Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт

Снимка: БГНЕС
Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министерство на околната среда и водите подпомага това както с мерките по оперативна програма “Околна среда” и в предишния период и в сегашния, така и с работни групи, които да препоръчат определени действия, които да бъдат предприети от местната власт, допълни още министър Ненов.

От данните на Изпълнителната агенция по околната среда - за последните 24 часа няма превишаване на нормите, включително и на фините прахови частици. София е удостоена с наградата “Еко община” заради управлението на битовите отпадъци, а наградата се дава от френското посолство.

Проблемите с качеството на въздуха за нас са на първо място в момента, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.
Това е приоритетната тема за работа в града. През последните години подобряването на качеството на въздуха заложихме като приоритет в работата на столичната община.

Тя обясни, че са предприети серия от мерки за намаляване на емисиите. През последните години говорим за замърсяване на въздуха най-вече по отношение на фините прахови частици. Забравяме, че в годините назад София имаше много и най-различни проблеми, обясни ФандъковаПо думите на столичния кмет, тази година в сравнение с 2011 г. нивата на бензен, въглероден окиси, серен диоксид и олово показатели, които са сред основните предизвикателства все още за много от европейските градове, в София се поддържат трайно под нормите.

Градският транспорт се оказва един от ключовите фактори за постигането на тези по-добри показатели и превръщането на града в по-приятен и по-удобен за живеене.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сузана Клинчарова се доверява на цигуларя Георги Вълчев за рецитала си в камерна зала "България"

Днес - в деня на музиката, известната арфистка Сузана Клинчарова ще изнесе рецитал в камерна зала "България". Той е част от програмата на Софийски музикални седмици и е със специалното участие на цигуларя Георги Вълчев. Проф. Клинчарова казва, че е много важно с човека, който си на сцената, да имате "професионално доверие" един към друг..

публикувано на 21.06.18 в 16:44

Хората с увреждания искат равно право на лична помощ

Хората с увреждания у нас настояват личната помощ да бъде записана в Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания. Това стана ясно на пресконференция, която се състоя в отговор на обсъдения във вторник на Националния съвет Законопроект за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. Представителните организации на хората с..

публикувано на 21.06.18 в 15:59
Жителите в

В кв. "Надежда" гледат с надежда към проекта за нов канализационен колектор под бул. "Рожен"

Все повече нови жилищни сгради изникват навсякъде в София. Картината не е по различна и в квартал "Надежда". Когато наличният инфраструктурен капацитет на един град бъде надхвърлен от броя жители, които могат да го използват, се пораждат проблеми от всякакво естество. Един такъв проблем е и неприятната миризма от канализацията по бул. "Ломско шосе",..

обновено на 21.06.18 в 15:55

Гърция - туристическото лазурно чудо

В първия ден на астрономическото лято предаването “Радиоприемница” ще ни пренесе емоционално в Гърция и Кипър. Успехът на туризма в Гърция е обслужването. Това са хора, които в сферата на туризма, се славят с най-доброто обслужване , каза Златка Борисова - управител на туристическа агенция "Лакмос Травел". Според нея е необходимо предварително да се..

публикувано на 21.06.18 в 15:50
Боян Петров

Проф. Павел Стоев: Изследователите са направени от "различна мая"

На тържествена церемония, организирана от Националния природонаучен музей, днес ще бъде почетена паметта на човека, който успя да изкачи 10 осемхилядника е в крайна сметка остана завинаги на върха. Алпинистът Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Инициативата ще се състои днес от 17.00 часа в Големия салон на БАН. От 16:00..

публикувано на 21.06.18 в 12:15