Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Руско Русков с мотор по Пътя на коприната

Какво е усещането да изминеш 20 хиляди км. през непознати земи
Памир
Снимка: Rusko Ruskov/Facebook
Много изненади, много позитивни емоции и срещи само с приятни хора. Това са най-силните впечатления на Руско Русков, който пропътува с мотора си 20 хиляди километра за 2 месеца.

3D артистът мина през пустините, планините и равнините на Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Русия, Украйна, Румъния - следвайки древния търговски Път на коприната.

Руско Русков е на 31г., от Търговище, но живее в София. През 2016 г. прави първото си по-сериозно пътуване с мотор - обиколка на България. Харесва му като усещане и решава да направи доста по-дълго пътешествие. Така той тръгва по Пътя на коприната.

Минава през 10 държави и прави около 9 хиляди снимки по пътя си. Подготовката му отнема около 7 месеца, защото пътува сам, а това означава, че превозното средство трябва да е в изключително добро състояние. Температурните амплитуди по пътя пък варират от 0 до 52 градуса. Това изисква специални дрехи, но от друга страна багажът трябва да е сведен до минимум. Получаването на визи е било най-трудната част от подготовката. Взимането на виза за Туркменистан му отнело най-много време и усилия, затова пък преживяването в страната си струвало, разказа ни Руско Русков.

Руско Русков е изненадан положително от посещението си в Иран. Там е срещнал най-гостоприемното отношение по време на пътуването си. Казва, че дори и за миг не се е почувствал застрашен в страната.

Моторът, с който Руско пътува, е 1300 кубика и е със 160  конски сили. За подобно пътуване, обаче, не е необходимо да притежавате такава силна машина, казва той и допълва, че в Памир се е запознал с мъж и жена, които обикалят света със скутер.

Още за пътуването на Руско Русков - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Пенка Кунева

Пенка Кунева: Музиката ни кара да изпитваме емоции

Композитор съм на музика за филми, видеоигри и телевизия. Работя в Лос Анджелис от деветнайсет години, а страстта към филмите и видеоигрите идва от това, че в България бабите са ни разказвали много приказки. Така се представя Пенка Кунева, българката, която от деветнайсет години има успешна кариера на композитор в Холивуд. На въпросa: "Кога е..

публикувано на 18.03.18 в 12:00
град Самоков

Самоков - добра идея за уикенд почивка близо до София

Едно от приятните места за отдих в близост до столицата е Самоков. Градът се намира на около 60 км. от София и е част от Стоте национални туристически обекта. На 12 км. от Самоков се намира туристическият комплекс Боровец, който предлага отлична възможност за практикуване на зимни спортове. В близост е и туристическият комплекс „Мальовица“ и..

публикувано на 18.03.18 в 11:00
Веско Ешкенази

Веско Ешкенази: От постъпването си в оркестъра мечтая за този концерт

Кралският Концертгебау оркестър - Амстердам за първи път ще свири в България на 30 юни в НДК. София е предпоследната спирка от европейското му турне „Кралският Концертгебау оркестър среща Европа “ (RCO meets Europe ), което включва концерти в 28 европейски държави.  За цигуларя Веско Ешкенази , който от осемнайсет години е концертмайстор на..

публикувано на 17.03.18 в 15:30
Цирикова църква

До храма "Св. Дух" - паметник на мъчениците от Цирикова църква

На около 2 часа пешеходно разстояние от Чудните мостове, над с. Забърдо в Родопите, се намира връх Цирикова църква. В местността, наречена по-късно Кабата, сред широката поляна, до средата на XVII век, е имало църква. Легендата гласи, че по време на помохамеданчванията там, българите отказали да приемат чуждата вяра. Те били вкарани в черквата, където..

публикувано на 17.03.18 в 11:35

Перфекционизмът често носи напрежение и емоционална болка

Перефекционизмът - добро или зло? Кога и защо се появява и какво издава? До какво води и как да се справим с него? С тези въпроси се обърнахме към психолога Яна Кирова в предаването ни "Контрасти". В съвременната култура ние сме склонни да се възхищаваме от перфекционизма заради високите стандарти, които поставя. Дали обаче цената си струва? Особено..

публикувано на 17.03.18 в 10:45