Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След трийсет години завръщане на сцената на "Софийската опера"

Веселина Кацарова: Искам в България да има добра енергия

Веселина Кацарова
Снимка: архив

Всяко мое участие в България през тези години е свързано с респект и уважение към моите колеги, казва мецосопраното Веселина Кацарова, която пристигна тези дни за участие в заключителния концерт на фестивала "Пиано екстраваганца", и която ще изпълни ролята на Еболи в операта "Дон Карлос" на Верди в Софийската опера на 20 и 22 октомври. 

Тя припомня, че е пяла на сцената на Софийската опера, когато е била студентка. Тук е и нейният дебют, когато завършва Консерваторията, в "Набуко", след което през месец юли 1989 г. напуска България, но както казва "не за да продължи да учи", а защото е имала договори за работа в операта в Цюрих и във Виенската щатс опера  (благодарение на маестро Херберт фон Караян). Затова и апелът й към младите певци е да работят "стъпка по стъпка" (от лек към по-драматичен репертоар) така, както в началото тя се връща към Моцарт, въпреки договора, който има в Бордо за "Дон Карлос" с Мирела Френи (1989 г.).

Една дълга кариера означава гласът и личността да се развиват, казва Веселина Кацарова и допълва: "Певците с трийсет и четирийсетгодишна кариера бяха пример за мен". За дългата кариера е важно да имаш солидна вокална техника, да правиш по-малко експерименти с гласа (да не пееш болен), да имаш вродена, а не академична интелигентност, естетика, мъдрост, самочувствие, но не прекалено, дисциплина, както и желание да продължиш да работиш върху себе си.  

От една година Веселина Кацарова е и артистичен директор на операта в Стара Загора. Думите й за родния град, за операта, за хората, които работят там, са пълни с любов. Категорична е, че хората трябва да бъдат мотивирани, да обикнат пак това, което правят. Желанието й е в България, както извън нея, да се събират различни култури. Като потвърждение на думите й - на 26 октомври тя ще пее в "Дон Карлос" в Стара Загора заедно с френския певец Сирил Ровери, който ще гостува и в Софийската опера на 20 октомври.ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15