Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След традиционен конкурс

Общини получиха отличия за свои екополитики

Снимка: Луиза Лазарова, БНР
С тържествена церемония и награждаване завърши конкурсът Екообщина, който се провежда за втора поредна година у нас и е организиран от Френското посолство в България.
Поводът за организиране на конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“.
Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво – от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности.Мотивирани от резултатите на миналогодишната инициатива, над 37 общини участваха в конкурса с повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в 4-те категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. 
Победителите за 2017 г. получиха специална награда - работно посещение във Франция, което им позволява да се срещнат с френски общини - партньори, да обменят опит и добри практики, да се вдъхновят от това, което е постигнато от местните власти там. Снимка
Община София също беше сред победителите в категория „Устойчиво управление на отпадъците“.
А ето кои бяха и другите печеливши общини.
В категория „Устойчиво управление на водите” победители са общините Драгоман и Павликени, за „Устойчиво управление на отпадъците“ лауреати са общините София и Златоград. Бургас и Самоков пък заеха първото място в категория “Устойчива мобилност“. Награда за „Енергийна ефективност на сградите“ взеха общините Габрово и Смядово.

Третото издание на конкурса Екообщина ще стартира през март 2018 г. и всички общини ще бъдат поканени да кандидатстват в 4-те заложени категории.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората с увреждания искат равно право на лична помощ

Хората с увреждания у нас настояват личната помощ да бъде записана в Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания. Това стана ясно на пресконференция, която се състоя в отговор на обсъдения във вторник на Националния съвет Законопроект за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова. Представителните организации на хората с..

публикувано на 21.06.18 в 15:59
Жителите в

В кв. "Надежда" гледат с надежда към проекта за нов канализационен колектор под бул. "Рожен"

Все повече нови жилищни сгради изникват навсякъде в София. Картината не е по различна и в квартал "Надежда". Когато наличният инфраструктурен капацитет на един град бъде надхвърлен от броя жители, които могат да го използват, се пораждат проблеми от всякакво естество. Един такъв проблем е и неприятната миризма от канализацията по бул. "Ломско шосе",..

обновено на 21.06.18 в 15:55

Гърция - туристическото лазурно чудо

В първия ден на астрономическото лято предаването “Радиоприемница” ще ни пренесе емоционално в Гърция и Кипър. Успехът на туризма в Гърция е обслужването. Това са хора, които в сферата на туризма, се славят с най-доброто обслужване , каза Златка Борисова - управител на туристическа агенция "Лакмос Травел". Според нея е необходимо предварително да се..

публикувано на 21.06.18 в 15:50
Боян Петров

Проф. Павел Стоев: Изследователите са направени от "различна мая"

На тържествена церемония, организирана от Националния природонаучен музей, днес ще бъде почетена паметта на човека, който успя да изкачи 10 осемхилядника е в крайна сметка остана завинаги на върха. Алпинистът Боян Петров изчезна на 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. Инициативата ще се състои днес от 17.00 часа в Големия салон на БАН. От 16:00..

публикувано на 21.06.18 в 12:15

Андрей Даниел подрежда изложба с 60 свои ученици

Последната изложба от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“ – „Проф. Андрей Даниел и ученици” се открива тази вечер от 18.00 часа в Галерия „Академия“ (в Националната художествена академия). Това е и последната изложба от втория цикъл изложби „Проф. Андрей Даниел и ученици”. Първият беше в Градската художествена галерия „Борис..

публикувано на 21.06.18 в 11:53