Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ботаническата градина на БАН пази и разказва истории от цял свят

От днес до 21 октомври жителите и гостите на София могат да посетят изложбата „С благодарност към дарителите“ в Ботаническата градина на Българската академия на науките. Експозицията е част от традиционните „Есенни срещи с растенията“.

Ботаническата градина на БАН е най-богатата национална сбирка от живи растения. В нея има над 5000 образеца, около 3500 вида, а сортовете са над 4000.

Градината се намира южно от Околовръстния път между кварталите Бояна и Драгалевци. Освен частни дарения, Ботаническата градина получава растения и прави обмен с общо 15 градини, не само у нас, но и в цял свят. Това са Унивесритетската ботаническа градина в Москва, Кралските Ботанически градини в Кю и Единбург, Великобритания, Централната ботаническа градина в Киев, градините в Оломонц, Лейден, Хелзинки, ботаническите градини на Софийския университет в София, Варна и Балчик.

Изложба като тази - на дарителите, цели да покаже на хората, колко са важни даренията за запазване и развиване на разнообразието от видове, казва директорът на Ботаническата градина Антоанета Петрова.

В Експозицията може да бъдат разгледани растения с историческо значение, дарени от цял свят. Такъв е микроцикасът от Куба или т. нар. кубинска палма. Една от версиите е, че това растение е дарено от Фидел Кастро на Тодор Живков и по-късно е донесено в Ботаническата градина през 1978 г., разказва Анита Минчева - ръководител сектор „Тропик и субтропик“ в градината.

На всеки две години от Ботаническата градина издават индекс със семената, които предлагат. Той включва семена от нашата природа и от семената, отглеждани в Ботаническата градина. Единствената жълтоцъфтяща кандилка в Европа, например, се намира у нас, разказа още Петрова. Ботаническата градина е отворена за посещение всеки ден от 10.00 до 16.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато играта вече не е хоби

Българинът Иван Чуров е един от квалификантите за Световното първенство по FIFA. Той е единственият българин, който ще продължи напред участието си в играта. Квалификациите са били през ноември, когато в рамките на месец е трябвало да се изиграят 160 мача. От тях най-добрите 64 в света продължават напред. Чуров разказва, че е запален по футбола,..

публикувано на 18.12.17 в 11:31

"Форми на съвместно съществуване" - глобално и интимно

„Форми на съвместно съществуване“ е озаглавена откриващата изложба на галерия „Структура“. Каква е концепцията на новото пространство за изкуство и замисълът на първата експозиция, която ще посрещне своята публика на 19 декември, разказва кураторът Мария Василева : Това е едно ново пространство за съвременно изкуство, разположено в самия център на..

публикувано на 18.12.17 в 11:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34
Лаврен Петров

Лаврен Петров: Работим за хората, които ценят българското изкуство

Сега има по-благоприятни времена за развитие на художествения пазар, защото това е и основната функция на галерията, казва Лаврен Петров , галерист, изкуствовед и внук на известния художник Цанко Лавренов. Всъщност малцина знаят, че създадената от Лаврен Петров през 2006 г. галерия "Лоран" носи името (творческия псевдоним), с което се е подписвал..

публикувано на 17.12.17 в 10:15

"Радиокафе" гостува на столичното Ларго

На 17 декември, неделя от 9.00 до 12.00 часа неделното "Радиокафе" на Радио София ще се излъчи от столичното Ларго. Между 10 и 11 часа ще ни гостува главният архитект на София арх. Здравко Здравков . Под негов патронаж в 11 часа ще се открие и благотворителната изложба "София -Магията на Коледа". Ще видите картините на талантливите деца от 143..

публикувано на 16.12.17 в 16:36