Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Около 1000 са педагозите, които не достигат към момента в училищата, като най-голяма е липсата на преподаватели по математика и физика, информира СЕГА. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. На днешния 15 септември за първи път училищния праг ще прекрачат 75 хиляди първокласници. Всички те ще учат по нови учебници, както и учениците от втори, шести и осми клас. 26 от 2400-те школа у нас ще посрещнат новата учебна година с ремонтни дейности, показват пък данни на МОН за готовността на учебните заведения да посрещнат новата учебна 2017/18 г.
Виж повече

Столичният общински съвет прекрати градоустройствената процедура за строеж на небостъргач в “Стрелбище”, пише ТРУД. Общинските съветници единодушно решиха да поставят нова пречка пред намеренията на строителната фирма НИКМИ да издигне над 40 етажна сграда до кръстовището на булевардите “България” и “Петко Тодоров”. Небостъргачът предизвика редица протести на живущите в района. НИКМИ получава терена от Столичната община със замяна през 2006 г.
Виж повече

Заразени с фипронил български яйца са открити в две големи търговски вериги и в малки магазини в София и околностите, информира СТАНДАРТ. Те са с партидни номера 3BG04001, 1BG04001, 3BG04003, съобщи д-р Любомир Кулински от Агенцията за безопасност на храните. Той посъветва хората, които са купили от опасната стока, незабавно да я върнат в магазина. В тези партиди са засечени нива на фипронил от 0,027 милиграма на килограм при допустими 0,005. Опасна за живота обаче е концентрация от над 0,072 милиграма на кг. Яйцата са произведени в три наши ферми, които са затворени. Те са собственост на Консорциум "Агро бизнес" АД и "Агро Инвест продукт" ООД. Подозренията са, че производителят е пръскал със забранени препарати, съдържащи фипронил. На място във фермите са блокирани 152 000 яйца, в складовете на търговски вериги - 109 000, а в дистрибуционната мрежа - 99 700.
Виж повече

Над 100 000 яйца са блокирани в момента в търговските обекти, 109 000 са задържани в склад, а на място във фермите са блокирани 152 000 яйца, пише МОНИТОР. Това съобщи доктор Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ден след като от земеделското министерство обявиха, че в пакетиращ център за яйца у нас, обслужващ 3 ферми с кокошки носачки, са били открити яйца с фипронил.  Проверката продължава, вероятно става въпрос за използване на препарат не по предназначение, уточни доктор Стоева.
Виж повече

Шофьорска книжка вече ще се получава само след завършен 10 клас, гласят промени в Закона за движение по пътищата, съобщава СТАНДАРТ. Те ще влязат в сила веднага след обнародването им в Държавен вестник. Поправката обаче ще важи само за бъдещите водачи, които в момента са в клас. Хората, който отдавна са излезли от школото със завършено само основно образование, ще изкарват книжка по сегашния ред.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От 00:30 часа до 04:30 часа на 25.04.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства първо..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57