Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Грози ни глоба от ЕС заради мръсния въздух

Снимка: Георги Корнейков, БНР
България продължава да е единствената страна член на Eвропейския съюз, която все още надминава домустимите норми на въглероден двуокис във въздуха на градските зони. Данните на Генералната дирекция “Oколна среда” на Европейската комисия показват още, че средните нива на фини прахови частици надминават допустимите за съюза.

В резултат ни грози глоба от Комисията, стана ясно от думите на Джордж Кремлис, от Генералната дирекция „Околна среда“ на ЕК, който е в България по повод конференцията „Sofair“, организирана от Столичната община.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов обаче, до подобна развързка няма да се стигне.

Не мисля, че с ЕК ще се стигне до глоба, защото те самите си дават сметка за сложността на този проблем. Аз вече съм имал няколко срещи на експертно ниво в Комисията по въпроса за фините прахови частици. По-скоро отчитам, че вероятността във втората фаза на съдебното дело е да повторим това, което се случи с депата за отпадъци, но все още сме на ранен етап и нека да не предрешаваме този въпрос, коментира министър Нено Димов.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 променени детски площадки и подобрен диалог между гражданите и местните власти

Инициативата „Безопасни детски площадки“ навърши две години и нейните създатели организираха чудесен детски празник в Княжеската градина. Там беше и пътуващото ни „Радиокафе“. Ето какво разказа Мая Цанева, която е съосновател на инициативата, която от 6 месеца вече има официален статут на сдружение. Започваме разговора от това, на което са се..

публикувано на 16.07.18 в 17:20

Арт ваканция на Витоша с музика и кино

Арт ваканция на Витоша се завръща за четвърта поредна година в три области на изкуството - рисуване, кино и музика. В сезона, в който родителите се чудят кой ще се грижи за децата по време на ваканцията, едно от най-добрите решения са летните групови занимания.  Малките творци от 5 до 16 годишна възраст ще се потопят в света на изкуствата за..

публикувано на 16.07.18 в 16:28

"Павилион 19" - между изкуството и интеграцията

Артисти, терапевти и учители работят с деца, които обитават Женския пазар в София, не ходят на училище и са на път да бъдат изключени от обществото. Те са на възраст между 5 и 18 години и са с разнообразен произход. Проектът се нарича „Павилион 19: Между хората и културите“ и е подкрепен от Столичната община. Създаден като проект за работа с..

публикувано на 16.07.18 в 15:08

Оригинални експонати и 3D възстановки в бъдещия археологически парк "Слатина"

Посетителски център с 3-D възстановки и оригинални експонати от разкопките на раннонеолитното селище „Слатина“ ще заработи от следващата есен при самия обект, заяви зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов . Той допълни, че ще се обособи археологически парк по подобие на „Западната порта“, в близост до католическата..

публикувано на 16.07.18 в 15:40

180° търси най-добрия късометражен ням филм

За пета поредна година от 21 до 27 юли фестивалът "180° - лаборатория за иновативно изкуство" ще разнообрази културния живот на столицата. Артисти от цял свят ще се съберат в София и ще работят заедно в рамките на седмица, за да изпробват своите иновативни идеи. До 18 юли пък е крайният срок, в който всеки желаещ може да се включи в конкурса за..

публикувано на 16.07.18 в 12:43