Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Десет години след успеха в конкурса "Кралица Елизабет"

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Пламена Мангова
Снимка: личен профил

Изминалите десет години след второто място в конкурса "Кралица Елизабет" (2007 г.) бяха много важни в моя професионален живот, казва пианистката Пламена Мангова. Тя е категорична, че това е време, в което кариерата й се развива изключително активно. Работата й я среща с големи диригенти, но по думите й много по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и много други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че успехът не е предопределен, а трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.


Ангажиментите през тези десет години отвеждат Пламена на различни места по света. "Свирила съм в най-престижните зали на почти цяла Европа", казва пианистката и допълва: "Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да разгледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което засега не винаги е възможно.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално задължение, когато човек има знания да ги предава, да има приемственост.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, макар по думите й репертоарът на пианистите да е необятен като океан. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прея представя на живо "Убиец на време"

Тази вечер, 23 февруари, на сцената на столичен клуб артистичната Прея ще представи за първи път на живо своята най-нова песен „Убиец на време". С парчето гласовитата изпълнителка покори радио и телевизионния ефир в края на миналата година. Освен новите парчета, певицата и нейната банда ще изпълнят и любимите на феновете тракове „Всички наши..

публикувано на 23.02.18 в 19:00
Здравко Здравков

Ниски сгради с единен облик и северно разширяване на София в плановете за облик на града

Темата за проблемите и предизвикателствата пред инвеститорите, строителните предприемачи и брокерите на имоти беше в основата на Първа Бизнес закуска за тази година, свързана с облика на София и недвижимите имоти. Главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира: Работим за промяна на нормативните актове, защото липсата на ясни регламенти..

публикувано на 23.02.18 в 16:32

Кукери, бабугери и джамали „На гости у Шопско“

На 24 февруари 2018 г. от 10:00 ч. на площад "Независимост" в град Елин Пелин ще се проведе II-ри Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско” с участието на кукери, сурвакари, джамали, деведжии, бабугери, старци и други маскарадни състави от цялата страна. 10 групи с над 400 участници се очакват на празника, по време на който ще..

публикувано на 23.02.18 в 16:30

От 1 март евроделегатите в НДК ще видят традиционни български занаяти

От 1 март на „Улица на занаятите“ в НДК ще има демонстрации за делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС на традиционни български занаяти. Организаторите целят, освен да запознаят делегатите с българския бит и култура, да ги вдъхновят да станат посланици на българското в техните държави. Защо не и да представят страната ни като..

публикувано на 23.02.18 в 16:15

Валидираха марка, посветена на Китайската Нова година

"Български пощи" валидира нова марка на тема "Китайска Нова година - година на Жълтото куче". Десетки филателисти се събраха в Музея на съобщенията в София, за да бъдат сред първите, сдобили се с ограничените бройки, тъй като тиражът е лимитиран. 2 600 години пр. н. е.император Хуан Ди въвежда зодиакалниякалендар в Китай. Според него 12-те..

публикувано на 23.02.18 в 16:06