Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт

БГНЕС
Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министерство на околната среда и водите подпомага това както с мерките по оперативна програма “Околна среда” и в предишния период и в сегашния, така и с работни групи, които да препоръчат определени действия, които да бъдат предприети от местната власт, допълни още министър Ненов.

От данните на Изпълнителната агенция по околната среда - за последните 24 часа няма превишаване на нормите, включително и на фините прахови частици. София е удостоена с наградата “Еко община” заради управлението на битовите отпадъци, а наградата се дава от френското посолство.

Проблемите с качеството на въздуха за нас са на първо място в момента, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.
Това е приоритетната тема за работа в града. През последните години подобряването на качеството на въздуха заложихме като приоритет в работата на столичната община.

Тя обясни, че са предприети серия от мерки за намаляване на емисиите. През последните години говорим за замърсяване на въздуха най-вече по отношение на фините прахови частици. Забравяме, че в годините назад София имаше много и най-различни проблеми, обясни ФандъковаПо думите на столичния кмет, тази година в сравнение с 2011 г. нивата на бензен, въглероден окиси, серен диоксид и олово показатели, които са сред основните предизвикателства все още за много от европейските градове, в София се поддържат трайно под нормите.

Градският транспорт се оказва един от ключовите фактори за постигането на тези по-добри показатели и превръщането на града в по-приятен и по-удобен за живеене.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

Теми и събеседници в "Ритъмът на столицата" днес

В "Ритъмът на столицата днес" очаквайте: До средата на декември ще е ясна концепцията за изплащането на втората пенсия, стана ясно по време на конференциятa "Еволюцията на пенсионните модели", на която БНР е медиен партньор. Още за форума ще ни разкаже Марта Младенова. Пред болница  „Царица Йоанна-ИСУЛ” бе даден стартът на кампанията за ограничаването..

публикувано на 17.10.17 в 13:36
Герасим Дишлиев с Фелипе Магана

Внимание - мим на пътя!

Човек на пътя, световноизвестен мим, ученик на великия Марсел Марсо - Герасим Дишлиев в е главната роля на това издание на "Кой кой е". Срещаме го в малкия промеждутък от време, в което е в България, за творчески уъркшоп по покана на фондация "Плводив 2019". Герасим е роден в Свиленград, мястото, на което по един или друг начин винаги се..

публикувано на 17.10.17 в 12:51

Тони Николов откри завършека на „Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология – трите тома „Бит и душевност на нашия народ“ се смятат за класика в тази наука. Писателят и журналист, създател на портала kultura.bg..

публикувано на 17.10.17 в 11:46
НХА,фасада

Катедра "Сценография" в НХА отбелязва своята 70-та годишнина с изложба

Тази година катедра „Сценография“ в Националната художествена академия отбелязва своята 70-та кръгла годишнина. По този повод на 11.10. 2017 г. в галерия „Академия“ беше открита изложба на преподавателите и студентите от специалността. В нея почетно място е отделено на основателя проф. Иван Пенков и преподавателите, допринесли за развитието на..

публикувано на 17.10.17 в 10:40

Доброволци осигуряват кувьоз срещу пластмасови капачки

За хиляди новородени първите мигове на този свят са битка, за това те се поставят в защитената среда на кувьоз. Всяко трето дете в България, обаче, получава увреждане на очите, което се получава поради остарялата на места болнична техника. Във връзка с това, доброволци организират кампания за събиране на пластмасови капачки и връщането им в..

публикувано на 17.10.17 в 09:40