Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След трийсет години завръщане на сцената на "Софийската опера"

Веселина Кацарова: Искам в България да има добра енергия

Веселина Кацарова
Снимка: архив

Всяко мое участие в България през тези години е свързано с респект и уважение към моите колеги, казва мецосопраното Веселина Кацарова, която пристигна тези дни за участие в заключителния концерт на фестивала "Пиано екстраваганца", и която ще изпълни ролята на Еболи в операта "Дон Карлос" на Верди в Софийската опера на 20 и 22 октомври. 

Тя припомня, че е пяла на сцената на Софийската опера, когато е била студентка. Тук е и нейният дебют, когато завършва Консерваторията, в "Набуко", след което през месец юли 1989 г. напуска България, но както казва "не за да продължи да учи", а защото е имала договори за работа в операта в Цюрих и във Виенската щатс опера  (благодарение на маестро Херберт фон Караян). Затова и апелът й към младите певци е да работят "стъпка по стъпка" (от лек към по-драматичен репертоар) така, както в началото тя се връща към Моцарт, въпреки договора, който има в Бордо за "Дон Карлос" с Мирела Френи (1989 г.).

Една дълга кариера означава гласът и личността да се развиват, казва Веселина Кацарова и допълва: "Певците с трийсет и четирийсетгодишна кариера бяха пример за мен". За дългата кариера е важно да имаш солидна вокална техника, да правиш по-малко експерименти с гласа (да не пееш болен), да имаш вродена, а не академична интелигентност, естетика, мъдрост, самочувствие, но не прекалено, дисциплина, както и желание да продължиш да работиш върху себе си.  

От една година Веселина Кацарова е и артистичен директор на операта в Стара Загора. Думите й за родния град, за операта, за хората, които работят там, са пълни с любов. Категорична е, че хората трябва да бъдат мотивирани, да обикнат пак това, което правят. Желанието й е в България, както извън нея, да се събират различни култури. Като потвърждение на думите й - на 26 октомври тя ще пее в "Дон Карлос" в Стара Загора заедно с френския певец Сирил Ровери, който ще гостува и в Софийската опера на 20 октомври.ВИЖТЕ ОЩЕ

Сузана Клинчарова се доверява на цигуларя Георги Вълчев за рецитала си в камерна зала "България"

Днес - в деня на музиката, известната арфистка Сузана Клинчарова ще изнесе рецитал в камерна зала "България". Той е част от програмата на Софийски музикални седмици и е със специалното участие на цигуларя Георги Вълчев. Проф. Клинчарова казва, че е много важно с човека, който си на сцената, да имате "професионално доверие" един към друг..

публикувано на 21.06.18 в 16:44

Хората с увреждания искат равно право на лична помощ

Хората с увреждания у нас настояват личната помощ да бъде записана в Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания. Това стана ясно на пресконференция, която се състоя в отговор на обсъдения във вторник на Националния съвет Законопроект за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. Представителните организации на хората с..

публикувано на 21.06.18 в 15:59
Жителите в

В кв. "Надежда" гледат с надежда към проекта за нов канализационен колектор под бул. "Рожен"

Все повече нови жилищни сгради изникват навсякъде в София. Картината не е по различна и в квартал "Надежда". Когато наличният инфраструктурен капацитет на един град бъде надхвърлен от броя жители, които могат да го използват, се пораждат проблеми от всякакво естество. Един такъв проблем е и неприятната миризма от канализацията по бул. "Ломско шосе",..

обновено на 21.06.18 в 15:55

Гърция - туристическото лазурно чудо

В първия ден на астрономическото лято предаването “Радиоприемница” ще ни пренесе емоционално в Гърция и Кипър. Успехът на туризма в Гърция е обслужването. Това са хора, които в сферата на туризма, се славят с най-доброто обслужване , каза Златка Борисова - управител на туристическа агенция "Лакмос Травел". Според нея е необходимо предварително да се..

публикувано на 21.06.18 в 15:50
Боян Петров

Проф. Павел Стоев: Изследователите са направени от "различна мая"

На тържествена церемония, организирана от Националния природонаучен музей, днес ще бъде почетена паметта на човека, който успя да изкачи 10 осемхилядника е в крайна сметка остана завинаги на върха. Алпинистът Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Инициативата ще се състои днес от 17.00 часа в Големия салон на БАН. От 16:00..

публикувано на 21.06.18 в 12:15