Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Грози ни глоба от ЕС заради мръсния въздух

Снимка: Георги Корнейков, БНР
България продължава да е единствената страна член на Eвропейския съюз, която все още надминава домустимите норми на въглероден двуокис във въздуха на градските зони. Данните на Генералната дирекция “Oколна среда” на Европейската комисия показват още, че средните нива на фини прахови частици надминават допустимите за съюза.

В резултат ни грози глоба от Комисията, стана ясно от думите на Джордж Кремлис, от Генералната дирекция „Околна среда“ на ЕК, който е в България по повод конференцията „Sofair“, организирана от Столичната община.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов обаче, до подобна развързка няма да се стигне.

Не мисля, че с ЕК ще се стигне до глоба, защото те самите си дават сметка за сложността на този проблем. Аз вече съм имал няколко срещи на експертно ниво в Комисията по въпроса за фините прахови частици. По-скоро отчитам, че вероятността във втората фаза на съдебното дело е да повторим това, което се случи с депата за отпадъци, но все още сме на ранен етап и нека да не предрешаваме този въпрос, коментира министър Нено Димов.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Скатов представя новата си книга "Манаслу"

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга "Манаслу" днес в 18:30 часа, в книжен център "Гринуич". Това е втората му книга и първа от поредицата под наслов "Над 8000 метра". Поредицата има за цел да отрази проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата, или така наречената "Хималайска корона", без..

публикувано на 19.03.18 в 16:00

Още 40-ина благородни българи получиха благодарности и награди

За 16-и път обикновени хора бяха отличени в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“ и БНТ за извършените от тях необикновени дела. Тази година близо 40 граждани получиха наградата достоен българин . Първите на церемонията бяха отличени инициаторите на Враца софтуер общество Емилиян Кадийски, Тонко..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

Започна обучението на здравни медиатори от Випуск 2018

В Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" днес официално бе даден старт на обучението на здравните медиатори от Випуск 2018. Курсът се организира за седма поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Преминалите обучението нови 37 медиатори ще започнат..

публикувано на 19.03.18 в 15:46

240 деца се състезаваха в "Мемориал на шампионите"

Над 240 деца на възраст от 6 до 12 години се включиха в състезанието по ски "Мемориал на шампионите" в курорта Боровец. Стартът се проведе днес на пистата „Мартинови бараки 4“ и събра скиори от 17 клуба от цялата страна. Внушителният брой на записаните деца е такъв, защото при най-малките има най-много желаещи да се състезават. Трасето ги..

публикувано на 19.03.18 в 15:36

Гладуването е най-големият враг на отслабването

Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница . Днес ни гостуват д-р Анна Йорданова – специалист по хранене и диететика, и Николай Коев от zavedenia.bg. В края на зимата по-добре е да съставим и да спазваме здравословен режим на хранене – коментира д-р Анна Йорданова . – Ако го обединим и съчетаем с диетичен – още..

публикувано на 19.03.18 в 14:40