Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт

БГНЕС
Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министерство на околната среда и водите подпомага това както с мерките по оперативна програма “Околна среда” и в предишния период и в сегашния, така и с работни групи, които да препоръчат определени действия, които да бъдат предприети от местната власт, допълни още министър Ненов.

От данните на Изпълнителната агенция по околната среда - за последните 24 часа няма превишаване на нормите, включително и на фините прахови частици. София е удостоена с наградата “Еко община” заради управлението на битовите отпадъци, а наградата се дава от френското посолство.

Проблемите с качеството на въздуха за нас са на първо място в момента, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.
Това е приоритетната тема за работа в града. През последните години подобряването на качеството на въздуха заложихме като приоритет в работата на столичната община.

Тя обясни, че са предприети серия от мерки за намаляване на емисиите. През последните години говорим за замърсяване на въздуха най-вече по отношение на фините прахови частици. Забравяме, че в годините назад София имаше много и най-различни проблеми, обясни ФандъковаПо думите на столичния кмет, тази година в сравнение с 2011 г. нивата на бензен, въглероден окиси, серен диоксид и олово показатели, които са сред основните предизвикателства все още за много от европейските градове, в София се поддържат трайно под нормите.

Градският транспорт се оказва един от ключовите фактори за постигането на тези по-добри показатели и превръщането на града в по-приятен и по-удобен за живеене.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Радиоприемница" този вторник

Днес във времето между 13:00 и 14:00 часа ще говорим за туристическия потенциал на страните от Западните Балкани и възможните взамиодействия на България с тях. Повече за българо-сръбските отношения и бъдещите съвместни проекти в сферата на туризма ще научим заместник-министъра на търговията, туризма и телекомуникациите на Сърбия Рената Пинджо и от..

публикувано на 20.02.18 в 12:10

Какво трябва да знаем за лавините, тръгвайки на разходка или преход в зимната планина

Всяка зима, въпреки предупрежденията за внимателно поведение в планината, се случва хора да пострадат от лавина. Преди няколко дни също – в Пирин опитна планинарка се оказа на пътя на лавина и загина. Преди това затрупан със сняг сноубордист беше спасен. За днес специалистите от Планинската спасителна служба (ПСС) съобщават, че условията за..

публикувано на 20.02.18 в 11:26

Две столични кина представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков

Две столични кина ще представят пълна панорама на филмите по Йордан Радичков от 20 февруари до 6 март. В рамките на петнадесет дни във филмотечно кино "Одеон" и Дома на киното почитателите на творчеството на големия писател ще могат да гледат всички пълнометражни филми, създадени по негови истории, както и няколко късометражни заглавия и..

публикувано на 20.02.18 в 10:05

Раздават топъл обяд на нуждаещите се в Нови Искър

Около 100 крайно нуждаещи се жители на Нови Искър се очаква да започнат да получават топъл обяд, след като районната администрация получи одобрение от Министерството на труда и социалната политика. Основна целева група включва лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от ППЗСП; лица с доказана липса на доходи и близки,..

публикувано на 20.02.18 в 09:21

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35