Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Скарата“

Проект - намигване към съвременната българска култура
Първо са  драсканиците из училищните тетрадки, после хип-хоп вълната го залива, а накрая идва и Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет. Това накратко е пътят към изкуството на нековенционалния художник Николай Божилов, който гостува на студио "Тезгях" в София от този петък.

На тезгяха Николай ще "извади" проекта си в развитие "Скарата", с който публиката тук ще се срещне за първи път. Всичко тръгва от Варна, където Николай и приятелката му Виктория Георгиева, или Sunshiners, са поканени да работят в Пространство за съвременно изкуство.

Проектът е продължение на едноименната творба, която представих през 2014-та в рамките на кураторска изложба на фондация "Кредо Култура" - съдържатели на  Съвременно пространство. Името й тогава беше "Култура ООД" и аз реших да бъда в ролята на миризливата скара по културните събития, разказва Николай. Идеята на "Скарата" е да ощипе публиката, продължава художникът.

Идеята беше, че исках да играя ролята на този фрапантен случай, в който отиваш на културно събитие и в целия този светски живот се появява отнякъде една будка, от която може да си вземеш скара, лютеница, кебаче и бира, примерно.

На откриването в София, освен задължителните кебапчета и кюфтета, ви очаква и изненада, но каква е тя, ще разберете, ако се отбиете до студио "Тезгях" на 15 септември от 8:30 часа.

Николай Божилов ще участва и в проекта на Никола Михов ReForget Your Past, който е част от фестивала "Sofia Art Book Fair".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотозащитата през лятото ни пази от слънчева алергия, пигментни петна и от рак

През лятото са необходими по-специални грижи за кожата, за да се чувстваме добре. Много от проблемите и кожните заболявания обичат лятото и се повлияват положително от слънцето. Някой хора обаче получават обрив след излагане на слънчевите лъчи. За други високите температури са свързани с обилно потене, а със свалянето на затворените обувки, идва и..

публикувано на 21.07.18 в 13:15

"Екстрийм Арт - Своге 2018" вдига адреналина

"Екстрийм Арт - Своге 2018" ще се проведе на 29 юли по скалните венци на Стара планина.  Целта на инициативата е по атрактивен начин да се привлече вниманието на жителите и гостите на Своге към активния спорт и забавленията на открито, да се покаже красотата, културната история и възможностите за отдих и туризъм в района.  Степента на екстремност..

публикувано на 21.07.18 в 10:00

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50