Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Любомир Янчев: Пожелавам си поне 30 нови смарт устройства

Любомир Янчев
Снимка: личен профил
Младият предприемач Любомир Янчев, нашумял като създател на "умното устройство" "Мелиса" за отдалечено управление на климатици, ни гостува във вечерното предаване "Шоколад". Той ни разказа не само за това устройство, но и за останалите интелигентни продукти като "Боби", "Вики" и Smart Plug. Всички тези продукти са лесно достъпни, но засега търсенето е далеч по-голямо в западните страни. По-важното е обаче, че устройствата се произвеждат в две български фабрики - във Велико Търново и в Плевен, което означава, че в страната ни влиза свеж капитал от чужбина.

Още преди години Любомир мечтае да управлява умните устройства в дома си чрез гласови команди и дори прави своя, макар и несъвършена, разработка. Днес вече е успял да свърже произвежданите от неговата компания устройства с продуктите на Amazon и Google, които възприемат гласови команди, "което прави мечтата му реалност". И още нещо интересно. През декември неговата компания ще пусне още четири смарт продукта на пазара, които са обединени в обща алармена система със смарт функции, която не само охранява дома, но и предупреждава при пожар или наводнение.

Днес Любомир Янчев работи с екип от експерти, на които вярва, преодолява много трудности, но е научил нещо важно от учителя си по тае-куон-до още като малък - да не се отказва лесно. И може би затова успява да привлече 2 млн. лева инвестиции в компанията си, половината от които от страна на известния предприемач Васил Терзиев. За следващите пет години Янчев си пожелава поне 30 нови устройства, пет пъти повече офиси по света и повече продажби и в България.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гергана Русекова: Липсата на работа е "убийство" за актьора

С маестро Карталов успях да изработя ролята на Кармен много фрагментарно и дълбоко , казва Гергана Русекова - една от изпълнителките на ролята на Кармен в едноименната опера на Жорж Бизе, чиято премиера предстои на 3 ноември, на сцената на Софийската опера и балет. Младата певица посочва: Много ми допада концепцията на академик Карталов и с..

публикувано на 22.10.17 в 14:30

Ваксината е най-евтината и ефективна защита от идващия грип

Във втората половина на октомври е крайно време да поговорим за сезонния грип, чийто пик обикновено е след Нова година, но хората, които мислят за здравето си, не чакат епидемията, а вземат мерки отдалече. Статистиката показва, че по време на епидемии от грип страдат между 5 и 15% от населението. Всяка година по света поради усложнения от грип..

публикувано на 22.10.17 в 12:58

Как се развива туризмът в епохата на интернет

През 2017 г. специалност „Туризъм“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” отбелязва значим юбилей - 50 години от създаването й и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“. Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и международна научна конференция „Съвременният туризъм - традиции и иновации”. На тържеството присъстваха..

публикувано на 22.10.17 в 10:00
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

Анхедонията се поражда при вътрешнопсихичен конфликт

В "Контрасти" тази седмица разгледахме едно особено състояние, познато като aнхедония. Терминът означава буквално „без удоволствие“. Кога хората спират изпитват удоволствие от живота, какво „убива“ удоволствието и как човек може да си върне способността за неговото преживяване, коментира психологът Христина Христова. Анхедонията е била предмет на..

публикувано на 21.10.17 в 11:15