Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Ритъмът на столицата" oчаквайте

Слушайте от 14 до 17 часа

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров заяви, че има и други застрашени лечебни заведения, освен болницата във Враца, които могат да изпаднат в същото положение. Проф. Петров откри Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Изразените мнения ще чуем от Олга Добрева.

Днес се навършват 20 години от първата трансплантация на костен мозък, извършена у нас. Мечтата на поколения български хематолози е осъществена точно на 10 октомври 1997 година от специалисти от Клиниката по детска онкохематология при ИСУЛ, когато на дете със злокачествено заболяване е направена трансплантация на собствени стволови клетки. Как методът се развива в годините ще чуем от началника на клиниката проф. Добрин Константинов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери изпълнението на строителни дейности по саниране на блокове в район „Подуяне“. За инспекцията ще ни информира Златина Йовкова.

Летище София посрещна днес рекордния за българско летище 5-милионен пътник. Това е 34-годишна жена от Варна. Тя беше поздравена от ръководството на летището и посрещната с народни песни и танци. Подробности ще ни разкаже Божидар Янев.

Катедра "Сценография" на Националната художествена академия отбелязва 70-тата си годишнина с изложба на преподаватели и студенти. Още за инициативата ще чуем от Даниела Бенишева.

За първи път на българска сцена в София ще бъде поставена пиесата „Лъжата“ на популярния френски автор Флориан Зелер - само няколко дни след световната ѝ англоезична премиера в Лондон. Пиесата разсъждава над ежедневните проблеми на семейните взаимоотношения, съществува ли действително "благородната лъжа", но авторът не дава категоричен отговор на нито един от поставените въпроси. Още подробности ще чуем от Добромира Мицева.

Красимир Мартинов подготвя обзор на новините от София и региона, Катя Василева ще ни запознае с акцентите от културния афиш.

Музиката днес избира Роман Михайлов, водещ е Лилия Герчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18