Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Скарата“

Проект - намигване към съвременната българска култура

Първо са  драсканиците из училищните тетрадки, после хип-хоп вълната го залива, а накрая идва и Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет. Това накратко е пътят към изкуството на нековенционалния художник Николай Божилов, който гостува на студио "Тезгях" в София от този петък.

На тезгяха Николай ще "извади" проекта си в развитие "Скарата", с който публиката тук ще се срещне за първи път. Всичко тръгва от Варна, където Николай и приятелката му Виктория Георгиева, или Sunshiners, са поканени да работят в Пространство за съвременно изкуство.

Проектът е продължение на едноименната творба, която представих през 2014-та в рамките на кураторска изложба на фондация "Кредо Култура" - съдържатели на  Съвременно пространство. Името й тогава беше "Култура ООД" и аз реших да бъда в ролята на миризливата скара по културните събития, разказва Николай. Идеята на "Скарата" е да ощипе публиката, продължава художникът.

Идеята беше, че исках да играя ролята на този фрапантен случай, в който отиваш на културно събитие и в целия този светски живот се появява отнякъде една будка, от която може да си вземеш скара, лютеница, кебаче и бира, примерно.

На откриването в София, освен задължителните кебапчета и кюфтета, ви очаква и изненада, но каква е тя, ще разберете, ако се отбиете до студио "Тезгях" на 15 септември от 8:30 часа.

Николай Божилов ще участва и в проекта на Никола Михов ReForget Your Past, който е част от фестивала "Sofia Art Book Fair".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община прекратява договорите на няколко строителни фирми

Няколко договора със строителни фирми ще бъдат прекратени, поради неизпълнения на текущи пътни ремонти в града. Това заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която посочи, че ще обяви кои са те в началото на следващата седмица. Въпреки тях, тя подчерта, че примерите за лошо изпълнение и забавяне са малко, а контролът върху проектите е..

публикувано на 26.09.17 в 18:40

Откриха Европейската седмица на биотехнологиите

Биотехнологиите се развиват с все по-бързи темпове. А това позволява изключително бърза и точна диагностика на много заболявания, изтъкнаха специалисти от Александровска болница, където официално бе открита Европейската седмица на биотехнологиите. Тя се чества за първи път у нас, а по света - от 2011 г., когато се навършват 60 години от..

публикувано на 26.09.17 в 17:22

Все повече българи избират образованието в чужбина още от средното училище

Все повече български деца избират да продължат образованието си зад граница, като началната възраст за кандидастване за училище в чужбина е 13 години. Данните изнесоха организаторите на международния проект „Световно образование“. Този уикенд в Международното изложение ще бъде в София и ще бъдат представени 50 учебни заведения за средно и висше..

публикувано на 26.09.17 в 16:49

Търг за магистрала "Хемус" се очаква през ноември

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков очаква през ноември да се обяви търгът за избор на изпълнител за автомагистрала „Струма“. Той обяви това по време на Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. - перспективи и предизвикателства“. Нанков посочи, че изключителен приоритет на правителството е и АМ..

публикувано на 26.09.17 в 16:43

На 10-ти октомври представят новата визия на площад "Света Неделя"

Вече три години екип от археолози работи по проучването на площад „Света Неделя“. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че благодарение на тяхната работа, софиянци и гостите на столицата имат възможност да разгледат и научат повече за историята на София, което пък допринася за развитието на културния туризъм в столицата. Кметът..

публикувано на 26.09.17 в 16:40