Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Грози ни глоба от ЕС заради мръсния въздух

Снимка: Георги Корнейков, БНР
България продължава да е единствената страна член на Eвропейския съюз, която все още надминава домустимите норми на въглероден двуокис във въздуха на градските зони. Данните на Генералната дирекция “Oколна среда” на Европейската комисия показват още, че средните нива на фини прахови частици надминават допустимите за съюза.

В резултат ни грози глоба от Комисията, стана ясно от думите на Джордж Кремлис, от Генералната дирекция „Околна среда“ на ЕК, който е в България по повод конференцията „Sofair“, организирана от Столичната община.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов обаче, до подобна развързка няма да се стигне.

Не мисля, че с ЕК ще се стигне до глоба, защото те самите си дават сметка за сложността на този проблем. Аз вече съм имал няколко срещи на експертно ниво в Комисията по въпроса за фините прахови частици. По-скоро отчитам, че вероятността във втората фаза на съдебното дело е да повторим това, което се случи с депата за отпадъци, но все още сме на ранен етап и нека да не предрешаваме този въпрос, коментира министър Нено Димов.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

София е последният голям град в Европа без нощен транспорт

София остава последният голям град в Европа без нощен транспорт. През юли тази година неправителствената гражданска организация "Спаси София" започна да събира подписи в подкрепа на идеята, над която работят от 2 години - нощен транспорт в София. Проектът предлага 6 линии, които покриват близо 30 квартала и осигуряват връзка между основните точки на..

публикувано на 18.10.17 в 17:57

20 млн. лв. е предвидила Столичната община за снегопочистване

20 млн. лв. е прогнозната стойност за зимното почистване на Столичната община. 15 млн. лв. са предвидени за урбанизираната територия и 5 млн. лв. за общинските пътища, части от републиканската мрежа и подходите към Природен парк „Витоша“.  11 са фирмите, които ще почистват през зимния сезон, като 7 отговорят за общинските пътища и 4 за..

публикувано на 18.10.17 в 17:30

Травъл блоговете - начин на употреба

Ако се колебаете коя да е следващата ви туристическа дестинация, или пък сте избрали вече мястото, но не сте наясно как да изпълните със съдържание дните си там, на помощ идват травъл блогърите. Те ще ви предоставят нужната информация по достъпен и атрактивен начин, със снимки и вдъхновяващи описания на места, случки и хора, при това - напълно..

публикувано на 18.10.17 в 17:21

Ваксинацията е най-сигурният начин за намаляване на здравните щети от грипа

През тази зима у нас се очаква да доминират два щама грипни вируси -„Хонконг“ и „Мичиган“. „Мичиган” е нов и има най-голяма прилика с щама „Калифорния,” известен още като свински грип. От Световната здравна организация отбелязват, че грипът обикновено е лек и повечето хора се възстановяват бързо. Въпреки това, грипните вируси, могат да..

публикувано на 18.10.17 в 15:29

Тръгва делото заради забранения референдум за застрояването в жк. "Младост"

На 20-ти октомври, петък, в Административния съд в София стартира делото, с което се обжалва отказът на Столичния общински съвет (СОС) срещу провеждането на референдум заради презастрояването на столичния квартал "Младост". Да се отворят подробните устройствени планове за частта „Младост“ и да може да се направи ново обществено обсъждане, за да се..

публикувано на 18.10.17 в 15:11