Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След трийсет години завръщане на сцената на "Софийската опера"

Веселина Кацарова: Искам в България да има добра енергия

Веселина Кацарова
Снимка: архив

Всяко мое участие в България през тези години е свързано с респект и уважение към моите колеги, казва мецосопраното Веселина Кацарова, която пристигна тези дни за участие в заключителния концерт на фестивала "Пиано екстраваганца", и която ще изпълни ролята на Еболи в операта "Дон Карлос" на Верди в Софийската опера на 20 и 22 октомври. 

Тя припомня, че е пяла на сцената на Софийската опера, когато е била студентка. Тук е и нейният дебют, когато завършва Консерваторията, в "Набуко", след което през месец юли 1989 г. напуска България, но както казва "не за да продължи да учи", а защото е имала договори за работа в операта в Цюрих и във Виенската щатс опера  (благодарение на маестро Херберт фон Караян). Затова и апелът й към младите певци е да работят "стъпка по стъпка" (от лек към по-драматичен репертоар) така, както в началото тя се връща към Моцарт, въпреки договора, който има в Бордо за "Дон Карлос" с Мирела Френи (1989 г.).

Една дълга кариера означава гласът и личността да се развиват, казва Веселина Кацарова и допълва: "Певците с трийсет и четирийсетгодишна кариера бяха пример за мен". За дългата кариера е важно да имаш солидна вокална техника, да правиш по-малко експерименти с гласа (да не пееш болен), да имаш вродена, а не академична интелигентност, естетика, мъдрост, самочувствие, но не прекалено, дисциплина, както и желание да продължиш да работиш върху себе си.  

От една година Веселина Кацарова е и артистичен директор на операта в Стара Загора. Думите й за родния град, за операта, за хората, които работят там, са пълни с любов. Категорична е, че хората трябва да бъдат мотивирани, да обикнат пак това, което правят. Желанието й е в България, както извън нея, да се събират различни култури. Като потвърждение на думите й - на 26 октомври тя ще пее в "Дон Карлос" в Стара Загора заедно с френския певец Сирил Ровери, който ще гостува и в Софийската опера на 20 октомври.ВИЖТЕ ОЩЕ

Карен ди Порто открива Кинопанорама „Италия днес“

За трета поредна година Италианският културен институт организира Кинопанорамата „Италия днес“. Тя ще се състои от 14-ти до 17-ти декември в 5 български града: София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. По традиция, малко преди Коледа Италианският културен институт ще предложи на зрителите "дегустация" на италианско кино, което обрисува съвременното..

публикувано на 13.12.17 в 10:16

Първа градска болница завършва 2017 година с положителен финансов резултат

Първа МБАЛ София, която столичани познават като Първа градска болница, завършва 2017 година с положителен финансов резултат, обяви пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров. Годишно от там преминават около 16-17 хиляди пациенти. Общинската болницата има договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и..

публикувано на 12.12.17 в 19:21

„Среща на поколенията“: Ани Илков представя Марианна Георгиева

Днес се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на..

публикувано на 12.12.17 в 17:18

Над 30 културни проекти за 14 млн. евро са осъществени в цялата страна

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" 2009 - 2014г. Програмата е осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата. Чуйте..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

Спортът ще "обсеби" София филм фест

Любителите на киното ще имат възможност да се насладят на 22-то издание на София филм фест, което тази година е на тема „Спорт“. Тематиката е провокирана основно от избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 година, но това не е единствената причина. Според Мира Станева, изпълнителен директор на фестивала, организирането на подобно..

публикувано на 12.12.17 в 16:43