Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

„Скарата“

Проект - намигване към съвременната българска култура
Първо са  драсканиците из училищните тетрадки, после хип-хоп вълната го залива, а накрая идва и Факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет. Това накратко е пътят към изкуството на нековенционалния художник Николай Божилов, който гостува на студио "Тезгях" в София от този петък.

На тезгяха Николай ще "извади" проекта си в развитие "Скарата", с който публиката тук ще се срещне за първи път. Всичко тръгва от Варна, където Николай и приятелката му Виктория Георгиева, или Sunshiners, са поканени да работят в Пространство за съвременно изкуство.

Проектът е продължение на едноименната творба, която представих през 2014-та в рамките на кураторска изложба на фондация "Кредо Култура" - съдържатели на  Съвременно пространство. Името й тогава беше "Култура ООД" и аз реших да бъда в ролята на миризливата скара по културните събития, разказва Николай. Идеята на "Скарата" е да ощипе публиката, продължава художникът.

Идеята беше, че исках да играя ролята на този фрапантен случай, в който отиваш на културно събитие и в целия този светски живот се появява отнякъде една будка, от която може да си вземеш скара, лютеница, кебаче и бира, примерно.

На откриването в София, освен задължителните кебапчета и кюфтета, ви очаква и изненада, но каква е тя, ще разберете, ако се отбиете до студио "Тезгях" на 15 септември от 8:30 часа.

Николай Божилов ще участва и в проекта на Никола Михов ReForget Your Past, който е част от фестивала "Sofia Art Book Fair".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъждат въвеждане на еднопосочни улици в ж.к. „Лев Толстой“

На 25 януари т.г. от 18:00 ч. в ОКИ „Надежда“ ще бъде представен проект за нова организация на движението в ж.к. „Лев Толстой“ - на улиците, заключени в участъка между ул. „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, бул. „Рожен“, ул. „Ген. Никола Жеков“ и ул. „Република“. Проектът се разработва с цел подобряване организацията на движението и пропускателната..

публикувано на 16.01.18 в 17:57

Отбелязват с изложба 70 години специалност „Стенопис“ в НХА

С изложба в галерия "Академия", катедра "Стенопис" на Художествената академия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Професор Олег Гочев, ръководител на катедрата, изтъква че специалността реално съществува много повече от седем десетилетия, защото изкуството на стенопистта като учебна проблематика в дисциплината "Декоративно изкуство с приложение"..

публикувано на 16.01.18 в 16:42

Лекари настояват НЗОК да поема изцяло заплащането на кадриостимулаторите

Кардиолози настояват Здравната каса да поема на 100 процента заплащането на медицинските устройства, необходими на пациенти с риск за внезапна сърдечна смърт. От Сдружението по кардиостимулация и елкектрофизиология напомнят, че страната ни е на първо място в Европа по смъртност, причинена от внезапно спиране на сърцето. Медиците настояват новото..

публикувано на 16.01.18 в 16:41
The Cranberries

“Dreams” - "Кренбърис"

Днес в "Незабравимите" ни е тъжно, защото вече я няма дамата с уникалния глас и маниер на пеене, която няма как да бъде сбъркана, гласът на "Кренбърис" - Долорес О'Риърдън. Емблематична за 90-те, тя "изгасна" вчера, едва на 46 години, в Лондон. Истинска ирландка, през 1990 г., когато е на 19 години, тя се явява на прослушване за вокалистка на..

публикувано на 16.01.18 в 16:08

Актът за киберсигурност е революционен за ЕС

Тази седмица нашата „Радиоприемница“ е дигитална, в унисон с контекста на един от важните приоритети на Българското европредседателство: „Цифровата икономика и уменията на бъдещето“. Електронните комуникации, единният цифров пазар, авторските права, електронната неприкосновеност и киберсигурността са част от въпросите на дневен ред през..

публикувано на 16.01.18 в 15:43