Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След традиционен конкурс

Общини получиха отличия за свои екополитики

Снимка: Луиза Лазарова, БНР
С тържествена церемония и награждаване завърши конкурсът Екообщина, който се провежда за втора поредна година у нас и е организиран от Френското посолство в България.
Поводът за организиране на конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“.
Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво – от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности.Мотивирани от резултатите на миналогодишната инициатива, над 37 общини участваха в конкурса с повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в 4-те категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. 
Победителите за 2017 г. получиха специална награда - работно посещение във Франция, което им позволява да се срещнат с френски общини - партньори, да обменят опит и добри практики, да се вдъхновят от това, което е постигнато от местните власти там. Снимка
Община София също беше сред победителите в категория „Устойчиво управление на отпадъците“.
А ето кои бяха и другите печеливши общини.
В категория „Устойчиво управление на водите” победители са общините Драгоман и Павликени, за „Устойчиво управление на отпадъците“ лауреати са общините София и Златоград. Бургас и Самоков пък заеха първото място в категория “Устойчива мобилност“. Награда за „Енергийна ефективност на сградите“ взеха общините Габрово и Смядово.

Третото издание на конкурса Екообщина ще стартира през март 2018 г. и всички общини ще бъдат поканени да кандидатстват в 4-те заложени категории.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа градска болница завършва 2017 година с положителен финансов резултат

Първа МБАЛ София, която столичани познават като Първа градска болница, завършва 2017 година с положителен финансов резултат, обяви пред Радио София директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров. Годишно от там преминават около 16-17 хиляди пациенти. Общинската болницата има договор с НЗОК за болнична помощ по 135 клинични пътеки и..

публикувано на 12.12.17 в 19:21

„Среща на поколенията“: Ани Илков представя Марианна Георгиева

Днес се откриват две от най-значителните и мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски международен литературен фестивал, организирани от Асоциация „Българска книга“. Панаирът и Фестивалът се провеждат паралелно на общо шест етажа на обновения Национален дворец на..

публикувано на 12.12.17 в 17:18

Над 30 културни проекти за 14 млн. евро са осъществени в цялата страна

Над 30 проекта са осъществени в цялата страна по програмата БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства" 2009 - 2014г. Програмата е осигурила 14 млн. евро чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм. Резултатите бяха представени днес в галерия "Средец" на Министерството на културата. Чуйте..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

Спортът ще "обсеби" София филм фест

Любителите на киното ще имат възможност да се насладят на 22-то издание на София филм фест, което тази година е на тема „Спорт“. Тематиката е провокирана основно от избирането на София за Европейска столица на спорта през 2018 година, но това не е единствената причина. Според Мира Станева, изпълнителен директор на фестивала, организирането на подобно..

публикувано на 12.12.17 в 16:43

Аржентинското танго е посланик с глобално значение

На 11 декември отбелязахме Международния ден на тангото, а точно тази дата е избрана в чест на раждането на две велики личности, свързани с този танц - Карлос Гардел, известен като създател на "Tango canción (Танго- песен) и на композитора Хулио Де Каро. За първи път този ден се чества в Аржентина през 1977 година, а празникът събра у нас..

публикувано на 12.12.17 в 16:25