Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Десет години след успеха в конкурса "Кралица Елизабет"

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Пламена Мангова
Снимка: личен профил

Изминалите десет години след второто място в конкурса "Кралица Елизабет" (2007 г.) бяха много важни в моя професионален живот, казва пианистката Пламена Мангова. Тя е категорична, че това е време, в което кариерата й се развива изключително активно. Работата й я среща с големи диригенти, но по думите й много по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и много други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че успехът не е предопределен, а трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.


Ангажиментите през тези десет години отвеждат Пламена на различни места по света. "Свирила съм в най-престижните зали на почти цяла Европа", казва пианистката и допълва: "Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да разгледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което засега не винаги е възможно.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално задължение, когато човек има знания да ги предава, да има приемственост.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, макар по думите й репертоарът на пианистите да е необятен като океан. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

В "Ритъмът на столицата" очаквайте

Зам.-кметът на София Йоана Христова представи системата за ранно предизвестяване за замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Системата е разработена от екип на БАН. От Златина Йовкова ще научим подробностите. В Университета по архитектура, строителство и геодезия в София довечера ще бъде представена спечелената кандидатура за INCM Vitosha 2018 -..

публикувано на 12.12.17 в 13:58
Катя Кремзер

Катя Кремзер чете коледни приказки и зимни стихове на Панаира на книгата

Въпреки предколедното настроение не бива да забравяме, че има хора, които страдат, които се нуждаят от подкрепа. И тези нужди съществуват и след празниците. Това отбеляза в ефира на Радио София поетесата Катя Кремзер. Тя от години живее във Виена и разказа как там е традиция преди празника в училищата децата да изработват собственоръчно играчки,..

публикувано на 12.12.17 в 13:51

С черни бузи, с черна четка...

В предаването "Радиолексикон" попитахме децата от 43-а детска градина „Талант“ в столичния квартал "Гоце Делчев" с какво се топлим през зимата иии... по-интересното - кой е КОМИНОЧИСТАЧЪТ  и как изглежда той. Събеседниците ни обясниха всеки възможен начин за отопляване през зимата, както за навън, така и вкъщи. Получихме безценните знания -..

публикувано на 12.12.17 в 12:26

Циркът е празник за децата, но привлича всеки, запазил възхищението от човешките качества

Блясък, светлини, смях… Акробатични и илюзионни трикове, клоуни и дресьори… След тези думи, разбира се, асоциациите ни водят към цирковата арена. В предколедна София празниците за децата могат да започнат още тези дни – с представление на цирк „Иванов“, например. В програмата ни имаме номера с фолклорна тематика и това много се харесва,..

публикувано на 12.12.17 в 11:17

Библиотеката на НАТФИЗ пази безценни филмови и литературни съкровища

„10 от 70“ -  под този надслов премина Денят на отворените врати на Библиотеката в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Всъщност, библиотеката в НАТФИЗ е създадена две години преди да бъде учредено Държавното висше театрално училище - още през 1946 година. Библиотеката разполага с много богат литературен и филмов фонд, а..

публикувано на 11.12.17 в 20:00