Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Скарата“

Проект - намигване към съвременната българска култура

Първо са  драсканиците из училищните тетрадки, после хип-хоп вълната го залива, а накрая идва и Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет. Това накратко е пътят към изкуството на нековенционалния художник Николай Божилов, който гостува на студио "Тезгях" в София от този петък.

На тезгяха Николай ще "извади" проекта си в развитие "Скарата", с който публиката тук ще се срещне за първи път. Всичко тръгва от Варна, където Николай и приятелката му Виктория Георгиева, или Sunshiners, са поканени да работят в Пространство за съвременно изкуство.

Проектът е продължение на едноименната творба, която представих през 2014-та в рамките на кураторска изложба на фондация "Кредо Култура" - съдържатели на  Съвременно пространство. Името й тогава беше "Култура ООД" и аз реших да бъда в ролята на миризливата скара по културните събития, разказва Николай. Идеята на "Скарата" е да ощипе публиката, продължава художникът.

Идеята беше, че исках да играя ролята на този фрапантен случай, в който отиваш на културно събитие и в целия този светски живот се появява отнякъде една будка, от която може да си вземеш скара, лютеница, кебаче и бира, примерно.

На откриването в София, освен задължителните кебапчета и кюфтета, ви очаква и изненада, но каква е тя, ще разберете, ако се отбиете до студио "Тезгях" на 15 септември от 8:30 часа.

Николай Божилов ще участва и в проекта на Никола Михов ReForget Your Past, който е част от фестивала "Sofia Art Book Fair".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще изчезнат ли важни трамвайни линии в София

Преди дни общинският съветник Войслав Тодоров обърна внимание, че на страницата на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" е публикувано изменение на Общия устройствен план, което предвижда премахването от движение на ключови трамвайни линии в София. Тодоров сподели, че ако то влезне в сила могат да бъдат премахнати линиите на..

публикувано на 17.11.17 в 18:30

Изтича времето за полезния ефект на антибиотиците

От няколко години в България се отбелязва Ден за правилното прилагане на антибиотиците, а от 2 години страната ни участва в Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. През 2017-а Седмицата е до 19 ноември. Най-тревожният въпрос, свързан с прилагането на антибиотици, е резистентността на бактериите..

публикувано на 17.11.17 в 16:44

12 писатели от Вишеградската четворка у нас за Софийския международен панаир на книгата

Съвременна европейска литература с фокус върху страните от Вишеградската четворка и България ще представи Софийският международен литературен фестивал. 5-тото му издание традиционно ще бъде в рамките на Софийския международен панаир на книгата от 12 до 17 декември в НДК. За среща с българската публика пристигат 12 чуждестранни писатели от..

публикувано на 17.11.17 в 16:37

Какви нарушения допускат търговците в зимните ни курорти

От Комисията за защита на потребителите вече се готвят за проверки по зимните курорти. Началото на инспекциите предстои до две седмици, а приоритетно ще се проверят хванати в нарушения през предишния сезон. От Комисията за защита на потребителите уточняват още, че към тях работи и Европейски потребителски център, към който потребителите могат да..

публикувано на 17.11.17 в 16:18
Рияд през нощта

Проф. Владимир Чуков за предимствата от владеенето на арабски език

Тази седмица в „Радиоприемница“ се интересувахме от чуждата култура, екзотичните и далечни езици и ползата, която носи тяхното познаване. В последния ден от работната седмица в ЕС решихме да разберем какви са предимствата от владеенето на арабски език, затова разговаряхме с арабиста проф. Владимир Чуков, а той пък ни разказа, че в арабския свят..

публикувано на 17.11.17 в 16:06