Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Грози ни глоба от ЕС заради мръсния въздух

Снимка: Георги Корнейков, БНР
България продължава да е единствената страна член на Eвропейския съюз, която все още надминава домустимите норми на въглероден двуокис във въздуха на градските зони. Данните на Генералната дирекция “Oколна среда” на Европейската комисия показват още, че средните нива на фини прахови частици надминават допустимите за съюза.

В резултат ни грози глоба от Комисията, стана ясно от думите на Джордж Кремлис, от Генералната дирекция „Околна среда“ на ЕК, който е в България по повод конференцията „Sofair“, организирана от Столичната община.

Според министъра на околната среда и водите Нено Димов обаче, до подобна развързка няма да се стигне.

Не мисля, че с ЕК ще се стигне до глоба, защото те самите си дават сметка за сложността на този проблем. Аз вече съм имал няколко срещи на експертно ниво в Комисията по въпроса за фините прахови частици. По-скоро отчитам, че вероятността във втората фаза на съдебното дело е да повторим това, което се случи с депата за отпадъци, но все още сме на ранен етап и нека да не предрешаваме този въпрос, коментира министър Нено Димов.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато играта вече не е хоби

Българинът Иван Чуров е един от квалификантите за Световното първенство по FIFA. Той е единственият българин, който ще продължи напред участието си в играта. Квалификациите са били през ноември, когато в рамките на месец е трябвало да се изиграят 160 мача. От тях най-добрите 64 в света продължават напред. Чуров разказва, че е запален по футбола,..

публикувано на 18.12.17 в 11:31

"Форми на съвместно съществуване" - глобално и интимно

„Форми на съвместно съществуване“ е озаглавена откриващата изложба на галерия „Структура“. Каква е концепцията на новото пространство за изкуство и замисълът на първата експозиция, която ще посрещне своята публика на 19 декември, разказва кураторът Мария Василева : Това е едно ново пространство за съвременно изкуство, разположено в самия център на..

публикувано на 18.12.17 в 11:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34
Лаврен Петров

Лаврен Петров: Работим за хората, които ценят българското изкуство

Сега има по-благоприятни времена за развитие на художествения пазар, защото това е и основната функция на галерията, казва Лаврен Петров , галерист, изкуствовед и внук на известния художник Цанко Лавренов. Всъщност малцина знаят, че създадената от Лаврен Петров през 2006 г. галерия "Лоран" носи името (творческия псевдоним), с което се е подписвал..

публикувано на 17.12.17 в 10:15

"Радиокафе" гостува на столичното Ларго

На 17 декември, неделя от 9.00 до 12.00 часа неделното "Радиокафе" на Радио София ще се излъчи от столичното Ларго. Между 10 и 11 часа ще ни гостува главният архитект на София арх. Здравко Здравков . Под негов патронаж в 11 часа ще се открие и благотворителната изложба "София -Магията на Коледа". Ще видите картините на талантливите деца от 143..

публикувано на 16.12.17 в 16:36