Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

СОС разглежда стратегията за развитие на инженерната инфраструктура на общината

Снимка: Божидар Янев, БНР

За поредна година Столичната община се включва в инициативата “Мениджър за един ден” и двама ученици от столични училища поеха ръководните роли на председател на Столичния общински съвет и на кмет на града. Това са Лидия Сайменова и Николай Бошнаков.

Техни съученици, участници в инициативата, също присъстват днес в залата, за да разберат и видят отблизо как функционира местната власт.

В днешното 41-во заседание на общинския съвет са включени 31 основни и пет допълнителни точки. 
Една от най-важните е стратегията за развитие на инженерната инфраструктура на общината за ВиК и корекция на речните корита в периода 2017 - 2025 г. 

В доклада се залага изграждането на ВиК мрежата в компактния град до 2020 г., а в населените места извън града, но в рамките на столичната община - до 2015 г.

Това е една всеобхватна по обем стратегия с доста сериозни инвестиции, които по прогнози са за около 2 млрд. лв. Общинските съветници и трябва да гласуват и стратегията за адаптация към климатичните промени.

Още подробности от днешното заседание на СОС, чуйте в репортажа на Златина Йовкова, в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет. Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с..

публикувано на 22.10.17 в 14:30

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии от грип страдат между 5 и 15% от населението. Всяка година по света поради усложнения от грип..

публикувано на 22.10.17 в 12:58

Как се развива туризмът в епохата на интернет

През 2017 г. специалност „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва значим юбилей - 50 години от създаването й и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“. Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и международна научна конференция „Съвременният туризъм - традиции и иновации”. На тържеството присъстваха..

публикувано на 22.10.17 в 10:00
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15