Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ботаническата градина на БАН пази и разказва истории от цял свят

От днес до 21 октомври жителите и гостите на София могат да посетят изложбата „С благодарност към дарителите“ в Ботаническата градина на Българската академия на науките. Експозицията е част от традиционните „Есенни срещи с растенията“.

Ботаническата градина на БАН е най-богатата национална сбирка от живи растения. В нея има над 5000 образеца, около 3500 вида, а сортовете са над 4000.

Градината се намира южно от Околовръстния път между кварталите Бояна и Драгалевци. Освен частни дарения, Ботаническата градина получава растения и прави обмен с общо 15 градини, не само у нас, но и в цял свят. Това са Унивесритетската ботаническа градина в Москва, Кралските Ботанически градини в Кю и Единбург, Великобритания, Централната ботаническа градина в Киев, градините в Оломонц, Лейден, Хелзинки, ботаническите градини на Софийския университет в София, Варна и Балчик.

Изложба като тази - на дарителите, цели да покаже на хората, колко са важни даренията за запазване и развиване на разнообразието от видове, казва директорът на Ботаническата градина Антоанета Петрова.

В Експозицията може да бъдат разгледани растения с историческо значение, дарени от цял свят. Такъв е микроцикасът от Куба или т. нар. кубинска палма. Една от версиите е, че това растение е дарено от Фидел Кастро на Тодор Живков и по-късно е донесено в Ботаническата градина през 1978 г., разказва Анита Минчева - ръководител сектор „Тропик и субтропик“ в градината.

На всеки две години от Ботаническата градина издават индекс със семената, които предлагат. Той включва семена от нашата природа и от семената, отглеждани в Ботаническата градина. Единствената жълтоцъфтяща кандилка в Европа, например, се намира у нас, разказа още Петрова. Ботаническата градина е отворена за посещение всеки ден от 10.00 до 16.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

София е последният голям град в Европа без нощен транспорт

София остава последният голям град в Европа без нощен транспорт. През юли тази година неправителствената гражданска организация "Спаси София" започна да събира подписи в подкрепа на идеята, над която работят от 2 години - нощен транспорт в София. Проектът предлага 6 линии, които покриват близо 30 квартала и осигуряват връзка между основните точки на..

публикувано на 18.10.17 в 17:57

20 млн. лв. е предвидила Столичната община за снегопочистване

20 млн. лв. е прогнозната стойност за зимното почистване на Столичната община. 15 млн. лв. са предвидени за урбанизираната територия и 5 млн. лв. за общинските пътища, части от републиканската мрежа и подходите към Природен парк „Витоша“.  11 са фирмите, които ще почистват през зимния сезон, като 7 отговорят за общинските пътища и 4 за..

публикувано на 18.10.17 в 17:30

Травъл блоговете - начин на употреба

Ако се колебаете коя да е следващата ви туристическа дестинация, или пък сте избрали вече мястото, но не сте наясно как да изпълните със съдържание дните си там, на помощ идват травъл блогърите. Те ще ви предоставят нужната информация по достъпен и атрактивен начин, със снимки и вдъхновяващи описания на места, случки и хора, при това - напълно..

публикувано на 18.10.17 в 17:21

Ваксинацията е най-сигурният начин за намаляване на здравните щети от грипа

През тази зима у нас се очаква да доминират два щама грипни вируси -„Хонконг“ и „Мичиган“. „Мичиган” е нов и има най-голяма прилика с щама „Калифорния,” известен още като свински грип. От Световната здравна организация отбелязват, че грипът обикновено е лек и повечето хора се възстановяват бързо. Въпреки това, грипните вируси, могат да..

публикувано на 18.10.17 в 15:29

Тръгва делото заради забранения референдум за застрояването в жк. "Младост"

На 20-ти октомври, петък, в Административния съд в София стартира делото, с което се обжалва отказът на Столичния общински съвет (СОС) срещу провеждането на референдум заради презастрояването на столичния квартал "Младост". Да се отворят подробните устройствени планове за частта „Младост“ и да може да се направи ново обществено обсъждане, за да се..

публикувано на 18.10.17 в 15:11