sunshiners, са поканени да работят в Пространство за съвременно изкуство.

Проектът е продължение на едноименната творба, която представих през 2014-та в рамките на кураторска изложба на фондация "Кредо Култура" - съдържатели на  Съвременно пространство. Името й тогава беше "Култура ООД" и аз реших да бъда в ролята на миризливата скара по културните събития, разказва Николай. Идеята на "Скарата" е да ощипе публиката, продължава художникът.

Идеята беше, че исках да играя ролята на този фрапантен случай, в който отиваш на културно събитие и в целия този светски живот се появява отнякъде една будка, от която може да си вземеш скара, лютеница, кебаче и бира, примерно.

На откриването в София, освен задължителните кебапчета и кюфтета, ви очаква и изненада, но каква е тя, ще разберете, ако се отбиете до студио "Тезгях" на 15 септември от 8:30 часа.

Николай Божилов ще участва и в проекта на Никола Михов ReForget Your Past, който е част от фестивала "Sofia Art Book Fair".


ВИЖТЕ ОЩЕ

До две години: Нова електронна система за таксуване в градския транспорт

До две години ще бъде въведена електронната системата за таксуване в градския транспорт. Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Християн Петров каза, че едва ли внедряването ще стане до края на 2019 година, заради очакваните обжалвания след избора на изпълнител за поръчката и покриването на техническите спецификации. През следващите..

обновено на 23.03.18 в 18:01

За 10 години заболеваемостта от туберкулоза в България е спаднала с над 45 процента

Тенденция за намаляване на болните от туберкулоза за девета поредна година, отчитат от Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба със заболяването - 24 март. Тази година той преминава под мотото "Търсят се: лидери за свят без туберкулоза". Болните в България през миналата година са намалели с 9%, в сравнение с..

публикувано на 23.03.18 в 16:55

Калин Сърменов: Не можем да видим другия и себе си

26 и 28 март 2018 г. са премиерните дати на най-новата постановка на Сатиричния театър „Терапевти“ от Кристофър Дюранг. Режисьор е Владлен Александров, сценографията е на Елена Иванова, а музиката на Асен Аврамов. В представлението участва София Бобчева. Смятам, че нейното място е в Сатирата. Тя е много ярка, с безумно присъствие на сцената...

публикувано на 23.03.18 в 16:40

За празника си НИМХ отвори врати

Световният ден на водата и Световният ден на метеорологията ще бъдат тържествено отбелязани днес в зала "Академик Спас Вацов" на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. В празничния ден ще бъдат разгледани офисите за прогнозите на времето, за хидропрогнозите и за морските прогнози, както и регионалния телекомуникационен център за..

публикувано на 23.03.18 в 16:40

Бас Лансдорп разказва за Мисия Марс в София

Тази вечер, 23 март, можете да присъствате на публична лекция "Следваща цел: Марс" на Бас Лансдорп, който е основател на най-голямата частна инициатива за заселване на Червената планета - Mars One. По време на събитието ще бъдат връчени две стипендии за деца от България за Space Academy в София. Посетителите ще имат уникалната възможност да разгледат..

публикувано на 23.03.18 в 16:20