Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Как да обучим и задържим успешните учители

През последните години броят на студентите в педагогически специалности в България се увеличава. Според рейтинговата система на висшите училища, педагогиката вече е на трето място по брой студенти сред всички професионални направления. Все по-малко, обаче, впоследствие се реализират като учители.
През учебната 2016/17 г. броят на учителите в общообразователни те училища, които са на възраст под 25 г., е едва 1% от близо 48 хил практикуващи учители в страната, сочат данните на НСИ и изследванията на фондация "Заедно в час".

Как да намерим, обучим и задържим успешните учители, един важен въпрос, а и темата на форума, който се организира съвместно от фондация "Заедно в час" и Синдиката на българските учители днес, във втора английска гимназия “Томас Джеферсън” в София.

Какви добри практики за привличане, подбор, обучение и задържане на преподаватели в сферата на училищното образование предлагат от фондация „Заедно в час“ - чуйте от репортажа на Александра Илиева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството.  По думите на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05

Преоткрийте София

Ако нямате планове за пътуване извън София този уикенд, ви предлагаме да обогатите културните си познания и да се потопите в историята на столицата ни чрез обиколка на едни от местата, които носят най-много спомени. Освен културните и историческите забележителности, добра идея е и разходката из Витоша, Люлинската или Лозенската планина. Кои са..

публикувано на 18.02.18 в 09:15

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50

Грижа за новородени и диагностика на бременни с най-модерна апаратура в 28-те области на страната

Мащабен проект на Министерството на здравеопазването направи възможен достъпът до високоспециализирана модерна апаратура за пренатална и неонатална диагностика и за грижа на бременните жени и най-малките пациенти във всички 28 области в страната. Основната му цел -  намаляване на детската смъртност в България. През 2016 г. в страната са умрели 423 деца..

публикувано на 17.02.18 в 13:35

Връхлети ли ни ноцебо ефектът, трябва да потърсим помощ

В "Контрасти" тази седмица се спряхме на ноцебо ефекта . Какво го поражда, до какво води, каква е ролята на родителите за неговата поява, кои по-често са засегнати от него-мъжете или жените и как може да се освободим от него? Тези въпроси коментира Яна Кирова . Терминът идва от латински и буквално означава “ще пострадам”. Докато при плацебо ефекта се..

публикувано на 17.02.18 в 11:05