Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Десет години след успеха в конкурса "Кралица Елизабет"

Пламена Мангова: Когато човек има знания, трябва да ги предава

Пламена Мангова
Снимка: личен профил

Изминалите десет години след второто място в конкурса "Кралица Елизабет" (2007 г.) бяха много важни в моя професионален живот, казва пианистката Пламена Мангова. Тя е категорична, че това е време, в което кариерата й се развива изключително активно. Работата й я среща с големи диригенти, но по думите й много по-ценно е, че те са изключителни музиканти, като сър Колин Дейвис, сър Андрю Дейвис, Валтер Велер, Жан-Бернар Помие и много други. От българските диригенти Пламена Мангова отбелязва имената на маестро Емил Табаков, Георги Димитров, Найден Тодоров, Станислав Ушев. Щастлива е, че и в чужбина, и в България е имала късмет с фантастични музиканти. Убедена е обаче, че успехът не е предопределен, а трябва да работиш сериозно, да вникваш в детайлите и най-вече да имаш сцена - професионална, на която да се изявиш.


Ангажиментите през тези десет години отвеждат Пламена на различни места по света. "Свирила съм в най-престижните зали на почти цяла Европа", казва пианистката и допълва: "Извън Европа съм била и в Южна Африка, и в Израел, в Русия, в Нова Зеландия, в Япония и Корея. Засега не съм била в Канада и Австралия". Желанието, което има е, когато пътува за концерти да има време да разгледа и културните забележителности на съответните места - нещо, което засега не винаги е възможно.  

Като млад професор тя прави майсторски класове. Последният е в Сантандер (Испания) през месец юли тази година. Категорична е, че е морално задължение, когато човек има знания да ги предава, да има приемственост.

Амбицията й е да научи колкото може повече репертоар, макар по думите й репертоарът на пианистите да е необятен като океан. 

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

Теми и събеседници в "Ритъмът на столицата" днес

В "Ритъмът на столицата днес" очаквайте: До средата на декември ще е ясна концепцията за изплащането на втората пенсия, стана ясно по време на конференциятa "Еволюцията на пенсионните модели", на която БНР е медиен партньор. Още за форума ще ни разкаже Марта Младенова. Пред болница  „Царица Йоанна-ИСУЛ” бе даден стартът на кампанията за ограничаването..

публикувано на 17.10.17 в 13:36
Герасим Дишлиев с Фелипе Магана

Внимание - мим на пътя!

Човек на пътя, световноизвестен мим, ученик на великия Марсел Марсо - Герасим Дишлиев в е главната роля на това издание на "Кой кой е". Срещаме го в малкия промеждутък от време, в което е в България, за творчески уъркшоп по покана на фондация "Плводив 2019". Герасим е роден в Свиленград, мястото, на което по един или друг начин винаги се..

публикувано на 17.10.17 в 12:51

Тони Николов откри завършека на „Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология – трите тома „Бит и душевност на нашия народ“ се смятат за класика в тази наука. Писателят и журналист, създател на портала kultura.bg..

публикувано на 17.10.17 в 11:46
НХА,фасада

Катедра "Сценография" в НХА отбелязва своята 70-та годишнина с изложба

Тази година катедра „Сценография“ в Националната художествена академия отбелязва своята 70-та кръгла годишнина. По този повод на 11.10. 2017 г. в галерия „Академия“ беше открита изложба на преподавателите и студентите от специалността. В нея почетно място е отделено на основателя проф. Иван Пенков и преподавателите, допринесли за развитието на..

публикувано на 17.10.17 в 10:40

Доброволци осигуряват кувьоз срещу пластмасови капачки

За хиляди новородени първите мигове на този свят са битка, за това те се поставят в защитената среда на кувьоз. Всяко трето дете в България, обаче, получава увреждане на очите, което се получава поради остарялата на места болнична техника. Във връзка с това, доброволци организират кампания за събиране на пластмасови капачки и връщането им в..

публикувано на 17.10.17 в 09:40