Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След трийсет години завръщане на сцената на "Софийската опера"

Веселина Кацарова: Искам в България да има добра енергия

Веселина Кацарова
Снимка: архив

Всяко мое участие в България през тези години е свързано с респект и уважение към моите колеги, казва мецосопраното Веселина Кацарова, която пристигна тези дни за участие в заключителния концерт на фестивала "Пиано екстраваганца", и която ще изпълни ролята на Еболи в операта "Дон Карлос" на Верди в Софийската опера на 20 и 22 октомври. 

Тя припомня, че е пяла на сцената на Софийската опера, когато е била студентка. Тук е и нейният дебют, когато завършва Консерваторията, в "Набуко", след което през месец юли 1989 г. напуска България, но както казва "не за да продължи да учи", а защото е имала договори за работа в операта в Цюрих и във Виенската щатс опера  (благодарение на маестро Херберт фон Караян). Затова и апелът й към младите певци е да работят "стъпка по стъпка" (от лек към по-драматичен репертоар) така, както в началото тя се връща към Моцарт, въпреки договора, който има в Бордо за "Дон Карлос" с Мирела Френи (1989 г.).

Една дълга кариера означава гласът и личността да се развиват, казва Веселина Кацарова и допълва: "Певците с трийсет и четирийсетгодишна кариера бяха пример за мен". За дългата кариера е важно да имаш солидна вокална техника, да правиш по-малко експерименти с гласа (да не пееш болен), да имаш вродена, а не академична интелигентност, естетика, мъдрост, самочувствие, но не прекалено, дисциплина, както и желание да продължиш да работиш върху себе си.  

От една година Веселина Кацарова е и артистичен директор на операта в Стара Загора. Думите й за родния град, за операта, за хората, които работят там, са пълни с любов. Категорична е, че хората трябва да бъдат мотивирани, да обикнат пак това, което правят. Желанието й е в България, както извън нея, да се събират различни култури. Като потвърждение на думите й - на 26 октомври тя ще пее в "Дон Карлос" в Стара Загора заедно с френския певец Сирил Ровери, който ще гостува и в Софийската опера на 20 октомври.ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет. Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с..

публикувано на 22.10.17 в 14:30

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии от грип страдат между 5 и 15% от населението. Всяка година по света поради усложнения от грип..

публикувано на 22.10.17 в 12:58

Как се развива туризмът в епохата на интернет

През 2017 г. специалност „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва значим юбилей - 50 години от създаването й и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“. Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и международна научна конференция „Съвременният туризъм - традиции и иновации”. На тържеството присъстваха..

публикувано на 22.10.17 в 10:00
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15