Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова метростанция ще бъде открита между сегашните "Сливница" и "Обеля"

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Нова метростанция ще бъде изградена между спирките на метрото на бул. "Сливница" и кв."Обеля", решиха общинските съветници на заседание на Столичния общински съвет днес.
Метростанцията е предвидена още по време на строителството на метрото през 2003 г. и е заложена като конструкция в общия устройствен план, но е нефункционираща.
Половината от сумата за изграждането на метростанцията ще бъде платена от частно дружество, което изгражда жилищен комплекс в района.
Очаква се с новата станция на метрото да бъдат обслужвани между 7 и 10 хиляди пътуващи на ден.
На същото място е и бъдещата ж.п. гара "Обеля", която ще е крайна гара за влаковете, идващи от Елин Пелин и преминаващи през Централната гара. Там е заложено да има и автогара.
Идеята е зоната да стане един интермодален транспортен възел, в който да има метро, автогара и крайна ж.п. гара, посочи пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

СОС разглежда проект за метростанция и жп гара към затворен комплекс

Има проект за изграждане на интермодален транспортен възел - нова метростанция, която ще бъде в участъка между метростанция „Сливница“ и метростанция „Обеля“ с прилежаща жп гара. Въпросната метростанция е била залегнала в приетия от Столичния общински..

публикувано на 11.10.17 в 18:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата образува производство за безстопанственост за „Пирогов” и още 6 болници

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов” . Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова , във връзка с извършена проверка за финансовото състояние на болничните заведения,..

публикувано на 16.03.18 в 11:29

Неизвестни счупиха стъклото на автобус по линия 108

Неизвестни извършители са счупили стъкло на автобус, движещ се по линия 108. Това заяви Лъчезар Пеков ръководител на отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на обществения транспорт“ към Центъра за градска мобилност (ЦГМ). В 21.02 часа на..

публикувано на 16.03.18 в 09:40

Избират с конкурс нов управител на Специализираната болница за продължително лечение в Перник

Конкурс за управител на общинската Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация се обявява с решение на местния парламент в Перник. Досегашният управител на болница пое ръководството на Регионалната здравна осигурителна каса...

публикувано на 16.03.18 в 09:30

Вижте къде в София няма да има вода през деня

„Софийска вода” прекъсва водоснабдяването в някои части на столицата, заради планови ремонти. В кв. „Славия“ няма да има вода до 19:00 часа по бул. „Цар Борис III“ в участъка между улиците „Славия“ и „Житница“, а в жк. „Иван Вазов“ - до 17:00 по улиците..

публикувано на 16.03.18 в 09:26

Здраве и стил на живот - избрано от печата

За пореден път европейската статистическа служба отчете най-висока смъртност в България от целия Европейски съюз, алармира СЕГА . Според данните за 2015 г. смъртността у нас е била 1660 на 100 000 души. В ЕС средно показателят е бил 1036 починали на 100..

публикувано на 16.03.18 в 08:47