Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Стипендии за български ученици за едногодишно обучение в Съединените щати

Снимка: ЕПА/БГНЕС
До 31 октомври 2017 български ученици могат да кандидатстват за обменна програма "Кенеди Лугар" ("YES - Youth exchange and study"), предоставяща стипендии за едногодишен престой и обучение в Съединените щати. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас (родени между 01 януари 2001 г. и 15 юли 2003 г.), с познания по английски език, и се финансира изцяло от Държавния департамент на САЩ. Стипендията покрива разходите по транспорт, настаняване и обучение. Ученици с увреждания също могат да кандидатстват, като за тях има разширени възрастови критерии (от 8 до 12 клас - родени между 15 февруари 2000 г. и 15 юли 2003 г.), също така адаптирани тестове и допълнителна подкрепа.

Повече за програма "YES"

Обменната програма за ученици "Кенеди Лугар" ("YES") е основана от Американския конгрес през октомври 2002 г. като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата предоставя стипендии на гимназисти от страни от Източна, Югоизточна Европа и Евразия, които да прекарат една академична година в САЩ. Учениците живеят в приемно семейство, посещават средно училище и се ангажират с дейности, чрез които научават повече за американското общество и неговите ценности. Същевременно те са и посланици на собствената си култура, споделяйки българския език и традиции сред американската общност.

Програмата се реализира в България от 2009 година и досега 55 ученика са преминали успешно през нея. Към момента 10 ученика учат и живеят в различни американски щати, а още единадесет стипендии ще бъдат раздадени в рамките на тазгодишното издание.

Програмата ми даде възможност да бъда част от едно голямо и задружно семейство, да реализирам идеите си и да съм полезна за обществото споделя Назмие Мустафа, участничка в програмата през 2015/2016 г. и координатор на YES общността в България.

Кандидатстване

Кандидатстването за програмата е напълно безплатно, като желаещите следва да попълнят електронен апликационна форма в срок до 31 октомври 2017 г. Формулярът е достъпен на следният адрес: https://ais.americancouncils.org/yes. Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември/декември 2017 г. Те ще преминат през допълнително интервю и тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване. Един ученик може да подаде само една електронна кандидатура и  да участва само в едно интервю.

Част от учениците, участвали в програмата, бяха на гости в предаването ни "Шоколад". Чуйте какво разказаха те за програмата.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 променени детски площадки и подобрен диалог между гражданите и местните власти

Инициативата „Безопасни детски площадки“ навърши две години и нейните създатели организираха чудесен детски празник в Княжеската градина. Там беше и пътуващото ни „Радиокафе“. Ето какво разказа Мая Цанева, която е съосновател на инициативата, която от 6 месеца вече има официален статут на сдружение. Започваме разговора от това, на което са се..

публикувано на 16.07.18 в 17:20

Арт ваканция на Витоша с музика и кино

Арт ваканция на Витоша се завръща за четвърта поредна година в три области на изкуството - рисуване, кино и музика. В сезона, в който родителите се чудят кой ще се грижи за децата по време на ваканцията, едно от най-добрите решения са летните групови занимания.  Малките творци от 5 до 16 годишна възраст ще се потопят в света на изкуствата за..

публикувано на 16.07.18 в 16:28

"Павилион 19" - между изкуството и интеграцията

Артисти, терапевти и учители работят с деца, които обитават Женския пазар в София, не ходят на училище и са на път да бъдат изключени от обществото. Те са на възраст между 5 и 18 години и са с разнообразен произход. Проектът се нарича „Павилион 19: Между хората и културите“ и е подкрепен от Столичната община. Създаден като проект за работа с..

публикувано на 16.07.18 в 15:08

Оригинални експонати и 3D възстановки в бъдещия археологически парк "Слатина"

Посетителски център с 3-D възстановки и оригинални експонати от разкопките на раннонеолитното селище „Слатина“ ще заработи от следващата есен при самия обект, заяви зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов . Той допълни, че ще се обособи археологически парк по подобие на „Западната порта“, в близост до католическата..

публикувано на 16.07.18 в 15:40

180° търси най-добрия късометражен ням филм

За пета поредна година от 21 до 27 юли фестивалът "180° - лаборатория за иновативно изкуство" ще разнообрази културния живот на столицата. Артисти от цял свят ще се съберат в София и ще работят заедно в рамките на седмица, за да изпробват своите иновативни идеи. До 18 юли пък е крайният срок, в който всеки желаещ може да се включи в конкурса за..

публикувано на 16.07.18 в 12:43