Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Аудио инсталацията "Звук като картина" е вече в сградата на БНР

Снимка: Радио София

След като в Деня на Европа - 9 май, в Регионалния исторически музей в София беше открита аудио изложбата на БНР - Радио София Звук като картина и беше на разположение на посетителите,
в
Деня на София - 17 септември, експозицията вече е разположена в сградата на БНР (ул. „Драган Цанков“ 4), във фоайето пред първо студио - пространство, в което по традиция гостуват художници със свои творби и откъдето минават слушатели и зрители на концертите, организирани в Радиото.

Проектът отново беше представен пред гости и служители на БНР и сега инсталацията предизвиква любопитството с възможността да се чуят автентичните гласове на Александър Божинов, Елисавета Багряна, тенора Петър Райчев, Панчо Владигеров и други.

Записите са от Златния фонд на Българското национално радио и в някаква степен предават атмосферата на обществения и културен дух в столицата отпреди повече от 70 години.

Припомняме, че Златният фонд на БНР се състои от над 15 хиляди звукови единици и продължава да се обогатява. Съдържа уникални записи на музикалното изкуство от всички жанрове, ценни интервюта със забележителни личности от всички сфери на културния и обществено-политически живот от България и света.

Специално изработената инсталация, съчетава стар радиоапарат и смарт устройство от ново поколение.
Звуковата изложба е адаптирана на английски език.

Проектът-изложба е финансиран по Програма „Култура“ на Столичната община.

Още по темата

Аудио изложбата „Звук като картина“ впечатлява с паметта за Стара София

Аудио изложбата на Радио София, експонирана в РИМ - София „Звук като картина“ предстои да бъде преместена в сградата на БНР, а поводът е 10-тата годишнина на столичното радио, която ще отбележим на 17 септември. Звуковата експозиция представя..

публикувано на 02.09.17 в 17:00

Завиден интерес предизвика инициативата "Звук като картина"

Повече от 7 хиляди души са видели само за месец аудио изложбата „Звук като картина“ в Регионалния исторически музей – София. Тя представя за първи път, под формата на обработени документални записи, европейското измерение на културата, традициите и..

публикувано на 03.07.17 в 15:15

„Звук като картина“ събира ретро стила и модерната визия в една неповторима аудиоизложба

В "Арте Вива" сега ще ви пренесем в част от атмосферата на едно радио събитие, което стартира в Деня на Европа 9 май и ще продължи до края на август. Става дума за аудио-изложбата "Звук като картина", експонирана в Регионалния исторически музей на..

публикувано на 13.05.17 в 18:05

Радио София представя столицата от началото на ХХ век в аудиоизложба „Звук като картина“

В Деня на Европа архивни записи от „Златния фонд“ на Българското национално радио представиха гласовете на емблематични фигури от културния и обществен живот на столицата в началото на ХХ в. „Това са онези българи, които смело можем да наречем..

публикувано на 09.05.17 в 17:29

По следите на изгубеното време в изложбата "Звук като картина" на Радио София

В Деня на Европа, Българското национално радио и програма "Радио София" решиха да потърсят европейското измерение на своя златен фонд чрез аудио-изложбата "Звук като картина". Тя беше открита преди обяд в Регионалния исторически музей-София и ще радва..

публикувано на 09.05.17 в 15:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Зелена линия София" - амбициозен екопроект за пешеходен и велотрафик

Архитектът Светослав Александров представи в предаването "Трафик София" проекта "Зелена линия София", разработен от него и арх. Християна Василева. Основната идея на проекта е замяна на една съществуваща и отдавна изоставена жп линия около София в..

публикувано на 25.04.18 в 17:56

София ще бъде домакин на първия Международен фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество

От 27 до 29 април, за първи път в България, ще се проведе Международният фестивал за детско и младежко научно-технологическо творчество „От винта!“ . Той ще се състои пред Руския културно-информационен център в София и е част от съвместната дейност на..

публикувано на 25.04.18 в 16:32

Албена Данаилова изпълнява "Севдана" на Георги Черкин

"Европейският музикален фестивал" събира тази вечер на сцената на зала "България" трима изявени български концертмайстори: Албена Данаилова - първата жена концертмайстор на оркестъра на Виенската Щатсопера, Димитър Иванов - водач на оркестъра на..

публикувано на 25.04.18 в 16:30
Патриша Ламбърт

Новите тютюневи продукти също съдържат никотин, вредят и трябва да бъдат регулирани като цигарите

На фона на очакваните промени в Закона за пушене на закрито в Столичната библиотека бяха представени вредите от нови продукти, навлизащи на българския пазар, промотирани от тютюневата индустрия. Според Патриша Ламбърт - директор на Международния..

публикувано на 25.04.18 в 16:22

"Топлофикация София": Високите сметки за март са коректни

Недоволни от сметките си за парно граждани се събраха на протест пред сградата на Министерството на енергетиката. Представители на протестиращите бяха приети на разговор с министър Теменужка Петкова. Междувременно от топлофикационното дружество заявиха, че..

публикувано на 25.04.18 в 15:57