Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена

Лекари, пилоти и мотористи дадоха старт на Европейската седмица на донорството

За пети път у нас от днес до 16 октомври се провежда Европейската седмица на донорството. Надсловът тази година е "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!". Стартът на кампанията бе даден във Военномедицинска академия, където "Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти на лечебното заведение.

Събитието събра медицински специалисти, представители на ВВС, чиито екипи помагат почти при всяка донорска ситуация; членове на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”; както и пациенти, трансплантирани във ВМА. Началникът на лечебното заведение полк. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че тази година в болницата са извършени седем трансплантации на черен дроб:

"Общият брой на трансплантираните е 63, като на нашата 10-годишнина през месец май отчетохме 59 трансплантации. След май месец до сега се извършиха три сполучливи трансплантации на черен дроб. Това е една много хубава инициатива, защото знаете, че въпреки, че се говори много по тези въпроси, все още много хора не разбират същността на донорството - какво значи да се дарят органите на техния близък, какво значи мозъчна смърт, и че на никого, след като е починал или загинал, не му трябват органи, а тези органи могат да спасят десетки други хора".

От началото на годината у нас са извършени 50 трансплантации, а за миналата година са близо 60, посочи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова:

"Положителна тенденция е, че имаме повече донори с доказана мозъчна смърт, което всъщност освен информираността на населението, за да има представа какво е мозъчна смърт и каква е разликата между кома и мозъчна смърт, другото е именно организацията на болнично ниво, да се установява всяка настъпила мозъчна смърт. В момента сме достигнали шест донора с доказана мозъчна смърт на милион население, което приближава една оптимална стойност от 10 донора с мозъчна смърт в Европа".

Сн. Лилия ГерчеваПодполк. Лазарин Лазаров, зам.-командир по летателната подготовка в 16-а транспортна група на Авиобаза "Враждебна", заяви, че всеки един от пилотите подхожда с най-висока отговорност при възникване на донорска ситуация, когато участват в транспортиране на пациенти и органи.

Легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов, на когото бе трансплантиран черен дроб преди 10 години: "Как да благодаря на тези хора? Нямам думи. Щастлив съм, че съм жив благодарение на тях!".

Проф. Мутафчийски съобщи още, че от края на месеца медицински специалисти от ВМА ще обучават членове на мотоорганизацията "Sofia Riders" за оказване на първа помощ, до идване на спешните медицински екипи. Георги Боянов от организацията, в която членуват над 10 хиляди любители на високите скорости, отбеляза желанието им да помагат.

Още за церемонията - чуйте в звуковия файл! За инициативата, както и за проблемите в системата на донорството и трансплантациите у нас - ще чуете подробности и в предаването "Часът на здравето" в събота, след 11:00 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да свършат любителите градинари през пролетта

Астрономическата пролет вече е факт, а мартенското време, макар и променливо, като цяло е значително по-меко от това през предходните зимни месеци. Именно сега започва преходът от зимен покой на овощните дръвчета към възобновяване на вегетацията т.е. набъбват пъпките. В този период в овощната градина се извършват едни от най-важните агротехнически..

публикувано на 22.03.19 в 15:21

Велико Търново отбелязва своя празник

С безплатни посещения посреща Велико Търново днес гостите си, a поводът е празникът на града.  Входът е свободен за крепостта "Царевец" и църквата-музей „Св. 40 мъченици“.  Тази година акцентът на Велико Търново е към вътрешния туризъм, каза за Радио София Борислав Йорданов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".  По..

публикувано на 22.03.19 в 14:58

Създават полезни джаджи в "Изобретателски хакатон" за 48 часа

"Изобретателски маратон" е един хардуерен хакатон, организиран от Физически факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". В отборите се допуска участие на ученици, студенти и докторанти от български учебни заведения, при условие, че са завършили 8-ми клас и са на възраст не по-голяма от 29 години. В рамките на 48 часа ще се..

публикувано на 22.03.19 в 14:25

Служители на европейските институции се върнаха "Отново на училище"

Възможностите за образование и пътуване в Европа - това бяха основните теми, обсъдени по време на традиционната европейска инициатива "Отново на училище" (Back to school), която се проведе в Националната финансово-стопанска гимназия в София.  В рамките на инициативата служители на европейските институции се връщат като доброволци в завършеното от тях..

обновено на 22.03.19 в 13:54

"Тъпи ентусиасти" - притча за смисъла на глуповатия патриотизъм

"Тъпи ентусиасти" от Теди Москов и Симон Шварц е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър. Премиерата е в 19.30 часа на голямата сцена. За ентусиазма на Балканите в градчето Балкан карашък, където всъщност се развива действието в спектакъла, събрал на една сцена и едно място представители на българската, арменската, еврейската и турската..

публикувано на 22.03.19 в 11:57

Накъде в София

АКЦИЯ Ателие „Приятели с водата“ на Водноспасителната служба към БЧК ще постави началото на събитията, посветени на Световния ден на водата - 22 март. От 10:00 ч. до 12:00 ч. в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ всички желаещи могат да научат как да използват правилно спасителна жилетка и как да окажат първа..

публикувано на 22.03.19 в 09:30

Таксиметровите шофьори протестираха срещу нелоялни конкуренти

Масов протест на таксита блокира центъра на столицата. Причината - недоволството на бранша от фирми за споделено пътуване, извършващи нерегламентиран превоз на пътници. В протеста се включиха около 2000 автомобила. Според Националния таксиметров синдикат, пазарният дял на компаниите в сивия сектор е около 25%, а броят на колите им достига 1500, като..

публикувано на 21.03.19 в 19:03