Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Десет години след успеха в конкурса "Кралица Елизабет"

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Пламена Мангова
Снимка: личен профил

Изминалите десет години след второто място в конкурса "Кралица Елизабет" (2007 г.) бяха много важни в моя професионален живот, казва пианистката Пламена Мангова. Тя е категорична, че това е време, в което кариерата й се развива изключително активно. Работата й я среща с големи диригенти, но по думите й много по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и много други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че успехът не е предопределен, а трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.


Ангажиментите през тези десет години отвеждат Пламена на различни места по света. "Свирила съм в най-престижните зали на почти цяла Европа", казва пианистката и допълва: "Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да разгледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което засега не винаги е възможно.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално задължение, когато човек има знания да ги предава, да има приемственост.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, макар по думите й репертоарът на пианистите да е необятен като океан. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15