Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт

БГНЕС
Основната отговорност по чистотата на въздуха пада върху местната власт. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Министерство на околната среда и водите подпомага това както с мерките по оперативна програма “Околна среда” и в предишния период и в сегашния, така и с работни групи, които да препоръчат определени действия, които да бъдат предприети от местната власт, допълни още министър Ненов.

От данните на Изпълнителната агенция по околната среда - за последните 24 часа няма превишаване на нормите, включително и на фините прахови частици. София е удостоена с наградата “Еко община” заради управлението на битовите отпадъци, а наградата се дава от френското посолство.

Проблемите с качеството на въздуха за нас са на първо място в момента, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.
Това е приоритетната тема за работа в града. През последните години подобряването на качеството на въздуха заложихме като приоритет в работата на столичната община.

Тя обясни, че са предприети серия от мерки за намаляване на емисиите. През последните години говорим за замърсяване на въздуха най-вече по отношение на фините прахови частици. Забравяме, че в годините назад София имаше много и най-различни проблеми, обясни ФандъковаПо думите на столичния кмет, тази година в сравнение с 2011 г. нивата на бензен, въглероден окиси, серен диоксид и олово показатели, които са сред основните предизвикателства все още за много от европейските градове, в София се поддържат трайно под нормите.

Градският транспорт се оказва един от ключовите фактори за постигането на тези по-добри показатели и превръщането на града в по-приятен и по-удобен за живеене.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа градска болница завършва 2017 година с положителен финансов резултат

Първа МБАЛ София, която столичани познават като Първа градска болница, завършва 2017 година с положителен финансов резултат, обяви пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров. Годишно от там преминават около 16-17 хиляди пациенти. Общинската болницата има договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и..

публикувано на 12.12.17 в 19:21

„Среща на поколенията“: Ани Илков представя Марианна Георгиева

Днес се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на..

публикувано на 12.12.17 в 17:18

Над 30 културни проекти за 14 млн. евро са осъществени в цялата страна

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" 2009 - 2014г. Програмата е осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата. Чуйте..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

Спортът ще "обсеби" София филм фест

Любителите на киното ще имат възможност да се насладят на 22-то издание на София филм фест, което тази година е на тема „Спорт“. Тематиката е провокирана основно от избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 година, но това не е единствената причина. Според Мира Станева, изпълнителен директор на фестивала, организирането на подобно..

публикувано на 12.12.17 в 16:43

Аржентинското танго е посланик с глобално значение

На 11 декември отбелязахме Международния ден на тангото, а точно тази дата е избрана в чест на раждането на две велики личности, свързани с този танц - Карлос Гардел, известен като създател на "Tango canción (Танго- песен) и на композитора Хулио Де Каро. За първи път този ден се чества в Аржентина през 1977 година, а празникът събра у нас..

публикувано на 12.12.17 в 16:25