Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Руско Русков с мотор по Пътя на коприната

Какво е усещането да изминеш 20 хиляди км. през непознати земи
Памир
Снимка: Rusko Ruskov/Facebook
Много изненади, много позитивни емоции и срещи само с приятни хора. Това са най-силните впечатления на Руско Русков, който пропътува с мотора си 20 хиляди километра за 2 месеца.

3D артистът мина през пустините, планините и равнините на Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Русия, Украйна, Румъния - следвайки древния търговски Път на коприната.

Руско Русков е на 31г., от Търговище, но живее в София. През 2016 г. прави първото си по-сериозно пътуване с мотор - обиколка на България. Харесва му като усещане и решава да направи доста по-дълго пътешествие. Така той тръгва по Пътя на коприната.

Минава през 10 държави и прави около 9 хиляди снимки по пътя си. Подготовката му отнема около 7 месеца, защото пътува сам, а това означава, че превозното средство трябва да е в изключително добро състояние. Температурните амплитуди по пътя пък варират от 0 до 52 градуса. Това изисква специални дрехи, но от друга страна багажът трябва да е сведен до минимум. Получаването на визи е било най-трудната част от подготовката. Взимането на виза за Туркменистан му отнело най-много време и усилия, затова пък преживяването в страната си струвало, разказа ни Руско Русков.

Руско Русков е изненадан положително от посещението си в Иран. Там е срещнал най-гостоприемното отношение по време на пътуването си. Казва, че дори и за миг не се е почувствал застрашен в страната.

Моторът, с който Руско пътува, е 1300 кубика и е със 160  конски сили. За подобно пътуване, обаче, не е необходимо да притежавате такава силна машина, казва той и допълва, че в Памир се е запознал с мъж и жена, които обикалят света със скутер.

Още за пътуването на Руско Русков - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 30 инсталации представят научни явления и закони в Музей - Експериментариум в "София Тех Парк"

“София Тех Парк“ организира днес информационен ден по втората фаза на проекта „Научно-технологичен парк“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Първата фаза на проекта беше реализирана с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 година...

публикувано на 17.01.18 в 19:16

VORTEX вкарва публиката в състояние на неопределеност

"Театър на сетивата София" представя VORTEX - новия и дългоочакван проект от вида „театър на сетивния лабиринт“. Спектакълът превръща публиката в съставен елемент от случващото се, тя се разделя с обичайната си сигурност и попада в състояние на неопределеност. Вероятно, точно в това е разликата между традиционния и сетивния театър.  Актрисата и..

публикувано на 17.01.18 в 18:27

Акушерките настояват за самостоятелни практики и начална заплата, колкото 3 минимални

Дни преди професионалния си празник – Бабинден (21 януари), акушерки и специалисти по здравни грижи изпращат до държавни и здравни институции Декларация с искания за условията на работа и заплащането. Те настояват за регламентиране на акушерски пренатални, постнаталани и патронажни грижи; изработване и приемане на акушерски стандарт, съобразен с..

публикувано на 17.01.18 в 16:52

Най-голямото сватбено събитие в страната с 10-о юбилейно издание

За десети пореден път София ще бъде домакин на изложението, което ще събере над 50 фирми от всички сфери на сватбената индустрия. След като вземат решение за съвместно съжителство, двойките се сблъскват с по-трудната част от това да кажеш ДА - организацията на сватбата. Зад мечтания сватбен ден стои много труд по организацията, контакт с много фирми..

публикувано на 17.01.18 в 16:22

Escape room и българското училище

През последните години пъзел стаите се превърнаха в хит сред малки и големи, защото са забавен начин да избягаме от натовареното напрежение и да се превърнем в детективи и да попаднем в приказка. Една българска студентка обаче създаде образователна пъзел стая, която вече успешно се прилага в училище. Това е 21-годишната Катерина Ценкуловска,..

публикувано на 17.01.18 в 16:19