Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт

Снимка: БГНЕС
Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министерство на околната среда и водите подпомага това както с мерките по оперативна програма “Околна среда” и в предишния период и в сегашния, така и с работни групи, които да препоръчат определени действия, които да бъдат предприети от местната власт, допълни още министър Ненов.

От данните на Изпълнителната агенция по околната среда - за последните 24 часа няма превишаване на нормите, включително и на фините прахови частици. София е удостоена с наградата “Еко община” заради управлението на битовите отпадъци, а наградата се дава от френското посолство.

Проблемите с качеството на въздуха за нас са на първо място в момента, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.
Това е приоритетната тема за работа в града. През последните години подобряването на качеството на въздуха заложихме като приоритет в работата на столичната община.

Тя обясни, че са предприети серия от мерки за намаляване на емисиите. През последните години говорим за замърсяване на въздуха най-вече по отношение на фините прахови частици. Забравяме, че в годините назад София имаше много и най-различни проблеми, обясни ФандъковаПо думите на столичния кмет, тази година в сравнение с 2011 г. нивата на бензен, въглероден окиси, серен диоксид и олово показатели, които са сред основните предизвикателства все още за много от европейските градове, в София се поддържат трайно под нормите.

Градският транспорт се оказва един от ключовите фактори за постигането на тези по-добри показатели и превръщането на града в по-приятен и по-удобен за живеене.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15