Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отчуждението на хората прави съвременния град бездушен

Международният съюз на архитектите е световна организация, в която членуват повече от 120 държави и над милион и половина архитекти. Това е и организацията, която представлява професионалната общност на срещите на ООН. На последния конгрес на Съюза, който се проведе преди дни в Сеул (Южна Корея), България се завърна в ръководството му, след като архитект Истелианна Атанасова беше избрана за член на Съвета на организацията. В нашата Радиоприемница поканихме арх. Атанасова, за да ни разкаже повече за конгреса и проблемите, които световната професионална общност обсъди на него.

На тези конгреси се обсъждат най-наболелите и актуални проблеми в световен мащаб в архитектурната практика, обменя се опит, търсят се решения и се създава визия за решаване на тези проблеми. Терминът "устойчива архитектура", например, е въведен преди много години именно от Международния съюз на архитектите. Така че това е смисълът от този конгрес. СнимкаОсвен това ЮНЕСКО взе решение градовете, където ще се провеждат конгресите в бъдеще, да бъдат обявявани за световна столица на архитектурата. За 2023 година избрахме град-домакин Копенхаген. Конкуренцията беше на изключително високо ниво, тъй като е много престижно и освен това носи големи приходи за града, разказва арх. Атанасова.

Темата на тазгодишния конгрес в Сеул е "Душата на града".

Тази тема е свързана с проблема за отчуждаването между хората и бързата индустриализация, които водят до обезличаване на градовете, прекомерното им разрастване и унищожаване на добрия начин на живот на хората. В този смисъл темата, предложена от организаторите, е пряко свързана със самия Сеул, но и с други големи градове по света.

В рамките на голямата тема за душата на града се открояват три подтеми, формулирани като "Бъдеще", "Култура" и "Природа". По всяка една от тях международната експертна общност излиза и с конкретни препоръки.

Бъдеще
- Уплътняване на вътрешния град (център) чрез нови схеми на обитаване и реновиране на сградния фонд
- Преосмисляне и регенериране на изоставени промишлени площадки
- Разполагане на по-малки жилища по транспортните артерии между градовете
- Идентифициране на зони за високо строителство
- Разработване на визия за бъдещото развитие на града

Култура
- Съхранение на паметниците на културата с особено внимание върху околните им пространства

Природа
- Озеленяване на градовете не само под формата на градинки, площадки и улици, но и озеленяване по самите сгради
- Максимално използване на топографията на терена

Визията за развитието на един град, която е задължителна, трябва да бъде създавана с мисъл за хората, които го обитават. Българските градове имат предимството, донякъде може би поради това, че при нас не е била толкова бърза индустриализацията, че все още имат човешки облик. Най-важните проблеми пред градоустройството в световен мащаб възникват в резултат на климатичните промени, огромната миграцията на различни етноси, непрекъснато растящия брой на градското население и много бързата индустриализация. Всичко това води до голяма незаинтерсованост на жителите на градовете и отчуждение между тях. Затова вниманието трябва да бъде насочено към дейности, които да правят хората отново съпричастни към живота на града, допълва Истелианна Атанасова.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09