Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След традиционен конкурс

Общини получиха отличия за свои екополитики

Снимка: Луиза Лазарова, БНР
С тържествена церемония и награждаване завърши конкурсът Екообщина, който се провежда за втора поредна година у нас и е организиран от Френското посолство в България.
Поводът за организиране на конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“.
Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво – от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности.Мотивирани от резултатите на миналогодишната инициатива, над 37 общини участваха в конкурса с повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в 4-те категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. 
Победителите за 2017 г. получиха специална награда - работно посещение във Франция, което им позволява да се срещнат с френски общини - партньори, да обменят опит и добри практики, да се вдъхновят от това, което е постигнато от местните власти там. Снимка
Община София също беше сред победителите в категория „Устойчиво управление на отпадъците“.
А ето кои бяха и другите печеливши общини.
В категория „Устойчиво управление на водите” победители са общините Драгоман и Павликени, за „Устойчиво управление на отпадъците“ лауреати са общините София и Златоград. Бургас и Самоков пък заеха първото място в категория “Устойчива мобилност“. Награда за „Енергийна ефективност на сградите“ взеха общините Габрово и Смядово.

Третото издание на конкурса Екообщина ще стартира през март 2018 г. и всички общини ще бъдат поканени да кандидатстват в 4-те заложени категории.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем за Великите пости

След преминаване на Сирни заговезни преминаваме в периода на Великия пост. От днес до Великден всеки от нас може да пости с цел очистване на душата. Първата седмица на Великия пост, както и последната, се отличават с особена строгост, а богослужението - със своята продължителност. Човек е създаден "по образ и подобие Божие". Образът, това е..

публикувано на 19.02.18 в 16:35

Препоръките на Апостола отпреди 150 години още не сме изпълнили

Въпреки споровете за точната дата, 145 години от гибелта на Васил Левски - Апостола на свободата, отбелязваме днес. Столичната община, Софийската света митрополия и Общобългарският комитет „Васил Левски” ще отбележат годишнината с официални прояви. Всеки българин като че ли вижда Левски по свой собствен начин - казва Васил Василев -..

публикувано на 19.02.18 в 16:21

Мая Манолова търси решения за проблемите на сираците

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия под наслов „Социално-икономическа защита на деца, с един или с двама починали родители“. Повод за инициирането на форума, е кампанията за защита правата на децата сираци, която Мая Манолова инициира в края на миналата година. Тя се ангажира да отправи предложение до Министерски съвет за..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Над 3000 лв. на месец са нужни на едно четиричленно семейство в София

2325 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство, включващо двама възрасти и две деца. Това показват последните данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тези средства са необходими за покриване на разходите за храна, поддръжка на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Осреднените..

публикувано на 19.02.18 в 15:40

Могат ли Балканите да бъдат единни

След започването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, темата за Западните Балкани стана изключително актуална у нас, а и в общественото пространство в Европа. Всъщност, тази тема винаги е била актуална, тъй като процесите, които са протичали и протичат на Балканите, винаги са били многопластови, разнопосочни и интересни...

публикувано на 19.02.18 в 15:19