Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Десет години след успеха в конкурса "Кралица Елизабет"

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Пламена Мангова
Снимка: личен профил

Изминалите десет години след второто място в конкурса "Кралица Елизабет" (2007 г.) бяха много важни в моя професионален живот, казва пианистката Пламена Мангова. Тя е категорична, че това е време, в което кариерата й се развива изключително активно. Работата й я среща с големи диригенти, но по думите й много по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и много други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че успехът не е предопределен, а трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.


Ангажиментите през тези десет години отвеждат Пламена на различни места по света. "Свирила съм в най-престижните зали на почти цяла Европа", казва пианистката и допълва: "Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да разгледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което засега не винаги е възможно.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално задължение, когато човек има знания да ги предава, да има приемственост.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, макар по думите й репертоарът на пианистите да е необятен като океан. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дичо и Теди Кацарова със съвместен проект - "Остани"

Дичо и Теди Кацарова заснеха първия си дует в специално отворените за тях “Царски зали” на Военна академия, където Цар Фердинанд е отсядал при посещенията си и е разполагал с работен кабинет. „Остани“ има романтична тематика, звучи емоционално и въздействащо, благодарение на участието на София госпъл хор. Специално за снимките на видеото,..

публикувано на 22.06.18 в 12:13

Този уикенд Dolna Malina Open Air Festival ще бъде музика

Dolna Malina Open Air Festival се провежда за втора поредна година. Целта му е да обедини изкуство, спорт и благотворителност, като даде възможност на автори и спортисти от различни направления да се срещнат и да представят своето изкуство и талант под формата на турнири, състезания, работилници, изложби, концерти, представления, шоута, тематични партита..

публикувано на 22.06.18 в 11:04

Майсторилници, прожекции и други хубавини предлага Фестивалът на солидарността

За втора поредна в София се организира Фестивал на солидарността . Ще се проведе на 23 и 24 юни пред Музея за история на София. Събитието е продължение на успешното му първо издание от май 2017 г. Целта на фестивала е да подчертае значението на солидарността в най-широк смисъл - между различни групи хора, между културите, поколенията,..

публикувано на 22.06.18 в 10:35
Търсене на електромобили напоследък изпреварва инфраструктурата за тези возила - констатират специалистите

Електромобилът е по-евтин от дизеловия

В София дишаме мръсен въздух, защото автомобилите ни са стари. За да инвестираме в по-щадящи околната среда возила обаче трябва да бъдем стимулирани и какъв по-добър начин за това от данъчните облекчения? За това настояват от „Активни потребители“, които организираха кръгла маса на тема „Автомобилите и мръсния въздух“, която се проведе в столицата...

обновено на 22.06.18 в 10:25

Сузана Клинчарова се доверява на цигуларя Георги Вълчев за рецитала си в камерна зала "България"

Днес - в деня на музиката, известната арфистка Сузана Клинчарова ще изнесе рецитал в камерна зала "България". Той е част от програмата на Софийски музикални седмици и е със специалното участие на цигуларя Георги Вълчев. Проф. Клинчарова казва, че е много важно с човека, който си на сцената, да имате "професионално доверие" един към друг..

публикувано на 21.06.18 в 16:44