Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ботаническата градина на БАН пази и разказва истории от цял свят

От днес до 21 октомври жителите и гостите на София могат да посетят изложбата „С благодарност към дарителите“ в Ботаническата градина на Българската академия на науките. Експозицията е част от традиционните „Есенни срещи с растенията“.

Ботаническата градина на БАН е най-богатата национална сбирка от живи растения. В нея има над 5000 образеца, около 3500 вида, а сортовете са над 4000.

Градината се намира южно от Околовръстния път между кварталите Бояна и Драгалевци. Освен частни дарения, Ботаническата градина получава растения и прави обмен с общо 15 градини, не само у нас, но и в цял свят. Това са Унивесритетската ботаническа градина в Москва, Кралските Ботанически градини в Кю и Единбург, Великобритания, Централната ботаническа градина в Киев, градините в Оломонц, Лейден, Хелзинки, ботаническите градини на Софийския университет в София, Варна и Балчик.

Изложба като тази - на дарителите, цели да покаже на хората, колко са важни даренията за запазване и развиване на разнообразието от видове, казва директорът на Ботаническата градина Антоанета Петрова.

В Експозицията може да бъдат разгледани растения с историческо значение, дарени от цял свят. Такъв е микроцикасът от Куба или т. нар. кубинска палма. Една от версиите е, че това растение е дарено от Фидел Кастро на Тодор Живков и по-късно е донесено в Ботаническата градина през 1978 г., разказва Анита Минчева - ръководител сектор „Тропик и субтропик“ в градината.

На всеки две години от Ботаническата градина издават индекс със семената, които предлагат. Той включва семена от нашата природа и от семената, отглеждани в Ботаническата градина. Единствената жълтоцъфтяща кандилка в Европа, например, се намира у нас, разказа още Петрова. Ботаническата градина е отворена за посещение всеки ден от 10.00 до 16.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 10 променени детски площадки и подобрен диалог между гражданите и местните власти

Инициативата „Безопасни детски площадки“ навърши две години и нейните създатели организираха чудесен детски празник в Княжеската градина. Там беше и пътуващото ни „Радиокафе“. Ето какво разказа Мая Цанева, която е съосновател на инициативата, която от 6 месеца вече има официален статут на сдружение. Започваме разговора от това, на което са се..

публикувано на 16.07.18 в 17:20

Арт ваканция на Витоша с музика и кино

Арт ваканция на Витоша се завръща за четвърта поредна година в три области на изкуството - рисуване, кино и музика. В сезона, в който родителите се чудят кой ще се грижи за децата по време на ваканцията, едно от най-добрите решения са летните групови занимания.  Малките творци от 5 до 16 годишна възраст ще се потопят в света на изкуствата за..

публикувано на 16.07.18 в 16:28

"Павилион 19" - между изкуството и интеграцията

Артисти, терапевти и учители работят с деца, които обитават Женския пазар в София, не ходят на училище и са на път да бъдат изключени от обществото. Те са на възраст между 5 и 18 години и са с разнообразен произход. Проектът се нарича „Павилион 19: Между хората и културите“ и е подкрепен от Столичната община. Създаден като проект за работа с..

публикувано на 16.07.18 в 15:08

Оригинални експонати и 3D възстановки в бъдещия археологически парк "Слатина"

Посетителски център с 3-D възстановки и оригинални експонати от разкопките на раннонеолитното селище „Слатина“ ще заработи от следващата есен при самия обект, заяви зам.-кметът по културата в Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов . Той допълни, че ще се обособи археологически парк по подобие на „Западната порта“, в близост до католическата..

публикувано на 16.07.18 в 15:40

180° търси най-добрия късометражен ням филм

За пета поредна година от 21 до 27 юли фестивалът "180° - лаборатория за иновативно изкуство" ще разнообрази културния живот на столицата. Артисти от цял свят ще се съберат в София и ще работят заедно в рамките на седмица, за да изпробват своите иновативни идеи. До 18 юли пък е крайният срок, в който всеки желаещ може да се включи в конкурса за..

публикувано на 16.07.18 в 12:43