Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

След традиционен конкурс

Общини получиха отличия за свои екополитики

Снимка: Луиза Лазарова, БНР
С тържествена церемония и награждаване завърши конкурсът Екообщина, който се провежда за втора поредна година у нас и е организиран от Френското посолство в България.
Поводът за организиране на конкурса е стратегията „Европа 2020“ и нейната водеща инициатива „Европа за ефективно използване на ресурсите“.
Според нея всички ресурси трябва да се управляват устойчиво – от суровините до енергията, водата, въздуха, земята и почвата. Постигането на тези глобални цели е възможно единствено, чрез постигането им в местните общности.Мотивирани от резултатите на миналогодишната инициатива, над 37 общини участваха в конкурса с повече от 50 кандидатури, с които се представят конкретните общински политики в 4-те категории „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъците“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност”. 
Победителите за 2017 г. получиха специална награда - работно посещение във Франция, което им позволява да се срещнат с френски общини - партньори, да обменят опит и добри практики, да се вдъхновят от това, което е постигнато от местните власти там. Снимка
Община София също беше сред победителите в категория „Устойчиво управление на отпадъците“.
А ето кои бяха и другите печеливши общини.
В категория „Устойчиво управление на водите” победители са общините Драгоман и Павликени, за „Устойчиво управление на отпадъците“ лауреати са общините София и Златоград. Бургас и Самоков пък заеха първото място в категория “Устойчива мобилност“. Награда за „Енергийна ефективност на сградите“ взеха общините Габрово и Смядово.

Третото издание на конкурса Екообщина ще стартира през март 2018 г. и всички общини ще бъдат поканени да кандидатстват в 4-те заложени категории.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Слушайте от 14 до 17 часа

Теми и събеседници в "Ритъмът на столицата" днес

В "Ритъмът на столицата днес" очаквайте: До средата на декември ще е ясна концепцията за изплащането на втората пенсия, стана ясно по време на конференциятa "Еволюцията на пенсионните модели", на която БНР е медиен партньор. Още за форума ще ни разкаже Марта Младенова. Пред болница  „Царица Йоанна-ИСУЛ” бе даден стартът на кампанията за ограничаването..

публикувано на 17.10.17 в 13:36
Герасим Дишлиев с Фелипе Магана

Внимание - мим на пътя!

Човек на пътя, световноизвестен мим, ученик на великия Марсел Марсо - Герасим Дишлиев в е главната роля на това издание на "Кой кой е". Срещаме го в малкия промеждутък от време, в което е в България, за творчески уъркшоп по покана на фондация "Плводив 2019". Герасим е роден в Свиленград, мястото, на което по един или друг начин винаги се..

публикувано на 17.10.17 в 12:51

Тони Николов откри завършека на „Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология – трите тома „Бит и душевност на нашия народ“ се смятат за класика в тази наука. Писателят и журналист, създател на портала kultura.bg..

публикувано на 17.10.17 в 11:46
НХА,фасада

Катедра "Сценография" в НХА отбелязва своята 70-та годишнина с изложба

Тази година катедра „Сценография“ в Националната художествена академия отбелязва своята 70-та кръгла годишнина. По този повод на 11.10. 2017 г. в галерия „Академия“ беше открита изложба на преподавателите и студентите от специалността. В нея почетно място е отделено на основателя проф. Иван Пенков и преподавателите, допринесли за развитието на..

публикувано на 17.10.17 в 10:40

Доброволци осигуряват кувьоз срещу пластмасови капачки

За хиляди новородени първите мигове на този свят са битка, за това те се поставят в защитената среда на кувьоз. Всяко трето дете в България, обаче, получава увреждане на очите, което се получава поради остарялата на места болнична техника. Във връзка с това, доброволци организират кампания за събиране на пластмасови капачки и връщането им в..

публикувано на 17.10.17 в 09:40