Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стипендии за български ученици за едногодишно обучение в Съединените щати

ЕПА/БГНЕС
До 31 октомври 2017 български ученици могат да кандидатстват за обменна програма "Кенеди Лугар" ("YES - Youth exchange and study"), предоставяща стипендии за едногодишен престой и обучение в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас (родени между 01 януари 2001 г. и 15 юли 2003 г.), с познания по английски език, и се финансира изцяло от Държавния департамент на САЩ. Стипендията покрива разходите по транспорт, настаняване и обучение. Ученици с увреждания също могат да кандидатстват, като за тях има разширени възрастови критерии (от 8 до 12 клас - родени между 15 февруари 2000 г. и 15 юли 2003 г.), също така адаптирани тестове и допълнителна подкрепа.

Повече за програма "YES"

Обменната програма за ученици "Кенеди Лугар" ("YES") е основана от Американския конгрес през октомври 2002 г. като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни от Източна, Югоизточна Европа и Евразия, които да прекарат една академична година в САЩ. Учениците живеят в приемно семейство, посещават средно училище и се ангажират с дейности, чрез които научават повече за американското общество и неговите ценности. Същевременно те са и посланици на собствената си култура, споделяйки българския език и традиции сред американската общност.

Програмата се реализира в България от 2009 година и досега 55 ученика са преминали успешно през нея. Към момента 10 ученика учат и живеят в различни американски щати, а още единадесет стипендии ще бъдат раздадени в рамките на тазгодишното издание.

Програмата ми даде възможност да бъда част от едно голямо и задружно семейство, да реализирам идеите си и да съм полезна за обществото споделя Назмие Мустафа, участничка в програмата през 2015/2016 г. и координатор на YES общността в България.

Кандидатстване

Кандидатстването за програмата е напълно безплатно, като желаещите следва да попълнят електронен апликационна форма в срок до 31 октомври 2017 г. Формулярът е достъпен на следният адрес: https://ais.americancouncils.org/yes. Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември/декември 2017 г. Те ще преминат през допълнително интервю и тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване. Един ученик може да подаде само една електронна кандидатура и  да участва само в едно интервю.

Част от учениците, участвали в програмата, бяха на гости в предаването ни "Шоколад". Чуйте какво разказаха те за програмата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтират близо 300 камери за видеонаблюдение в София

Близо 300 камери за видеонаблюдение ще допринасят за сигурността в столицата по време на европредседателството. Почти всички са монтирани, а основното трасе, което се обхваща е от летището, по бул. „Цариградско шосе“, през НДК до резиденция „Бояна“. 48 камери са разположени в софийското метро, като системата за сигурност е съвместен проект между..

публикувано на 15.12.17 в 16:36
Кшищоф Варга /д/ и Гриша Атанасов пред Радио София

Кшищоф Варга: Културата не се подчинява, не подлежи на ръководство

Полският писател и журналист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов , журналист и преводач, рицар на книгата гостуваха в последното издание на "Радиоприемница" от Панаира на книгата в НДК. Двамата коментираха актуалното състояние на културната среда в България и Полша, общественото мнение и медийните тенденции. Случващото се на политическата и..

публикувано на 15.12.17 в 16:25

Болни от рак на кожата остават без иновативна терапия

Онкоболните пациенти с кожен рак ще бъдат лишени от нови лекарства от следващата година заради мораториума върху иновативните медикаменти , заяви пред Радио София ръководителят на Клиниката по онкодерматология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, доц. д-р Красимир Киров. Мораториумът предвижда през..

публикувано на 15.12.17 в 16:13

Коледа ще завладее Софийския зоопарк на 16 и 17 декември

Коледа ще завладее Софийския зоопарк на 16 и 17 декември. Посетителите ще могат да посетят специалния коледен кът, който се намира близо до централния вход. Подаръци ще очакват не само децата, но и маймуните, лъвовете и слоновете. Служителите на зоологическата градина ще бъдат на разположение на гостите и ще отговарят на всички техни въпроси, свързани с..

публикувано на 15.12.17 в 15:54

Ива Прохазкова за историите, които нямат граници и достигат до всички деца

В последния ден от работната седмица предаването ни „Радиоприемница“ отново гостува на петия Софийски международен литературен фестивал, който се провежда паралелно с Панаира на книгата в НДК. Тази година темата на Фестивала е посветена на литературата на страните от Вишеградската четворка, а днес на гости ни бе най-четената детска писателка..

публикувано на 15.12.17 в 15:39