Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Духовната семинария учениците получават не само добро образование, но и възпитание

Снимка: Олга Добрева, БНР

Това е хубаво на нашето училище, че ние имаме така една голяма приемственост като история и като традиция. Софийската духовна семинария е наследник на Самоковското духовно училище. Това каза Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, гост в Радиокафе в неделя.

Строежът на сегашната Софийска духовна семинария е започнал през 1902 г. с полагането на първия камък, който полага княз Фердинанд, а само след година в духовното училище започват да се водят и първите уроци.

Негово Високопреподобие разказа още, че сградата на Семинарията е проектирана от австрийския архитект Фридрих Грюнангер. През 1902 г. е започнал строежът на сградата от княз Фердинанд І и е завършена през 1905 година. Тя е приемник на Самоковското богословско училище, основано през1876-а с фонда, завещан на родния му град от митрополит Авксентий Велешки. На 20 януари 1903 г. започват първите редовни занимания на семинарията. По време на Балканската и Първата световна война пансионът на семинарията е използван за военна болница. През 1950 г. семинарията е преместена в Черепиш - близо до Черепишкия манастир, сградата е била Дворец на пионерите. Върната е на семинарията през 1990 г. На 2 август Министерският съвет одобрил проекта на Софийската духовна семинария и отпуснал 2,3 милиона лева за ремонт и реставрация на сградата.

Първите класове, които са започнали да учат са стигнали до 500 човека, които са обитавали нашата сграда и Софийската духовна семинария. През 1903 г. на Димитровден е осветен и храма. – разказа за Радиокафе Неговото Високопреподобие Архимандрит Пахомий

Едно от основните неща, което е показателно за семинарията, защото ние виждаме, че след Освобождението на България, едно от най-големите желания е било създаването на такива духовни училища, които да могат да дадат просвета на народа ни, защото знаем, че пет века - това е много време и българският народ е загубил доста от своето развитие. Основата, върху която е могло тогава да се гради и до ден днешен това е духовната основа.

Духовните училища са места, които дават и съхраняват нашата идентичност. Все повече хора проумяват, че Духовната семинария е място, където децата получават едно добро образование за по-нататъшното си развитие като граждани на България.

Днес децата са тези, които възпитават родителите си и възпитават по-големите. Аз не съм бил възпитан в религиозно семейство, но съм имал възможността чрез църквата и семинарията да проповядвам на моите близки изконните истини на християнството. Децата, които растат в семинарията, са тези, които говорят на родителите си, те са тези, които говорят на връстниците си, когато се връщат по родните краища. Това каза в предаването Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий.

Призивът на отец Пахомий към българското семейството и родителите е да възпитават религиозно децата си и да дават свободата те да се възпитават духовно това мога да кажа конкретно за за православието като изконна наша религия.

Да не се притесняват да записват децата си да учат в семинариите, както в Софийската духовна семинария, така и в Пловдивската духовна семинария – това са семинарии с дълги исторически традиции.

Образовайки децата си тук, те ще бъдат част от образованието на самите родители  и на обществото.

Нашите ученици в редовния курс, който е гимназиален всъщност са 90ученици от цяла България. Имаме и момчета, които идват извън пределите на България, каза за Радиокафе заместник-ректорът на Семинарията Негово Високопреподобие йеромонах Мелетий.

Учениците, които не са от София остават тук в Семинарията на пансион, т.е. предоставят им се помещения за спане също така и храна 3, 4 пъти на ден. Също така те участват и в нашето богослужение, каза йеромонах Мелетий. Софийската духовна семинария разполага и с богата библиотека, физкултурен салон, зала с компютри.

На въпроса как започва неделния ден за семинаристите, заместник-ректорът отговори:

В неделя нашето богослужение, което се явява и начало на деня започва в 8 часа. Неделният ден, както знаете е особен, той е възпоменание на Възкресението, затова така е по-празнично. Семинаристите се събират, всеки има различни отговорности в храма, някои служат в олтара и помагат на свещеника, друга част, които пеят на Клира, други деца, които седят в храма и също се молят или помагат за други дейности. Желанието ни е богослужението за нашите ученици, което е в началото и в края на деня е да ги въвлича и те да участват в него, а не те да бъдат някакво статично присъствие, коментира йеромонах Мелетий.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ е професионална гимназия със широко спектърно образование, каза секретарят на училището Слави Спасов. Освен общообразователните предмети тук се изучават и специализирани дисциплини, които са богословски, а освен това се учат и езици като църковнославянски, гръцки и латински.

Това, което е характерно за Семинарията е, че се набляга на възпитанието, обясни секретарят на Софийската духовна семинария Слави Спасов. Той допълни: Децата, който са на пансион, те са 24 часа заедно със своите и преподаватели и възпитатели и по този начин те винаги пряко са свързани с тях и с този обучителен процес , който трябва да е през целия живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Mamma Mia! Отново заедно" в кината от днес

"Mamma Mia! Отново заедно" - продължението на един от най-забележителните мюзикъли на десетилетието e вече факт и у нас. 29 годишната  Лили Джеймс (звездата от "Пепеляшка" и "Зад волана") ще бъде в светлината на прожекторите като младата Дона, а Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Стелан Скарсгард и Колин Фърт отново ще радват киноманите с невероятното си..

публикувано на 20.07.18 в 17:33

АРЕ да се образоваме

Новият социално-образователен проект "Апетит за образователна промяна" стартира със събития, свързани с развитието на децата извън училище. Програмата е насочена към ученици от 4 до 10 клас, като целта е да се създаде среда, в която да се до обогатяват вече придобитите в училище знания и умения с помощта на практическо обучение.  Първата серия от събития..

публикувано на 20.07.18 в 17:05

Боклукът няма място в планината

Планината е място, където да отидем на разходка, на излет, да спортуваме, да се срещнем с приятели, да се насладим на невероятно чист въздух, тишина и спокойствие.  В последните години, обаче, планината се превръща и в място, където да караме кола, да палим огън, да изхвърляме боклука си в импровизираните кошчета около хижите и по екопътеките, или ако..

публикувано на 20.07.18 в 14:50

Над 200 хил. лева планира Столичната община за ремонти на църковни храмове

Над 200 хил.лв. е сумата, която кметът на София Йорданка Фандъкова предлага да бъде отпусната за строителство и рекострукция на църковни храмове през тази година. От няколко години Столичният общински съвет утвърждава средства за подкрепа на духовните общности, като се очаква докладът с предложението да бъде приет на следващото заседание на Съвета..

публикувано на 20.07.18 в 14:37

Mr. VоG налива догоре това лято

„Проекти крадени, милиони гледания купени… Наливай догоре!“ - още първите думи в новото парче „Наливай догоре“ на Mr. VоG в колаборация с мистериозния артист, криещ се под арт псевдонима OPSA, са предпоставка за тотален хит. А като добавим денс бийта, саркастичния текст и якото видео, със сигурност песента ще бъде сред любимите на всички диджеи...

публикувано на 20.07.18 в 14:34