Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След традиционен конкурс

Общини получиха отличия за свои екополитики

Снимка: Луиза Лазарова, БНР
С тържествена церемония и награждаване завърши конкурсът Екообщина, който се провежда за втора поредна година у нас и е организиран от Френското посолство в България.
Поводът за организиране на конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“.
Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво – от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности.Мотивирани от резултатите на миналогодишната инициатива, над 37 общини участваха в конкурса с повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в 4-те категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. 
Победителите за 2017 г. получиха специална награда - работно посещение във Франция, което им позволява да се срещнат с френски общини - партньори, да обменят опит и добри практики, да се вдъхновят от това, което е постигнато от местните власти там. Снимка
Община София също беше сред победителите в категория „Устойчиво управление на отпадъците“.
А ето кои бяха и другите печеливши общини.
В категория „Устойчиво управление на водите” победители са общините Драгоман и Павликени, за „Устойчиво управление на отпадъците“ лауреати са общините София и Златоград. Бургас и Самоков пък заеха първото място в категория “Устойчива мобилност“. Награда за „Енергийна ефективност на сградите“ взеха общините Габрово и Смядово.

Третото издание на конкурса Екообщина ще стартира през март 2018 г. и всички общини ще бъдат поканени да кандидатстват в 4-те заложени категории.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валери Цеков: Единственият начин да се опазим от грип е ваксинацията

Преди началото на есенно-зимния сезон специалисти и здравните власти отново призовават хората да се ваксинират срещу грип. Периодът до края на октомври е най-подходящ за това. Българското сдружение за иновативна медицина постави акцент върху темата с кръгла маса, проведена под патронажа на здравната комисия, с участието на всички ангажирани..

публикувано на 23.09.18 в 13:15

САЩ и Европа през погледа на един пътешественик

В "Турагент" ще ви запознаем с Ангел Георгиев - IT специалист, който живее в Испания от няколко години. Казва, че испанците усещат живота по много близък за него начин. В серия от срещи Олга Добрева ще ни представи пътешественика, стъпил на седемте континента до 37-ата си годишнина.  Всъщност, целта на Ангел е била да посети 7-те континента до..

публикувано на 23.09.18 в 10:05

Как се готви боб в Радуил

При гостуването на пътуващото ни "Радиокафе" в село Радуил (само на 8 километра от Боровец), имахме много колоритни срещи. Една от тях беше с Цветанка и Добринка - двете дами, които от 14 години приготвят 10-те казана боб, необходими за изхранване на гостите на ежегодния Фестивал на боба в селото. Те бяха първите ни гости, защото така и така бяха..

публикувано на 22.09.18 в 10:30

Бегачи на Витоша разпределят 6000 награден фонд

Петото издание на популярното планинско бягане "Витоша моята планина" ще се проведе тази неделя (на 23 септември) и ще е с внушителния награден фонд от 6000 лв. Сред организаторите и тази година са "Витоша ски", Сдружение "Маратон" и "София - Европейска столица на спорта". Материалните награди за томболата сред участниците са над 60. Участие може да..

публикувано на 22.09.18 в 10:25

Отбелязваме Международния ден на мира

С тържествена церемония пред Паметника на Незнайния воин в столицата Дружеството за ООН в България отбеляза Международния ден на мира.  Международният ден на мира - 21 септември, е обявен от ООН през 1981 г. с резолюция 36/67 и повторно приет през 2001 г. с резолюция 55/282. Тази година празникът е обвързан със седемдесетата годишнина от приемането на..

публикувано на 21.09.18 в 16:15