Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

В Духовната семинария учениците получават не само добро образование, но и възпитание

Снимка: Олга Добрева, БНР

Това е хубаво на нашето училище, че ние имаме така една голяма приемственост като история и като традиция. Софийската духовна семинария е наследник на Самоковското духовно училище. Това каза Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, гост в Радиокафе в неделя.

Строежът на сегашната Софийска духовна семинария е започнал през 1902 г. с полагането на първия камък, който полага княз Фердинанд, а само след година в духовното училище започват да се водят и първите уроци.

Негово Високопреподобие разказа още, че сградата на Семинарията е проектирана от австрийския архитект Фридрих Грюнангер. През 1902 г. е започнал строежът на сградата от княз Фердинанд І и е завършена през 1905 година. Тя е приемник на Самоковското богословско училище, основано през1876-а с фонда, завещан на родния му град от митрополит Авксентий Велешки. На 20 януари 1903 г. започват първите редовни занимания на семинарията. По време на Балканската и Първата световна война пансионът на семинарията е използван за военна болница. През 1950 г. семинарията е преместена в Черепиш - близо до Черепишкия манастир, сградата е била Дворец на пионерите. Върната е на семинарията през 1990 г. На 2 август Министерският съвет одобрил проекта на Софийската духовна семинария и отпуснал 2,3 милиона лева за ремонт и реставрация на сградата.

Първите класове, които са започнали да учат са стигнали до 500 човека, които са обитавали нашата сграда и Софийската духовна семинария. През 1903 г. на Димитровден е осветен и храма. – разказа за Радиокафе Неговото Високопреподобие Архимандрит Пахомий

Едно от основните неща, което е показателно за семинарията, защото ние виждаме, че след Освобождението на България, едно от най-големите желания е било създаването на такива духовни училища, които да могат да дадат просвета на народа ни, защото знаем, че пет века - това е много време и българският народ е загубил доста от своето развитие. Основата, върху която е могло тогава да се гради и до ден днешен това е духовната основа.

Духовните училища са места, които дават и съхраняват нашата идентичност. Все повече хора проумяват, че Духовната семинария е място, където децата получават едно добро образование за по-нататъшното си развитие като граждани на България.

Днес децата са тези, които възпитават родителите си и възпитават по-големите. Аз не съм бил възпитан в религиозно семейство, но съм имал възможността чрез църквата и семинарията да проповядвам на моите близки изконните истини на християнството. Децата, които растат в семинарията, са тези, които говорят на родителите си, те са тези, които говорят на връстниците си, когато се връщат по родните краища. Това каза в предаването Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий.

Призивът на отец Пахомий към българското семейството и родителите е да възпитават религиозно децата си и да дават свободата те да се възпитават духовно това мога да кажа конкретно за за православието като изконна наша религия.

Да не се притесняват да записват децата си да учат в семинариите, както в Софийската духовна семинария, така и в Пловдивската духовна семинария – това са семинарии с дълги исторически традиции.

Образовайки децата си тук, те ще бъдат част от образованието на самите родители  и на обществото.

Нашите ученици в редовния курс, който е гимназиален всъщност са 90ученици от цяла България. Имаме и момчета, които идват извън пределите на България, каза за Радиокафе заместник-ректорът на Семинарията Негово Високопреподобие йеромонах Мелетий.

Учениците, които не са от София остават тук в Семинарията на пансион, т.е. предоставят им се помещения за спане също така и храна 3, 4 пъти на ден. Също така те участват и в нашето богослужение, каза йеромонах Мелетий. Софийската духовна семинария разполага и с богата библиотека, физкултурен салон, зала с компютри.

На въпроса как започва неделния ден за семинаристите, заместник-ректорът отговори:

В неделя нашето богослужение, което се явява и начало на деня започва в 8 часа. Неделният ден, както знаете е особен, той е възпоменание на Възкресението, затова така е по-празнично. Семинаристите се събират, всеки има различни отговорности в храма, някои служат в олтара и помагат на свещеника, друга част, които пеят на Клира, други деца, които седят в храма и също се молят или помагат за други дейности. Желанието ни е богослужението за нашите ученици, което е в началото и в края на деня е да ги въвлича и те да участват в него, а не те да бъдат някакво статично присъствие, коментира йеромонах Мелетий.

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ е професионална гимназия със широко спектърно образование, каза секретарят на училището Слави Спасов. Освен общообразователните предмети тук се изучават и специализирани дисциплини, които са богословски, а освен това се учат и езици като църковнославянски, гръцки и латински.

Това, което е характерно за Семинарията е, че се набляга на възпитанието, обясни секретарят на Софийската духовна семинария Слави Спасов. Той допълни: Децата, който са на пансион, те са 24 часа заедно със своите и преподаватели и възпитатели и по този начин те винаги пряко са свързани с тях и с този обучителен процес , който трябва да е през целия живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският посланик откри Салона за обучение и професионална реализация

Серия от тематични ателиета за придобиване на техники и знания, необходими при обучението във висшите учебни заведения, както и умения за намиране на работа и стаж, са част от тазгодишното издание на Салон "Обучение и професионална реализация“, организиран от Френския институт.  В изложението тази година се включват над 10 университета и..

публикувано на 20.10.17 в 18:20

Болните от муковисцидоза се нуждаят от центрове за лечение и повече средства за медикаменти

Създаването на регистър на болните от рядкото заболяване муковисцидоза, както и центрове за терапия на тези пациенти в България са от основно значение за лечението на болестта у нас. Около това мнение се обединиха специалисти и пациентски организации в първия ден на Осмата югоизточна европейска конференция по муковисцидоза. Във форума, който ще продължи..

публикувано на 20.10.17 в 17:31

TEDx - идеите, които си струват да бъдат споделяни

На 27 януари 2018 г. в столицата ще се проведе TEDxVitosha: Щастливците. Форматът, който представлява програма от местни, самостоятелно организирани събития, и който събира хора, които споделят преживяване, е част от мрежата TED. Тя пък от своя старна е неправителствена организация, посветена на „идеите, които си струва да бъдат споделяни“...

публикувано на 20.10.17 в 17:03

Светослав Малинов: Негативите от Брекзит се стоварват най-вече върху гражданите

Сред най-обсъжданите международни теми от последните месеци е излизането на Великобритания от ЕС. Преговорите вървят на много нива, някак бавно и дори мъчително. За повече яснота и за една интересна идея, свързана с Брекзит и програмата Еразъм , Лили Големинова разговаря с един от българските евродепутати, който иначе е доцент по история на..

публикувано на 20.10.17 в 15:49

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите..

публикувано на 20.10.17 в 12:07