Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Нова метростанция ще бъде открита между сегашните "Сливница" и "Обеля"

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Нова метростанция ще бъде изградена между спирките на метрото на бул. "Сливница" и кв."Обеля", решиха общинските съветници на заседание на Столичния общински съвет днес.
Метростанцията е предвидена още по време на строителството на метрото през 2003 г. и е заложена като конструкция в общия устройствен план, но е нефункционираща.
Половината от сумата за изграждането на метростанцията ще бъде платена от частно дружество, което изгражда жилищен комплекс в района.
Очаква се с новата станция на метрото да бъдат обслужвани между 7 и 10 хиляди пътуващи на ден.
На същото място е и бъдещата ж.п. гара "Обеля", която ще е крайна гара за влаковете, идващи от Елин Пелин и преминаващи през Централната гара. Там е заложено да има и автогара.
Идеята е зоната да стане един интермодален транспортен възел, в който да има метро, автогара и крайна ж.п. гара, посочи пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков.

Още по темата

СОС разглежда проект за метростанция и жп гара към затворен комплекс

Има проект за изграждане на интермодален транспортен възел - нова метростанция, която ще бъде в участъка между метростанция „Сливница“ и метростанция „Обеля“ с прилежаща жп гара. Въпросната метростанция е била залегнала в приетия от Столичния общински..

публикувано на 11.10.17 в 18:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Перник удължават грипната ваканция до 19 януари

Грипната ваканция в Перник е удължена до 19 януари. Първият учебен ден ще е на 22 януари, съобщава БГНЕС. От РЗИ в града препоръчват затворените помещения да се проветряват по-често и да не се събират по много хора на едно място.  В Пазарджик също има..

публикувано на 18.01.18 в 11:48

Протест в защита на Пирин събира екоактивисти у нас и в чужбина

Пореден протест в защита на Национален парк „Пирин” ще се проведе тази вечер в 18 български града и в шест в чужбина: София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград,..

публикувано на 18.01.18 в 11:15

Временно ще бъде прекъснато водоснабдяването в някои части на столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от водоснабдителното дружество. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Шар планина“, Център, се налага спиране на водоподаването от..

публикувано на 18.01.18 в 08:50

Два aварийни екипа реагират на сигнали заради силния вятър

Два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община реагират на място при сигнали заради жълтия код за силен вятър. През нощта екипите са отреагирали на пет сигнала за паднали клони и дървета. Във връзка с обявения жълт код за силен..

публикувано на 18.01.18 в 08:45

Валежите спират, максималните температури ще бъдат между 0° и 5°

Днес ще остане ветровито с умерен и силен северозападен вятър. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца. Още сутринта валежите в Западна България ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва и намалява...

публикувано на 18.01.18 в 08:35