Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ботаническата градина на БАН пази и разказва истории от цял свят

От днес до 21 октомври жителите и гостите на София могат да посетят изложбата „С благодарност към дарителите“ в Ботаническата градина на Българската академия на науките. Експозицията е част от традиционните „Есенни срещи с растенията“.

Ботаническата градина на БАН е най-богатата национална сбирка от живи растения. В нея има над 5000 образеца, около 3500 вида, а сортовете са над 4000.

Градината се намира южно от Околовръстния път между кварталите Бояна и Драгалевци. Освен частни дарения, Ботаническата градина получава растения и прави обмен с общо 15 градини, не само у нас, но и в цял свят. Това са Унивесритетската ботаническа градина в Москва, Кралските Ботанически градини в Кю и Единбург, Великобритания, Централната ботаническа градина в Киев, градините в Оломонц, Лейден, Хелзинки, ботаническите градини на Софийския университет в София, Варна и Балчик.

Изложба като тази - на дарителите, цели да покаже на хората, колко са важни даренията за запазване и развиване на разнообразието от видове, казва директорът на Ботаническата градина Антоанета Петрова.

В Експозицията може да бъдат разгледани растения с историческо значение, дарени от цял свят. Такъв е микроцикасът от Куба или т. нар. кубинска палма. Една от версиите е, че това растение е дарено от Фидел Кастро на Тодор Живков и по-късно е донесено в Ботаническата градина през 1978 г., разказва Анита Минчева - ръководител сектор „Тропик и субтропик“ в градината.

На всеки две години от Ботаническата градина издават индекс със семената, които предлагат. Той включва семена от нашата природа и от семената, отглеждани в Ботаническата градина. Единствената жълтоцъфтяща кандилка в Европа, например, се намира у нас, разказа още Петрова. Ботаническата градина е отворена за посещение всеки ден от 10.00 до 16.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Скатов представя новата си книга "Манаслу"

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга "Манаслу" днес в 18:30 часа, в книжен център "Гринуич". Това е втората му книга и първа от поредицата под наслов "Над 8000 метра". Поредицата има за цел да отрази проекта на д-р Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата, или така наречената "Хималайска корона", без..

публикувано на 19.03.18 в 16:00

Още 40-ина благородни българи получиха благодарности и награди

За 16-и път обикновени хора бяха отличени в инициативата „Достойните българи на годината“ на вестник „24 часа“ и БНТ за извършените от тях необикновени дела. Тази година близо 40 граждани получиха наградата достоен българин . Първите на церемонията бяха отличени инициаторите на Враца софтуер общество Емилиян Кадийски, Тонко..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

Започна обучението на здравни медиатори от Випуск 2018

В Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" днес официално бе даден старт на обучението на здравните медиатори от Випуск 2018. Курсът се организира за седма поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицинския университет. Преминалите обучението нови 37 медиатори ще започнат..

публикувано на 19.03.18 в 15:46

240 деца се състезаваха в "Мемориал на шампионите"

Над 240 деца на възраст от 6 до 12 години се включиха в състезанието по ски "Мемориал на шампионите" в курорта Боровец. Стартът се проведе днес на пистата „Мартинови бараки 4“ и събра скиори от 17 клуба от цялата страна. Внушителният брой на записаните деца е такъв, защото при най-малките има най-много желаещи да се състезават. Трасето ги..

публикувано на 19.03.18 в 15:36

Гладуването е най-големият враг на отслабването

Започва кулинарната пролетна седмица в Радиоприемница . Днес ни гостуват д-р Анна Йорданова – специалист по хранене и диететика, и Николай Коев от zavedenia.bg. В края на зимата по-добре е да съставим и да спазваме здравословен режим на хранене – коментира д-р Анна Йорданова . – Ако го обединим и съчетаем с диетичен – още..

публикувано на 19.03.18 в 14:40