Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена

Лекари, пилоти и мотористи дадоха старт на Европейската седмица на донорството

За пети път у нас от днес до 16 октомври се провежда Европейската седмица на донорството. Надсловът тази година е "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!". Стартът на кампанията бе даден във Военномедицинска академия, където "Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти на лечебното заведение.

Събитието събра медицински специалисти, представители на ВВС, чиито екипи помагат почти при всяка донорска ситуация; членове на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”; както и пациенти, трансплантирани във ВМА. Началникът на лечебното заведение полк. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че тази година в болницата са извършени седем трансплантации на черен дроб:

"Общият брой на трансплантираните е 63, като на нашата 10-годишнина през месец май отчетохме 59 трансплантации. След май месец до сега се извършиха три сполучливи трансплантации на черен дроб. Това е една много хубава инициатива, защото знаете, че въпреки, че се говори много по тези въпроси, все още много хора не разбират същността на донорството - какво значи да се дарят органите на техния близък, какво значи мозъчна смърт, и че на никого, след като е починал или загинал, не му трябват органи, а тези органи могат да спасят десетки други хора".

От началото на годината у нас са извършени 50 трансплантации, а за миналата година са близо 60, посочи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова:

"Положителна тенденция е, че имаме повече донори с доказана мозъчна смърт, което всъщност освен информираността на населението, за да има представа какво е мозъчна смърт и каква е разликата между кома и мозъчна смърт, другото е именно организацията на болнично ниво, да се установява всяка настъпила мозъчна смърт. В момента сме достигнали шест донора с доказана мозъчна смърт на милион население, което приближава една оптимална стойност от 10 донора с мозъчна смърт в Европа".

Сн. Лилия ГерчеваПодполк. Лазарин Лазаров, зам.-командир по летателната подготовка в 16-а транспортна група на Авиобаза "Враждебна", заяви, че всеки един от пилотите подхожда с най-висока отговорност при възникване на донорска ситуация, когато участват в транспортиране на пациенти и органи.

Легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов, на когото бе трансплантиран черен дроб преди 10 години: "Как да благодаря на тези хора? Нямам думи. Щастлив съм, че съм жив благодарение на тях!".

Проф. Мутафчийски съобщи още, че от края на месеца медицински специалисти от ВМА ще обучават членове на мотоорганизацията "Sofia Riders" за оказване на първа помощ, до идване на спешните медицински екипи. Георги Боянов от организацията, в която членуват над 10 хиляди любители на високите скорости, отбеляза желанието им да помагат.

Още за церемонията - чуйте в звуковия файл! За инициативата, както и за проблемите в системата на донорството и трансплантациите у нас - ще чуете подробности и в предаването "Часът на здравето" в събота, след 11:00 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Етажната собственост с индивидуални контейнери за събиране на отпадъци

Етажната собственост ще има възможност за индивидуални контейнери за събиране на отпадъци, реши на днешното си заседание Столичният общински съвет.  Това става възможно чрез нов договор за организиране на системата за разделно събиране на териториятга на Столичната община, обясни председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита..

публикувано на 17.01.19 в 18:40

Увеличават броя на децата в яслените групи в София

Местата в яслените групи на територията на София да бъдат с увеличен прием, гласува Столичният общински съвет на днешното си заседание. При ниска месечна посещаемост с групите ще има възможност за прием до 3 деца допълнително, решиха още съветниците. Според зам.-кмета по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” доц. Тодор..

публикувано на 17.01.19 в 17:55

"Януарска работилница за деца" разказва за освобождението на Кюстендил от робство

Регионалният исторически музей в Кюстендил организира "Януарска работилница за деца". Тя е посветена на освобождението на града от османско владичество, което се случва на 29 януари 1878 година. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война, изработване на 3D изображения на генералска униформа от Лейбгвардейския..

публикувано на 17.01.19 в 16:40

Александър Васов: Живея в приказка, която сам си пиша

За него приятелите му често се шегуват, че е прероденият Орфей, защото също като митологичния герой живее сред природата, отглежда стада от овце и кози и свири. Става дума за музиканта Александър Васов от сръбския Цариброд, който свири на осем фолклорни инструмента. Владее до съвършенство кавал, гайда, дудук, цафара, окарина, тамбура и балалайка,..

публикувано на 17.01.19 в 15:56

Чрез технологиите децата трябва да създават, да развихрят въображението си

Зависимостта на децата от най-ранна възраст от технологиите е един от наболелите въпроси на нашето съвремие. Когато поставим нещата на правилната основа още в самото начало, точно технологиите може да се окажат незаменим помощник на родителите в процеса на развитие на децата. Веселин Русинов , един от основателите на Академия "Роботика", заяви пред..

публикувано на 17.01.19 в 15:16