Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

"Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена

Лекари, пилоти и мотористи дадоха старт на Европейската седмица на донорството

За пети път у нас от днес до 16 октомври се провежда Европейската седмица на донорството. Надсловът тази година е "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!". Стартът на кампанията бе даден във Военномедицинска академия, където "Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти на лечебното заведение.

Събитието събра медицински специалисти, представители на ВВС, чиито екипи помагат почти при всяка донорска ситуация; членове на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”; както и пациенти, трансплантирани във ВМА. Началникът на лечебното заведение полк. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че тази година в болницата са извършени седем трансплантации на черен дроб:

"Общият брой на трансплантираните е 63, като на нашата 10-годишнина през месец май отчетохме 59 трансплантации. След май месец до сега се извършиха три сполучливи трансплантации на черен дроб. Това е една много хубава инициатива, защото знаете, че въпреки, че се говори много по тези въпроси, все още много хора не разбират същността на донорството - какво значи да се дарят органите на техния близък, какво значи мозъчна смърт, и че на никого, след като е починал или загинал, не му трябват органи, а тези органи могат да спасят десетки други хора".

От началото на годината у нас са извършени 50 трансплантации, а за миналата година са близо 60, посочи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова:

"Положителна тенденция е, че имаме повече донори с доказана мозъчна смърт, което всъщност освен информираността на населението, за да има представа какво е мозъчна смърт и каква е разликата между кома и мозъчна смърт, другото е именно организацията на болнично ниво, да се установява всяка настъпила мозъчна смърт. В момента сме достигнали шест донора с доказана мозъчна смърт на милион население, което приближава една оптимална стойност от 10 донора с мозъчна смърт в Европа".

Сн. Лилия ГерчеваПодполк. Лазарин Лазаров, зам.-командир по летателната подготовка в 16-а транспортна група на Авиобаза "Враждебна", заяви, че всеки един от пилотите подхожда с най-висока отговорност при възникване на донорска ситуация, когато участват в транспортиране на пациенти и органи.

Легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов, на когото бе трансплантиран черен дроб преди 10 години: "Как да благодаря на тези хора? Нямам думи. Щастлив съм, че съм жив благодарение на тях!".

Проф. Мутафчийски съобщи още, че от края на месеца медицински специалисти от ВМА ще обучават членове на мотоорганизацията "Sofia Riders" за оказване на първа помощ, до идване на спешните медицински екипи. Георги Боянов от организацията, в която членуват над 10 хиляди любители на високите скорости, отбеляза желанието им да помагат.

Още за церемонията - чуйте в звуковия файл! За инициативата, както и за проблемите в системата на донорството и трансплантациите у нас - ще чуете подробности и в предаването "Часът на здравето" в събота, след 11:00 часа.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргаритка идва в двора на БНР

Маргаритка идва в двора на Българското национално радио на 22 юни от 11.30 часа. Всички деца ще имат възможност да пеят, танцуват и истински да се забавляват заедно с любимите си герои - Маргаритка и Бухалчо. Освен българските детски песни, изпълнени от някои от най-популярните български музиканти, предстоят и още големи проекти в края на летните..

публикувано на 20.06.19 в 18:02

Военни конфликти са прогонили над 70 млн. души от домовете им през 2018 г.

Днес е Световният ден на бежанеца. Той е отбелязан за първи път през 2001 г. и се провежда всяка година на 20 юни. На този ден хиляди души по цял свят почитат силата и издръжливостта на милиони души в световен мащаб, които са били принудени да напуснат домовете си поради войни и гонения. Броят на хората, бягащи от войни, преследване и..

публикувано на 20.06.19 в 17:40

В градинката "Черковна" откриха площадка за деца с двигателни увреждания

Официално бе открита площадка за игра, пригодена и за деца с двигателни увреждания, в столичния район „Подуяне“. Площадката се намира в градинката „Черковна“, която също бе обновена, в близост до храм „Св. Богородица“. През тази година над 120 детски площадки се обновяват на територията на Столичната община, като в някои от проектите е включено и..

публикувано на 20.06.19 в 17:24

Тийнейджъри измайсториха соларно колело, с което се изминават 25 км с едно зареждане

Електрическо колело със соларни панели спечели първата награда в   състезанието за ученици „Социални иновации“ . Проектът е на Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, с преподавател Емилия Пенева . Скоростта, която колелото може да развие, е до 45 км/ч., а максималният пробег със заредена..

публикувано на 20.06.19 в 16:09

Възкресия Вихърова и студенти с флашмоб срещу насилието в училище

Режисьорката Възкресия Вихърова и 15 нейни студенти организират на 20 юни в парка "Възраждане" флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище", съобщиха от Нов български университет. Спектакълът е част от нейния проект "Премълчаното разказано - пътуваща сцена". Със своя екип от артисти, студенти и преподаватели, Възкресия Вихърова изследва..

обновено на 20.06.19 в 15:40

В София предстои двукратно пръскане срещу възрастни комари

В близките дни в София започва обработката срещу комари. Това съобщи за Радио София Цезарина Илиева - началник отдел "Паразитология" в Столичната здравна инспекция. До момента са обработени два от парковете в столицата - Борисовата градина и Южен парк - трета част. Предвидени са две обработки през това лято – през юни-юли, в зависимост..

публикувано на 20.06.19 в 15:08

И следващия театрален сезон "РевизорЪт" не само ще разсмива

Предаването „Шоколад“ беше посетено от двама ревизори… Едновременно. Фактът обаче не бива да безпокои нито екипа, нито верните слушатели на „сладкото изкушение“. Поводът е повече от радостен. В случая тези ревизори са младите актьори Денис Хаят и Павел Емилов. С тях е известната актриса и режисьор Нина Димитрова, създател на театър..

публикувано на 20.06.19 в 14:38