Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова метростанция ще бъде открита между сегашните "Сливница" и "Обеля"

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Нова метростанция ще бъде изградена между спирките на метрото на бул. "Сливница" и кв."Обеля", решиха общинските съветници на заседание на Столичния общински съвет днес.
Метростанцията е предвидена още по време на строителството на метрото през 2003 г. и е заложена като конструкция в общия устройствен план, но е нефункционираща.
Половината от сумата за изграждането на метростанцията ще бъде платена от частно дружество, което изгражда жилищен комплекс в района.
Очаква се с новата станция на метрото да бъдат обслужвани между 7 и 10 хиляди пътуващи на ден.
На същото място е и бъдещата ж.п. гара "Обеля", която ще е крайна гара за влаковете, идващи от Елин Пелин и преминаващи през Централната гара. Там е заложено да има и автогара.
Идеята е зоната да стане един интермодален транспортен възел, в който да има метро, автогара и крайна ж.п. гара, посочи пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

СОС разглежда проект за метростанция и жп гара към затворен комплекс

Има проект за изграждане на интермодален транспортен възел - нова метростанция, която ще бъде в участъка между метростанция „Сливница“ и метростанция „Обеля“ с прилежаща жп гара. Въпросната метростанция е била залегнала в приетия от Столичния общински..

публикувано на 11.10.17 в 18:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради нощно миене на "Симеоновско шосе" въвеждат промени в движението

Във връзка с миене на пътното платно, тротоарите и спирките на бул. „Симеоновско шосе“ в участъка от "Софийски околовръстен път" (СОП) до бул. „Д-р Г. М. Димитров“ се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичния инспекторат. От..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на..

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са..

публикувано на 22.04.24 в 13:57
Снимки: Столична община

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на..

публикувано на 22.04.24 в 12:40